2022-09-08 06:03
2022-09-05 16:51
Hemmagjord grand chicken sandwich
Alfred hade käkat en chicken sandwich på Max som han tyckte var så god. Så vi testade göra hemma och han blev jättenöjd. Hemmagjord grand chicken sandwich 1 förpacking färska kycklingfiléer delade i två 100 g pankoströbröd 1 dl vetemjöl 2 ägg frityrolja Tillbehör: potato buns Hellmann´s majonnäs saltgurka i skivor silverlök Banka ut kycklingen och vänd i mjöl, ägg och pankoströbröd. Fritera i fritös på 170 grader i 4–5 minuter. Rosta bröden i ugnen ett par minuter. Skär löken ni tunna skvior. Motera burgaren genom att först bre ut majjo, lök, sen på med kycklingen och saltgurka. -Mama Skogly...
2022-09-04 15:21
Filmjölksbröd
till 2 bröd: 7 dl vetemjöl 4 dl grahamsmjöl 2 dl grovt rågmjöl 1 liter filmjölk 1 tsk salt 1 dl solrosfrön 1 dl linfrön 1 dl hela torkade aprikoser (ca 100 g) 1 dl russin 1 dl hasselnötter 1,5 tsk bikarbonat 2 dl sirap Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt, med mjuk hand, till en jämn, tjock smet.Smörj två 1,5-liters brödformar väl eller använd bakplåtspapper. Fyll formarna...
2022-09-03 07:00
Lammgryta med smaker från Medelhavet
Smakrik favorit Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista. Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren. Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind ...
2022-09-02 18:40
LÖVBIFFSGRYTA
Än är inte grillsäsongen över men visst börjar man bli lite sugen på grytor och långkok nu. Jag tjuvstartade hösten lite med denna gräddiga lövbiffsgryta. Den fick stå och puttra en bra stund och den blev så god. Vi serverade ris och blomkålsris till grytan men även potatis passar bra till. Sådana här grytor är även perfekt som matlåda dagen därpå. Det svåraste efter semestern är att komma in i rutiner igen. Man släpper liksom allt sånt under sommaren. Man planerar inte måltider på samma sätt, det är inga tider att anpassa sig efter osv. Men direkt när skolorna sätter...
2022-09-02 06:08
Torskrygg med brynt smör
Den här bjöd Anette på till huvudrätt för ett bra tag sedan. Mycket god. Hon hade dock glömt hasselnötterna så det fick bli pistaschnötter istället. Jennie Walldéns recept och hon kan ju sina grejer. Torskrygg med brynt smör 4 bitar torskrygg, à 200 g 100 g smör, att bryna 25 g smör, till stekning 1 msk sherryvinäger 2 msk japansk soja 400 g grön sparris 8 rädisor 1 dl hasselnötter, rostade salt svartpeppar, nymalen Till servering: färskpotatis, nykokt Strö salt på torskbitarna och låt stå i några minuter. Skiva rädisorna tunt. Grovhacka hasselnötterna. Bryn smöret tills det blir hasselnötsbrunt och...
2022-09-01 18:00
TIPS FÖR SAFTIGA BULLAR SOM HÅLLER LÄNGE
Nu har jag satt ihop en liten lathund för hur du ska få saftiga bullar. För det finns inget tråkigare än torra bullar som blir hårda på nolltid och där all fyllning har bara runnit ur. Så här kommer mina tips för saftiga bullar som håller länge. Inget komplicerat eller avancerat, jag lovar. Bara enkla… Inlägget TIPS FÖR SAFTIGA BULLAR SOM HÅLLER LÄNGE dök först upp på ....
