Hoppa till huvudinnehållet

Självklart ska kapitalförsäkringar också omfattas av skattefriheten

frida

Gäller skattefriheten för de 300 000 kronorna även kapitalförsäkringar? En osäkerhet kring detta har uppstått, och regeringen behöver ge spararna besked i frågan. Det absolut mest rimliga är att även kapitalförsäkringar omfattas av fribeloppet.

Att de första 300 000 kronorna på sparande blir skattefria är en utmärkt morot för att få fler att starta ett eget sparande. Det sänder också ut signaler från den nya regeringen att sparande är viktigt, vilket är mycket glädjande efter flera år med motsatta signaler från Rosenbad.

Den nya regeringen behöver dock skingra en del av osäkerheten kring förslaget.

Det har uppstått en osäkerhet kring om förslaget om skattefrihet även kommer att gälla kapitalförsäkringar, en annan schablonbeskattad sparform vid sidan av ISK. Det är viktigt att detta reds ut, eftersom både ISK och KF uppfattas och används på samma sätt ur ett spararperspektiv. Många har lagt exempelvis sitt barnsparande här, eftersom kapitalförsäkringen erbjuder möjligheten att göra barnet till förmånstagare och på så sätt styra uttaget. Kapitalförsäkringen erbjuder också fördelar för pensionssparande, eftersom uttagen är lättare att administrera, samt för sparande i utländska aktier som lämnar utdelning. Många har alltså valt sparande i kapitalförsäkringen utifrån premissen att ISK och kapitalförsäkring ändå beskattas lika, och att kapitalförsäkring faktiskt erbjuder ett antal fördelar.

Det rimliga är därför att även kapitalförsäkringar omfattas av fribeloppet.

Någon kan hävda att fribeloppet blir svårare att tillämpa i en KF än på ISK, och det stämmer att det kan bli en lite större utmaning. När det gäller ISK kan Skatteverket enkelt räkna bort 300 000 kronor när de ska beräkna skatten i den förtryckta deklarationen. På en kapitalförsäkring blir det lite krångligare, eftersom försäkringen i praktiken formellt ägs av försäkringsbolaget. Men det är inget som inte går att lösa, exempelvis genom att försäkringsbolagen debiterar full skatt till en början, och sedan rapporterar varje KF-innehavares sparkapital till Skatteverket, som får justera skatten i deklarationen.

Spararna behöver få besked om kapitalförsäkringen så snart som möjligt.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-10-19 19:39

Vore det inte smartare att göra ett grundavdrag på kapitalinkomst på samma belopp som skattefriheten på 300 000kr i ISK motsvarar?

Då gynnar det ju all investering och sparande, oavsett det är ISK, KF, VP eller sparkonto.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm