2018-10-29 08:09
2018-09-13 18:56
Nässelfrön
Vi vill ju alla våra nyttiga och friska! Jag har blivit inspirerad av ett par böcker som handlar just om att ta vara på naturen och vilda växter. Nu provar jag något som är nytt för mig. Nässelfrön! Skörda honstänglar, de med tjocka knippen med frön. Torka dessa och smula sedan av fröna. Dessa ska jag nu använda i juicer och smoothies och vara superfrisk! ...
2018-09-02 06:00
3 bra sätt att ta hand om svamp
Trots den torra sommaren börjar det dyka upp svamp. Hoppas jag får plocka lika mycket som förra året. Ut och plocka! Mina 3 bästa sätt att ta hand om svampen är: 1. Hacka och frys direkt. Funkar toppen med fast svamp som karljohan. 2. Häll svampen i stekpanna och ånga av en del av vätskan. Frys i portioner. 3. Torka i svamptork. Blir mycket bättre resultat än att torka på papper då det lätt möglar i rumstemperatur....
2018-09-02 06:00
Älskade lök- lätt att lagra
Årets lökskörd är tyvärr pytteliten. Som i princip all skörd i år. Men den lilla skörden man har är ju extra viktig att ta hand om! Lök är ju underbar på det sättet att den går att förvara enkelt i rumstemperatur. Till skillnad från de flesta andra grönsakerna kräver den i princip nästan ingenting alls. Efter skörd behöver löken torka ordentligt. Är det fint väder går det bra ute, men löken blir skadad om den blir blöt. Finns det risk för regn så är det bättre att ta in den. Jag torkar min i orangeriet. ...
2018-08-11 13:32
Hantera klimatet - samla vatten
Att det har varit torka, bevattningsförbud och missväxt har inte undgått någon i sommar. Det finns fortfarande några envisa som hävdar att vi människor inte har något med dessa förändringar att göra. Men oavsett så påverkar vädret oss alla ändå. Som konsumenter kommer vi få betala högre priser för vår mat och inte minst blir vår bekväma livsstil påverkad om vi inte kan tvätta, duscha eller fylla upp utomhuspooler som vi vill. Eller vattna våra grönsaker. I år är jag extra irriterad på mig själv för att jag inte stod på mig om att gräva ned en stor tank...
2018-08-09 21:35
Tagetes erecta
Tagetes erecta, eller Linné Tagetes. Det är så trevligt med trädgårdssystrar i hela Norden, vi delar friskt frön med varandra. Frön till Linné Tagetesen fick jag både av bloggsystra "Isas Trädgård", och av en vän i "Trädgårdskaffe"-sällskapet. Det var tydligen meningen att denna skulle in i min trädgård i år. Tidigare skulle jag inte haft en tanke på att odla tagetes, det låter som en tråkig låg blomma med en gäll färg. Men denna variant är så otroligt vacker, ett konstverk. Jag har den i en kruka, på en av de hetaste platserna i hela trädgården. Så, ja den är verkligen torktålig!...
2018-08-08 06:00
Flyttbara hönshuset
I samarbete med Omlet Kommer ni ihåg att jag blev kontaktad av ett företag som heter Omlet i vintras? De har en ny spännande serie av djurtillbehör och ville att jag skulle testa deras flyttbara hönshus. Våren var lång och kall och det dröjde ända till april innan det lilla hönshuset blev monterat. Vi passade på med detta på vår gemensamma fixardag tillsammans med Nina, Fredrik, Alfred och Maya. Många delar och en del pill för att få ihop, kan nog göras på halva tiden om man inte involverar barn! Men också så kul när...
2018-08-05 06:00
Odla med barn -skördeglädje
Att odla med små barn är ju ofta helt kaotiskt. Ständiga avbrott, ofärdiga projekt och frustration. Men det finns heller inget ljuvligare än när små händer, sår, gräver i jord och skördar. De senaste åren har jag blivit något av en mästare på dessa saker. Att odla med barn handlar lika mycket om att vara i trädgården som att tänka, planera och planera om. Konstant hjärngympa! Det gäller att gå ut i trädgården med flera olika projekt och sedan kunna röra sig mellan dem, några skördade bönor här, en sådd rad av spenat där, lite vattning på ett tredje...