2022-09-01 16:37
YOGHURTBRÄCK
YOGHURTBRÄCK Världens enklaste lilla snacks. yoghurtbräck! Toppa med sånt du gillar, tex bär, müsli, granola, nötter. Jag toppade min yoghurt med rivet citronskal, hallon, blåbär och kokosflingor. Tycker smaken påminde lite om froozen strawberry cheesecake. Godast är den när den fått ligga framme i rumstemperatur en stund, den blir liksom lite glassig. YOGHURTBRÄCK Turkisk yoghurt Vaniljpulver Rivet citronskal Hallon Blåbär Kokosflingor GÖR SÅ HÄR Blanda yoghurt med lite vaniljpulver. Täck en bricka eller plåt med bakplåtspapper. Tänk på att den ska få plats i frysen. Bre ut yoghurten på brickan/plåten. Toppa med rivet citronskal, hallon, blåbär och kokosflingor. Ställ in...
2022-08-30 06:27
Pestopasta
I samarbete med Smakbox. Den här svängens tema på Smakboxen är Startklar. Du kan kika lite längre ner vad den innehöll. Av peston och spaggen som följde med blev det den här. Min kompis Paulina brukar göra den i husbilen eftersom den är enkel att göra och går snabbt att svänga ihop. Fredagsmys på ca 15 minuter. Vill du börja prenumerera på Smakbox? Med min kod MAMASKOGLY får du 25% rabatt på 1:a boxen när du startar en prenumeration. Den ger även 25% rabatt på hela gåvoköpet när man ger bort boxen i present. Ingen bindningstid, frakt ingår i priset....
2022-08-29 20:23
Marinad till kyckling
Hasselbackspotatis Tycker du om sötpotatis? Jag tycker rostad sötpotatis är väldigt gott och att göra den som hasselbackspotatis är en riktig höjdare. Tvätta potatisen, behåll skalet på, skiva potatisen tunt men inte hela vägen igenom, blanda olivolja, salt och pressad vitlök, pensla potatisen och tillaga i ugnen på 220 grader i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka om potatisen är klar. Marinad till kyckling Vi köper ofta färdig marinad när vi ska grilla, dels pågrund av enkelheten men också för att jag tycker det är svårt att få till en god marinad. Men så hittade jag en guide på...
2022-08-29 19:00
KAKOR MED BISCOFF FYLLNING
Kakor med Biscoff fyllning. Småkakor är bland det godaste som finns i fika väg. Enkelt att göra på få ingredienser och så otroligt lätt att variera efter smak. Och du , med detta recept kommer du inte att misslyckas. Behöver inte kyla degen innan gräddningen och kakorna kommer ändå inte flytta ut så mycket. Testa… Inlägget KAKOR MED BISCOFF FYLLNING dök först upp på ....
2022-08-28 15:53
Höstsäsong
Sommarsäsongen är officiellt över och ny säsong har börjat. Det är alltid en skön känsla att ha avklarat ytterligare en sommarsäsong och att veta att hösten är precis runt knuten. Inför sommaren är man alltid taggad och laddad till 100% men när det närmar sig mitten på augusti så börjar man känna sig urladdad, helt … Höstsäsong Läs mer » Inlägget Höstsäsong dök först upp på M a t i F o k u s . s e....
2022-08-28 11:51
Skagenpaj
4 port. Pajdeg: 125 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk vatten Fyllning: 170 g räkor i lag 4 ägg 2 dl grädde 1 tsk curry 2 msk chilisås 3 msk hackad dill 1 tsk salt 2 krm Kajennpeppar 1,5 dl riven västerbottenost Garnering: 200 – 500 g räkor med skal dillBlanda ingredienserna till pajdegen. Kavla ut degen och klä en pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kyl ca 20 minuter.Förgrädda pajskalet i 225°C i 10 minuter.Häll av vätskan från räkorna och krama ur dem.Vispa ihop ägg, grädde, curry, chilisås, dill, salt...
2022-08-27 07:00
Ugnsbakad ädelost med varma hjortron och friterad persilja
Kvällsnjutning Friterad Camembert har väl många ätit på restaurang, det var en väldigt populär dessert på krogen när jag jobbade som kock på 80-90-talet. En efterrätt som var lite besvärlig att göra, frityrsmeten på öl, ägg och mjöl var tvungen att ha en alldeles lagom konsistens. Den fick inte vara för lös, då rann den ...
2022-08-26 06:10
Färsfylld tacorulle
Vi tog en husvagnssväng till Boden med svärmor och svärfar i sommar. Svärmor Signe hade förberett den här goda tacorullen som vi åt med olika tillbehör. Supergott! Färsfylld tacorulle 4 port Pannkaka: 125 g smör 2,5 dl vetemjöl 3 dl mjölk 4 ägg Fyllning: 600 g köttfärs 1 msk smör 1 gul lök 1 påse tacokryddmix, 28 g 1 msk vetemjöl 2 dl creme fraiche 2 dl riven ost, 31% Servering: nachos salsa guacamole grönsaker lökdipp (creme fraiche och Estrellas lökdipp) Sätt ugnen på 200 grader. Värm smör, mjöl och mjölk i en kastrull under omrörning tills det blir en...
2022-08-23 06:15
Baguette med italiensk sallad
Förr i världen kunde man köpa något som hette italiensk sallad över disk att ha i baguetter. Här gjorde vi en egen variant. Den mår bra av att gott till sig i kkylen ett par timmar innan servering. Vi hottade till den med pepparrot eftersom den behövde lite schwung. Och längst ner ett tjyvtitt på vad nästa Smakbox bl a kommer att innehålla. Baguette med italiensk sallad 3 dl vispgrädde 2 dl Hellmanns majonnäs 2 msk bostongurka svartpeppar 1 tsk italiensk salladskrydda 200 g kokt skinka 200 g rostbiff 2 vitlöksklyftor, rivna 2 gröna äpplen pepparrot efter smak Vispa grädden...
2022-08-21 18:30
CHOKLAD BASQUE CHEESECAKE
Superkrämig choklad basque cheesecake som du svänger ihop på nolltid. Den är dessutom naturlig glutenfri. Ni ville ha fler glutenfria recept och det kändes bra att inte behöva laborera med glutenfri mjöl som inte är min starka sidan. Servera cheesecaken som den är eller varför inte med en klick lätt uppvispad grädde. Hoppas ni kommer… Inlägget CHOKLAD BASQUE CHEESECAKE dök först upp på ....
2022-08-20 19:00
MARITOZZO ITALIENSKA BULLAR MED GRÄDDE OCH JORDGUBBAR
Saftiga Maritozzo italienska bullar fyllda med grädde när suget slår in och det är runt 28 grader inne. Men vad gör man när suget kommer? Ställer sig i köket och knådar. Näää inte jag utan det blir min köksassistent. Skulle inte kunna få ihop en deg med mina bara händer i denna värme. Fy 17… Inlägget MARITOZZO ITALIENSKA BULLAR MED GRÄDDE OCH JORDGUBBAR dök först upp på ....
2022-08-20 12:08
Zucchiniplättar med yoghurtsås
4 port. 1 zucchini 200 g halloumi 2 ägg 1 dl ströbröd 1 krm salt neutral olja, till stekning Riv zucchini, pressa vätskan ur den.Riv halloumi.Blanda zucchini, halloumi, ägg, ströbröd och salt till en smet. Forma åtta biffar. Stek biffarna i olja till fin färg på båda sidor. Servera med yoghurtsås. Yoghurtsås 3 dl yoghurt 10% lite morot/gurka/rättika finriven 1 vitlöksklyfta, finriven salt och peppar Blanda allt. Jag serverade med kimchi också. Recept här:...
2022-08-20 07:00
Kikärtsgryta med indiska smaker
Värmande gryta Nu börjar hösten göra sig påmind men lite kyligare temperaturer på kvällarna, åtminstone här i Östersund. Idag bjuder jag på ett hett middagstips från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. I länken till Adlibris hittar du den på rea för bara 89 ...
2022-08-17 13:42