2021-05-16 19:54
2021-05-13 10:09
Värmen gjorde susen
Med värmen kom blomningen. Det är riktigt vårfräscht i rabatterna. Påskliljor, pingstliljor, gullvivor, pärlhyacinter och massor av andra vårblomster.Magnolian och körsbärsträdet är i full blom. Hur magnifik är inte Magnolian? Körsbärsträdet i full blom. Tack för titten! Jag blir glad för lite gilla och kommentarer i bloggen. Bloggar jag följer:blandormbunkarochrosor...
2021-05-06 06:52
Bingo!!!
Nu ska den bort, den stora thujan. Min granne ska göra make over i sin trädgård. Anlägga gräsmatta på hela sin framsida. Gissa om jag blev glatt överraskad när han frågade om jag ville gräva upp växter innan det var dags att gräva om alltihop. Jag har en vecka på mig att botanisera runt och gräva upp. Mahonia Iris Vet inte riktigt vad detta är. Får bli en överraskning. Här har jag grävt ner funkia, höstflox. Nävan, mysörten och såpörten har varit där sen innan. Pion Höstflox Dubbel celandine svalört Palmlilja Troligen tibast Dagliljor Dagliljor Kanske ett löjtnantshjärta. Smalbladig lungört Mahonia...
2021-04-24 10:05
Tukta thujan
Nu ska thujahäcken tuktas! Den har varit som ett gissel länge. Alldeles för vildvuxen åt alla håll. Har själv försökt att klippa lite i den men den har varit alldeles för hög och ohanterlig. Nu har vi anlitat riktiga arborister som ska såga ner den till två meter. Klättermusen heter företaget. Dom fick slita ordentligt och bra blev det. Spännande att se hur mycket det påverkar rabatten utmed häcken. Behöver ta itu med kirskålen i ena ändan iallafall. Det blommar så smått i rabatterna. Vintergrönans blå blommor och massor av vårlökar. Tack för titten! Jag blir glad för lite gilla och kommentarer...
2020-07-16 06:30
Gräs med tjära smak
Hade inbokat en tid hos min naprapat direkt från morgonen. Efter behandlingen poängterade han att det blir inget arbete i trädgården idag. Idag ska jag bara dricka mycket vatten, lata mig och ta det lugnt. Jag undrade i mitt stilla sinne hur han kunde veta att jag är lite av en nörd när det gäller odling. Nåväl, jag svarade honom svävande med ett "hm", och "jag ska försöka". Naprapaten svarade skrattande med att, "..ja, det där lät ju inte alls lovande". Likväl hittade jag mig själv, lite senare, ifärd med att tjära in brunnslocket. Tungt och kladdigt var det, och...
2020-07-05 10:48
Öppna Trädgårdar 2020
Idag är det den nationella "Öppna Trädgårdar" dagen. Passa på om du har möjlighet, att besöka trädgårdar som har öppen grind idag. Jag fick själv ett vackert trädgårdsbesök i trädgården i år. En Orientaliska Jätte vallmo Papaver orientale "Coral Reefs", gjorde mig äran att gro och blomma hos mig. Jag har misslyckats många år med att så denna skönhet, men gav upp och sådde inga frön i år. Naturen låter oss påminnas gång på gång, att inget kan påskyndas, ett frö gror när det är dags. Vi kan göra omständigheterna gynnsamma, men naturen har alltid sista ordet. Jag brukar ha...
2020-03-08 11:45
Såkalender
Det är tredje året i rad som jag dokumenterar min sådder, med datum när vilka frön är sådda, var/hur samt grotid. Jag har haft stor nytta av mina dokumentationer. Jag gör om det som lyckas, försöker förändra det som inte lyckats. Såkalendern hittar ni även som länk högst uppe till höger, på denna sidan. Får utnyttjas! Jag har påbörjat årets odling med tomatfrön, utelämnade chili i år. Vintersådderna fick komma i god jord idag, och dessa flyttas ut till växthuset. Driver dock upp några brysselkål plantor inomhus, hann just och just avnjuta fjolårets innan hösten kom och tog andan ur...
2019-06-16 19:55
Purpurrost
För fjärde året i rad kämpar mitt prydnadsäppelträd, MakaMik mot purpurrost. Jag hade svårt att hitta orsaken till detta märkliga fenomen, med de vackra men ödesdigra rosa blad, som gjorde att trädet långsamt tynade bort. Min bloggsystra Kristine Vesterlund med bloggen Drömgården, gjorde en diagnos och kom fram till att trädet led av Purpurrost. Jag skulle spraya trädet med en lösning på 1L vatten, en matsked bakpulver och 1 tsk tallsåpa. I fjol sprayade jag trädet, räfsade bort bladen på hösten, och spred ut aska under trädet under vintern (svaveln i askan ska vara komponenten mot denna åkomma). Jag gladdes...
2019-05-25 09:12
Igelkottbo med all inclusive
Jag byggde år 2012 en kompost [länk här] helt med egen handkraft. Det blev ett relativt stort komplex, med 3 behållare, ett litet planteringsbord och ett igelkott bo. Jag har hört att kompost brukar hålla i ca 10 år, men min börjar ärligt talat vara fallfärdigt. Men med tanke på att jag byggde av återvinningsmaterial så är det inte så konstigt att den är rivningsklar. Mitt igelkottbo jag byggde i ena kortsidan, har inte intresserat en enda igelkott under alla dessa år, tills nu. En nyfiken orädd krabat har hittat till mitt 5 stjärniga "all inclusice" igelkott hotell. Här bjuds det...
2019-04-28 18:21
Alla sju sorter
Naturen har dukat upp med alla 7 sorter på en och samma gång. En unik vår, då både snödroppen (jag har bara en) lungört, krokus, blå- och vitsippa och Scilla blommar samtidigt. Låtom oss väl smaka!...
2019-03-25 17:36
Habegär!
Är fortfarande lite omtumlad va alla intryck och härliga människor på Nordiska Trädgårdar! Hade givetvis med en alldeles för liten väska till mässan! Habegäret var stort hos Blomqvists plantskola. Nu är det nog dags att göra den där stora planteringen av fler fruktträd och buskar! Längtar efter krispiga äpplen. Ryska buskkörsbär. Körsbärskornell verkar ju väldigt spännande! Och massa spännande hallon såklart! Bara att sätta igång och planera. ...
2019-03-23 20:41
Dags att planera kålsådderna!
Om du inte har gjort det redan så är det dags att planera för årets kålsådder. Jag kallsår alltid min kål, dvs sår i pluggbrätten och ställer i mitt växthus. Det innebär att du sår, vattnar och ställer kallt, sen gror fröerna när de är redo för det. Kål är dessutom köldtåligt så de tål lite köldnäppar. Kan du inte göra detta har du såklart mer tid på dig och kan avvakta lite med din sådd. Men har du chansen är detta ett superbra sätt att minska arbetsinsatsen senare i vår när du har fullt upp...
2019-03-23 18:58
Nordiska trädgårdar
Ojoj, vilka intensiva dagar! Jag är på Nordiska trädgårdar i Stockholm med min kompis Malin som jobbar på Bokashi.se Vilket intresse! Så kul med alla som kommer förbi och pratar, ställer hundra frågor och vill komma igång. Bokashi är ju så bra! Alla borde prova! Vi har också träffat flera trädgårdsidoler som Sara Bäckmo och Stefan Sundström. Jättekul! Imorgon är sista dagen, sen är det daga att åka hem och så kål! ...
2019-03-21 12:54
Första hinken bokashi- tillbakablick
Jag har ju glömt att uppdatera er på hur det går med bokashin. Missade du första inlägget länkar jag nedan. Jag har alltså startat med bokashi. Fyllt första hinken och börjat på den andra. Jag satte igång i början av januari och har inte fyllt upp två hinkar ännu. Så här såg det ut när locket åkte på hink nummer ett inför "slutförvaring". Ni ser också att jag tappar ur lite lakvatten samtidigt. Min första oro när jag skulle starta var att det skulle lukta, som jag nämnt är jag gift med en blodhund som börjar varje...
2019-03-17 19:29
Vinterodling
Jag odlar i all tysthet i år. Inga trumpet fanfarer eller virveltrummor. Odlandet känns annorlunda i år, som om hela processen har en annan dimension. Även bloggandet känns annorlunda, mer tillbakadraget och eftertänksamt. Minns när Anja, funderade i en kommentar, hur jag överhuvudtaget orkar blogga när pappa gått bort. Jag fick mig en tankeställare av den frågan, och en insikt att jag försöker låtsas att allt är som vanligt. Lite shock tillstånds aktigt kanske. Efter den insikten tog jag medvetet lite avstånd, och bloggade bara när jag verkligen orkade och hade lust. Men odlat det har jag, i år....
2019-02-12 17:18
Pumpabiscotti
En av de godaste kakorna jag vet är biscotti. Därför älskar jag när det är dags att göra dem på egna pumpafrön. Barnen tycker också det är jättekul, allt från att såga upp pumpan, gröpa ur alla frön och baka. Receptet kommer från Sara Bäckmos bok Skillnadens trädgård. Recept: 150-200 gram pumpakärnor 150 gram rumsvarmt smör 2 dl strösocker 1 dl mjuk honung 1 ägg 6 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker Gröp ur och skölj kärnorna. Jag brukar strunta i att rosta dem, tycker det blir mer bett i om man har dem råa. ...
2019-02-10 12:30
Såkalender
Drivorna står meter höga utanför fönstret, men fåglarna är redan optimistiska och kvittrar glatt. Jag har börjat ägna mig åt det jordiska, och sått lite tomat, chili, selleri, och purjolök. Jag försöker updatera min såkalender i år igen. Fjolårets noggranna dokumentation har jag stor nytta av, konstaterade jag, så jag kommer försöka vara konsekvent även i år. Länk till såkalendern finns även uppe i menyn till höger....
2019-02-03 19:17
Vitlökssalt
Förra årets vitlöksskörd blev ungefär 40 vitlökar. Och tvärtemot vad jag trodde äter vi inte speciellt mycket vitlök under ett år, så vi har nästan en hel fläta kvar. Men vitlök är ju jättekul att odla så det kommer jag odla rätt mycket av varje år. Det betyder att i år kommer vi kunna unna oss att äta dem som primörer i början av sommaren, kokta eller ugnsbakade med smör. Mums! Men man kan också göra vitlökssalt. Det är ett roligt sätt att förädla grönsaker på! En vitlöksfläta är fin på väggen i köket, ur den här har...
2019-01-19 15:22
Rootmaster
Plockade fram min "Rootmaster", med en tanke att odla med stil, redan från början av denna säsong. Kommer att sätta 4 chili samt 4 tomat plantor. Egentligen behöver jag ingen chili i år heller. Jag har fortfarande chilipulver från 2 somrar tillbaka. Men attans, de är ju så roliga att odla. Jag kommer att odla sparsamt med tomat, kanske en av varje sort. Vill undvika överdrifts odling, och i stället sköta om de plantor jag har och få en stor skörd av dem i stället. Nelson Gardens "Rootmaster" var ju årets trädgårdsprodukt år 2014. Denna fick jag i samband med...
2018-11-17 12:46
Höstsoppa
Nu känns det som en given tid för soppa. Vädret och mörkret gör att man vill ha varm, mustig mat. Grönsakerna blir också lite extra glada över att få bli soppa inbillar jag mig. Där kommer alla till sin rätt och får vara individer fast tillsammans. Recept: Tomater Potatis Rotselleri Lök Morot Kål Kryddor Här kan man verkligen ta vilka grönsaker man har, allt passar ihop. Vill man ha lite mer sting har man i vitlök och chili. Jag har mängder med tomater så jag kokar ihop dem först, bara att fylla upp kastrullen med...
2018-11-03 06:00