Birgitta Höglunds mat 24 2022-10-22 07:00 Zucchinifritters med räkor från kokboken Utan bestick Det kom ett fint paket på posten 💞 Idag blir det lite god reklam för en riktigt läsvärd kokbok och ett av de läckra recept jag kommer att prova framöver. Bästa bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak har ännu en gång gjort en riktigt vacker och smakfull kokbok fylld med stenåldersmat i ...
Birgitta Höglunds mat 22 2022-10-11 16:00 Ugnsstekt sill med purjolökssås, majrova och sockerfri lingonsylt Gammaldags husmanskost Är du liksom jag förtjust i husmanskost, då kommer du säkert att tycka om den här rätten. När jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i mitten på 90-talet hade jag helt fria händer att sätta ihop menyn och då fanns förstås stekt sill med. Det var mycket uppskattat, några äldre herrar kom ...
Birgitta Höglunds mat 19 2022-10-01 07:00 Inlagda rödbetor och trattkantareller Skördetider Nu är det hög tid att lägga in rödbetor, ett mycket gott tillbehör till vinterns mat. De här rödbetorna har en starkare och mindre söt inläggningslag än de vi blivit vana vid i butiksburkarna. Receptet kommer från en av mina gamla kokböcker, Matlexikon från 50-talet. Jag gillar kryddningen med nejlika, det ger en extra ...
Birgitta Höglunds mat 29 2022-09-27 09:18 Höstens godaste svampsoppa Soppa med skogens gratismat Den här veckan slår jag ett slag för svamp här på bloggen. Dagens svampsoppa har blivit en av mina favoriter, jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök. Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla ...
Birgitta Höglunds mat 21 2022-09-11 10:34 Blåbärsbollar med valnötter Valdagsfika Så här på valdagen bjuder jag på en liten god boll med valnötter och blåbär att njuta av till fikat efter röstningen. Jag hade med den till kaffet på skogspromenaden en underbar sommardag när Storsjön låg spegelblank. Du kan variera bollarna med andra bär än blåbär, olika torkade frukter och nötter, mandlar eller frön, ...
Birgitta Höglunds mat 22 2022-09-03 07:00 Lammgryta med smaker från Medelhavet Smakrik favorit Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista. Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren. Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind ...
Birgitta Höglunds mat 21 2022-08-27 07:00 Ugnsbakad ädelost med varma hjortron och friterad persilja Kvällsnjutning Friterad Camembert har väl många ätit på restaurang, det var en väldigt populär dessert på krogen när jag jobbade som kock på 80-90-talet. En efterrätt som var lite besvärlig att göra, frityrsmeten på öl, ägg och mjöl var tvungen att ha en alldeles lagom konsistens. Den fick inte vara för lös, då rann den ...
Birgitta Höglunds mat 17 2022-08-20 07:00 Kikärtsgryta med indiska smaker Värmande gryta Nu börjar hösten göra sig påmind men lite kyligare temperaturer på kvällarna, åtminstone här i Östersund. Idag bjuder jag på ett hett middagstips från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. I länken till Adlibris hittar du den på rea för bara 89 ...
Birgitta Höglunds mat 20 2022-08-12 17:08 Tre tips på tillbehör till augustikvällarnas kräftskivor Sensommarnjutning Nu kommer den härliga tiden på året med ljumma, mörknande kvällar, när det blir läge att träffas efter sommaren och njuta av goda middagar i lyktornas sken. Jag bjuder på tre favoriter från tre av mina kokböcker, som passar väldigt bra tillsammans med kräftorna. De passar förstås fint till en grillmiddag eller på buffé ...
Birgitta Höglunds mat 33 2022-08-04 07:00 Glutenfritt bröd med zucchini, ost och timjan Bröd med smak av sommar Hoppas du har och har haft en härlig sommar, var du än befunnit dig. Jag har haft det riktigt bra, trots att vädret varit lite väl upp och ner här i Jämtland. Tog helt ledigt från bloggandet några månader, men nu tänkte jag börja uppdatera här lite då och då. ...
Birgitta Höglunds mat 22 2022-05-29 07:00 Mina bästa tips på tapas Plockmat Nu drar sommarens alla festligheter igång, det börjar idag med Mors Dag. Sen följer alla andra fester, som Studenten, skolavslutningar, konfirmation och semesterfirande. Varför inte bjuda på en buffé med goda och lättfixade tapasrätter, här nedan får du recept på några av de jag gillar bäst från bloggens 13-åriga historia. I och med det ...
Birgitta Höglunds mat 22 2022-05-22 17:41 Picknickens Dag Utflyktsmat Idag är det Picknickens Dag och som du säkert sett härinne så är jag väldigt förtjust i att ta med mig maten ut i det fria. Här får du mitt recept på fyllda rostbiffrullar att njuta av på en solig utflykt. Fyllda rostbiffrullar 2 port 200 g skivad rostbiff eller tjälknöl 1 finhackad avokado ...
Birgitta Höglunds mat 22 2022-05-15 10:40 Glutenfri rabarberpaj i glas Vårdessert Fira vårens ankomst med en frasig rabarberpaj serverad i ett vackert glas. Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt. Dela gärna inlägget vidare så fler får chansen att njuta av naturligt goda bakverk 🥰 Frasig rabarberpaj i glas 4 port 4 dl skivad ...
Birgitta Höglunds mat 17 2022-05-08 07:00 Lättsötad rabarberchutney Smakfyllt tillbehör Idag får du ett av mina äldsta recept från bloggens trettonåriga historia, en riktigt smakrik chutney att njuta av till grillkvällarna framöver. Originalet till den här rabarberchutneyn innehåller hela 5 dl socker, så här har jag gjort en mindre söt variant med torkade aprikoser. Jag har alltid tyckt om att använda den naturliga ...
Birgitta Höglunds mat 16 2022-05-01 07:00 Marinerade, grillade revbensspjäll och 25 tips på tillbehör Tips till grillfesten Nu är äntligen våren på gång och därmed börjar många plocka fram utegrillen. I dagens inlägg har jag samlat många av mina godaste tillbehör från bloggens 13-åriga historia till vårens och sommarens kommande grillmiddagar. Revbensspjäll är ett av de godaste kött man kan grilla, tycker jag. Allra godast blir det att grilla ...
Birgitta Höglunds mat 18 2022-04-24 07:00 Meatza – Pizza på köttfärsbotten Matig pizza Idag bjuder jag på en annorlunda pizza som har blivit populär i lågkolhydratkretsar. Istället för deg har den en botten av utplattad köttfärs. Mycket mättande och gott, den funkar även fint att äta kall som utflyktsmat. Köttfärspizzabotten ca 8 port 1 kg nötfärs av gräsbetesdjur 2 ägg 2 vitlöksklyftor 2 tsk salt 2 ...
Birgitta Höglunds mat 15 2022-04-17 07:00 Kryddsmör DeLuxe – Café de Paris Smakrikt smör Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock. Café de Paris är en riktig klassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker. Grillsäsongen närmar sig nu med stormsteg, här hittar du mina bästa grilltips ...
Birgitta Höglunds mat 8 2022-04-10 07:00 Sallad med vattenmelon, fänkål och mozzarella Kokboksrecept Idag bjuder jag på ett fräscht recept till vårens och sommarens bufféer från en av mina kokböcker, Gröna, sköna tillbehör frö ett friskare liv. I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid. Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, ...
Birgitta Höglunds mat 9 2022-04-03 07:00 Fromage – dessert från förr Gammaldags efterrätt När jag var liten på 60-talet var fromage en vanlig dessert på helgerna, mamma gjorde den ofta på bär vi plockat i skogarna runt vårt hem i nordvästra Dalarna. Dagens recept är gjort på mammas vis med grädde, tål du inte det så kan du istället använda kokosgrädde. Hon använde alltid citron som ...
Birgitta Höglunds mat 17 2022-03-27 07:00 Söndagsstek och gräddsås med äpple Söndagsmiddag Tycker du om vår traditionella husmanskost så är en söndagsstek något du måste prova att laga. Det tar lite tid men resultatet blir fantastiskt gott, särskilt med en gräddsås eller kantarellsås till. Jag har tur att ha jägare i släkten, men annars finns det nyttiga och goda viltköttet att köpa i välsorterade matbutiker. Rådjur, ...
Birgitta Höglunds mat 18 2022-03-20 07:00 Vårgröna våfflor Tips till våffeldagen Eftersom jag skriver nya inlägg varje söndag här på bloggen, så får du idag ett riktigt gott och annorlunda våffelrecept att testa på våffeldagen, som i år infaller nu på fredag den 25 mars. De här gröna ärtvåfflorna gjorde jag till kokboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av ...