2018-08-04 12:04
Naturell styling
I år visste jag redan när sommaren började att det inte blir ett vanligt trädgårdsår. Pappa gick bort under vårvintern efter att ha kämpat länge med cancer. Det var nog därför som inspirationen inte riktigt fanns där, jag kan inte vara kreativ om jag inte mår prima, så är det. Försäljning av vårt hemman som varit i släktens ägo i 3 generationer, försäljning av möbler, den ena antikare än den andra, addera extrem värme på det. Inte konstigt att kreativa ådran sinade. Men jag är inte den enda som haft svårt med att orka med trädgården, torkan har gjort det...
2018-08-04 06:00
Torktålig kålplantering
Kålen ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Den upptar alltid ett av de största landen och får alltid mest kärlek i form av förberedelser. Det här landet fuskar jag inte med! Eftersom jag gör allting i trädgården själv ställde årets långa vinter och den uteblivna våren till det rejält för mig. Allt är sent, men kål kommer det att bli! När jorden har tinat på våren luckrar jag jorden. Detta gör jag genom att sticka ned en grep och vicka fram och tillbaka. Jag gräver inte men vill tillföra luft i min kompakta lerjord. Dessa bäddar är...
2018-08-03 06:00
Bästa samodlingsblomman - zinnia
Det finns mängder av fina blommor att samodla med grönsaker, men en av de absoluta favoriterna är zinnia! Plantorna blir stora, buskiga och när det är etablerade ger de mängder av blommor. Jag har tidigare haft svårt för skarpa, knalliga färger, speciellt gult. Men jag har gett upp, eller blivit vettigare kanske? För vem kan motstå dessa skönheter? I år har jag sått en känd olika sorter och blandat dem hej vilt. I pallkrage ovan har de stått med lök och fänkål. Nu efter skörd av grönsakerna får de ta över hela lådorna! Sorten...
2018-08-02 06:00
Enkla tomatröran
Bästa sättet att använda tomaterna är att göra denna superenkla men underbara röran. Passar till allt. Recept: Så många tomater som du har, bäst passar söta körsbärstomater Olivolja Vitlökssalt Basilika Dela tomaterna och lägg i en liten stekpanna, häll i olja och börja koka upp. Mosa lätt med gaffel. Strö över vitlökssalt och släng i några kvistar basilika. Låt allt bli varmt och ta smak. Klart! Se recept på vitlökssaltet under kategorin Mat. Har du inte vitlökssalt använder du vanligt salt, krossar en klyfta vitlök som får ligga med i tomatkoket och ge ifrån sig smak. ...
2018-08-01 06:00
Egna russin
Vissa saker är kanske egentligen helt helt orimliga. Som att göra egna russin. MEN, trots att man måste ha en torkapparat igång i flera dagar så är det ju helt fantastiskt att förädla sånt som man har odlat. Man kan ju liksom inte slänga egna vindruvor när ingen vill äta mer och de börjar bli övermogna. Nehe du. Den här sorten heter Himrod och är grön, kärnfri och funkar att odla i stor kruka i mitt orangeri. Funkar givetvis i jorden i växthus också och kanske till och med ute. Att man gärna skall sticka hål...
2018-07-31 10:10
Chi
Jag har fortfarande min "chi" hörna med röd energi i trädgården. Den röda "hörnan" syns egentligen inte ut mot trädgården utan är placerad i gången invid förrådet. Enligt Feng Shui sätter röd färg fart på energierna i trädgården. Jag är väldans förtjust i denna mörkröda pelargon. Jag hittade den för några år sedan på ett loppis, av alla ställen, här i Jakobstad. Har inte sett en sådan mörk någon annanstans, den är ännu mörkare än "Diabolo". Övervintrar också bra. Min röda kastrull, som pricken under i:et ...
2018-07-31 06:00
Värt att så i juli
Det finns alltid en viss chans att när man kommer till slutet av juli så har man lite tröttnat på att så och hålla på. Man är mitt uppe i semestern och tänker, kan jag inte bara få ha lite lugn och ro? Nej är ju givetvis svaret! För när man som jag vet hur mycket det växer och som man kan så i juli, augusti och september så är det så värt det! Pallkragen ovan stod med sallat, sockerärtor och morötter som första grödor. I slutet av juli rensade jag, gödslade och satte ut nytt. Både förodlad...
2018-07-30 09:27
Var är Bosse?
Vår lilla tiger engagerar hela familjen med sin nyfikenhet och otroliga snabbhet. Vi har ingen chans att hinna med även om han har en mystisk defekt i bakre kroppen som gör att han är svag i höfterna och har balansproblem. Han hinner över allt, och undersöker varje vrå av trädgården. Vi vill ju inte att han ska springa undan och inte hitta hem, så vi gör vårt bästa med att försöka hålla ett öga på honom hela tiden. Tanken var att han skulle vara en innekatt, men han är allt för äventyrslusten för det, och smiter ut vid varje chans...
2018-07-30 07:00
Täckodling del 1 - varför?
Jag har nämnt det ett flertal gånger, täckodling. Det som gjorde att min odlingspassion verkligen tog fart och som samtidigt gjorde att jag kände mig dum i huvudet. Hur har jag inte kunnat fatta detta innan när jag har odlat? Vad är då täckodling och varför är det så bra? Täckodling är precis som det låter att täcka all bar jord med material, helst organiskt som bryts ned och förbättrar jorden. Det allra vanligaste täckmaterialet är gräsklipp. Gräsklipp är kväverikt, lättillgängligt och lätthanterligt. På bilden ovan ser ni hur mycket av min täckodling ser ut just nu. Täcket...
2018-07-29 06:00
På 10 minuter - täcka blåbären
I helgen fick jag hjälp med ett viktigt trädgårdsjobb. Att täcka blåbären. Det här jobbet tar 10 minuter för mig att göra själv. Med hjälp, betydligt längre Jag slits alltid mellan att tycka att det är jätteviktigt att barnen är med ute och totalt inre haveri av otålighet. Tålamod är inte riktigt min grej. Men för att leva efter mottot "göra någonting varje dag" behöver man jobba tillsammans med barnen. Då är det här ändå ett perfekt jobb! Jag täcker blåbären med barr varje år vid den här årstiden. Det sänker ph-värdet i jorden och gör så att blåbären trivs....
2018-07-27 12:06
Lykkefund
Honungsrosen "Lykkefund" växer andra året i rad invid väggen mot vedlidret. Det är varmt och skyddat här. Rosen ska ju egentligen inte alls klara vår zon, men jag hade fina Lykkefund nergrävd i vinter, och det hade inte alls gått någon nöd på henne. Grävde upp henne i vår och planterade i god jord. Nu verkar hon gilla läget och har blommat så vackert. Jag planterade henne i en tunna och hon slingrar sig vackert mot mitt gamla handfat. Hon är värd att smöras för, eller hur?...
2018-07-27 06:00
Eget godis - sura band
Själv älskar jag choklad men Bianca är galen i surt godis. Det består ju vanligtvis mest av kemikalier med fruktsmak, som de gladeligen äter. Absoluta favoriten är sura band. Därför blir jag oerhört glad av att göra det här godiset med henne. Det tar lång tid i ugnen men är annars minimalt med jobb. Det bästa är att man kan använda i princip all frukt. Det skall erkännas att det absolut godaste är hallon men funkar perfekt när du har syrliga bär i frysen som t.ex. vinbär eller krusbär. Recept: Ca 3 dl bär 1 äpple ...
2018-07-20 23:30