Hoppa till huvudinnehållet

Därför har småbolagen kraschat – och då kan det vända

Att vara småbolagsinvesterare har inneburit tuffa utmaningar under 2022. Om börsen vänder kan de mindre kvalitetsbolagen få revansch.

Under 2020 premierade börsen som bekant allt som stavades tillväxt, och pengar kastades efter i princip vad som helst som kunde locka med en dröm om intjäning längre fram. Nu har flera av tillväxtbolagen mött en hård verklighet, där förutsättningarna är de omvända. Tillväxtbolagen är till sin natur ofta mindre, och återfinns ofta på småbolagslistorna. Dessa utgör ingen munter läsning.

Utvecklingen för småbolagsindex

Carnegie Small Cap Net Return Index: -40 %

First North 25: -50 %

Tittar vi på småbolagsfonderna ser det också dystert ut. Det ska poängteras att många småbolagsfonder har en ganska ”tillåtande” syn på vad ett småbolag är, och tillåts i fondbestämmelserna investera i large cap upp till en viss procentandel. Det är en möjlighet många har tagit fasta på i dessa tider, när småbolagen har gått sämre relativt sett. Tittar vi på den mest ägda småbolagsfonden hos Nordnet, AMF Aktiefond Småbolag, så kan vi se att nio av de tio största innehaven är large cap-bolag. Det har inte hindrat fallet i fonden i år, som uppgår till -46 procent.

Utvecklingen för de mest populära småbolagsfonderna hos Nordnet:

  1. AMF Aktiefond Småbolag: – 46 %
  2. Spiltan Småbolagsfond: – 49 %
  3. Enter Småbolagsfond: – 49 %
  4. C WorldWide Sweden Small Cap: – 46 %
  5. Didner & Gerge Småbolag: – 36 %

Vinstvarningar från konsumentrelaterat

Det faktum att många konsumentrelaterade bolag finns på småbolagslistorna har bidragit till den svaga utvecklingen, samtidigt som large cap-listorna innehåller defensiva och konjunkturokänsliga sektorer som läkemedel och telekom – och förstås banker som mår bra när räntorna stiger, vilket gör att småbolagslistorna gått sämre relativt sett. När hushållen håller hårdare i plånboken märks det först i konsumentrelaterade bolag. Vi såg det nyligen i vinstvarningar från konsumentnära Thule och Electrolux (just dessa är large cap-bolag). Även Mips, ett av Spiltan Småbolagsfonds största innehav, vinstvarnade i september, och man angav då minskad köpkraft bland konsumenterna som en anledning.Häromdagen vinstvarnade BHG (tidigare Bygghemma).

Svag krona en utmaning

Småbolagen är överlag mer beroende av sin hemmamarknad, och den befolkas i Sverige just nu av extremt deppiga konsumenter, samtidigt som den svaga kronan bidrar till högre inköpskostnader. När man tidigare ganska enkelt kunnat föra över kostnaderna på konsumenterna, så har det nu blivit betydligt svårare. Det finns en gräns för hur köpvilliga svenskarna kan vara mer skyhöga elpriser, stigande bolåneräntor och höga matpriser, och den tycks ligga ungefär här.

Men att småbolagen haft det extra tufft i år beror förstås i hög utsträckning som sagt också på att de mindre bolagen till sin natur ofta är tillväxtorienterade. Det uppskattas just nu inte investerarkollektivet som söker med ljus och lykta efter stabila kassaflöden här och nu.

Men man bör komma ihåg att det är skillnad på småbolag och småbolag. Flera bolag har oförtjänt dragits med nedåt i marknadens nervositet, trots att de fortsätter hålla uppe vinstnivåerna. Utvecklingen är dock spretig, det går att hitta raketer även i år.

Småbolagen som kraschat i år:

Smart Wires Technology: – 98,29 %

FUUD AB: – 98 %

QuiaPEG Pharmaceuticals: – 96 %

Urb-it: – 96 %

Azelio: – 95 %

Källa: Stockholmsbörsens small cap-lista samt First North.

Här har det gått bättre:

Vicore Pharma Holding: 112 %

Arctic Paper: 109 %

Shamaran Petroleum Corp: 96 %

KebNi: 96 %

Viking Supply Ships: 72 %

Fotnot: Stockholmsbörsens small cap-lista samt First North. Utveckling sedan årsskiftet.

Vad händer när börsen vänder?

När vändningen på börsen kommer kan vi inte veta. Det finns sådant som talar för att mer elände finns att hämta när vinstförväntningar revideras ned. Men det finns också sådant som kan tala för att mycket nu redan inprisat och att marknaden letar lite bottenkänning. Ta nämnda BHG:s vinstvarning, som aktien faktiskt initialt steg på. Det visar att förväntningarna är så nedtryckta på sina håll, att när nyheten – i det här fallet vinstvarningen – väl kom så reagerade marknaden med lättnad. Marknaden letar nu med ljus och lykta efter tecken på att inflationen toppat, vilket vi inte direkt fick förra veckan. Men det märks att många letar efter botten just nu. Och när vändningen väl kommer så kan det vara så att en hel del bolag, som orättvist tryckts ned i börsoron, kan komma upp ordentligt igen. Småbolag med god vinsttillväxt bör ligga bra till. Men som sagt, det kan mycket väl bli värre på börsen än det blir bättre, och när vändningen kommer vet vi inte.

Tänk på att risken alltid är högre i småbolag och i småbolagsfonder. Därför gäller det att både ha en väldiversifierad aktieportfölj och låta småbolagsfonden utgöra en mindre del av en fondportfölj.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm