lagers tabberas 3 2022-11-05 09:01 Fantastisk kål och en överdådig gåbortblomma Det är en stor njutning att en mild senhöstmorgon gå ut i kökslandet med en skarp kniv och en grönsakskorg och skära de kullriga små bladen av kruskål, svartkål, mangold och små små knutna knoppar av brockoli. Det är just nu det enda som står kvar i trädgårdslandet jämte några eländiga frostsvarta stänglar av krondill (släppt alla frön till nästa sommars skörd).Det har varit så varm höst, med undantag från några frostknäppar, att till och med det som lagts över odlingsbäddarna av trädgårdsrens börjat ta sig, är växer ytliga ogräs av herrans lust. Men det är okej för vintern tar...
lagers tabberas 8 2022-11-03 23:54 Svingod fransk löksoppa på vedspisen Först ett viktigt styrelsemöte över Zoom - praktiskt när man sitter i skogen på landet och eldar vedspis. Och därav datorerna på laddning.Det blev en svingod löksoppa.Innehåll, tre gula lökar, salt och rejält med svartpeppar, smör, en järnspis och en järngryta, hönsbuljong, en skvätt madeira (!!!!) lite japansk soja - jamen hur gott kan det vara.Så skriver de flesta garnering om sådant som faktiskt är en betydande del av en löksoppa, nämligen osten och framförallt brödet. Smörsteker några skivor av mitt eget ljusa surdegsbröd och lägger på löksoppan vars lök först fick småputtra utan buljong och smaksättare i nästan 35...
lagers tabberas 9 2022-11-02 10:09 Det där goda köttet som behöver så mycket omsorg för att bli bra - tryckkoka... Jag tror ta mig katten att jag minns alla tillfällen jag ätit rimmad oxbringa. Kanske en överdrift med viss modifikation för jag kan inte randa dem alla ens om jag försöker - men det där minnet av det saltiga, köttiga och det något buljongiga - kallt geléiga finns där djupt inom mig. Kombinerat med härligt stompad kålrot, eller som vid några tillfällen kålrotskokta ganska tunna skivor och en hemgjord senap. Dert är helt enkelt en rent ljuvlig spis.Här om dagen fick jag i hastigheten med mig ett kilo rimmad bringa. Tyvärr lite för mager i min smak, men det fick...
lagers tabberas 19 2022-11-01 11:07 Tillbaka till det där heta, aromatiska och väldligt enkla, jam wunzen nguea Ibland får jag en så het längtan efter den thailändska köttsalladen med glasnudlar. Saltidigt och pepprigt med massor av smak framlockad av nam pla.Förutsättningarna är en bra entrecote och vi fick tag på ett stycke ur fattighyllan på affären, typ sista förbrukningsdag om tio minuter. Slet av plasten och lade på fat i några dagar öppet i kylskåpet för att mogna lite ytterligare - plast runt kött är rena förbannelsen. Sådär ja, nu alldeles perfekt. Grillas till några grader under rekommenderat (46°) och få ligga till sig och svalna innan den skärs upp i en centimeters breda strimlor.Häll kokvatten...
lagers tabberas 19 2022-10-25 14:39 Björnskitar överallt och det luktar surt i trakten Från jägarföbundets björnspillningsinventering i år för Gävleborgs län Vi håller ju till en del i det där trakterna, ganska ofta, länge och mycket.Augusti för två år sedan gick jag ut för att slå en sjua (man kan nämligen göra så vid skogstorpet). Stod där i godan ro och hörde att något prasslade i de täta snåren alldeles intill. Så brakade det till och i mörkret, klockan var vid pass ett om natten, men utebelysningen tänd, såg jag bara ändan av en bjässe som tog till flykten och jag studsade i ett jättehopp in på verandan.Tidiga om morgonen ringde en granne...
lagers tabberas 14 2022-10-25 09:10 Benrangel och foster i formalin Det var med stora ögon jag varje morgon gick i korridoren i skolan och kollade in hyllorna som sträckte sig från golv till tak, kabinett av sådant som kittlade fantasin, uppstoppade rovfåglar, ödlor, en krympt skalle, mumiedelar. Längst upp bredvid ormar i sprit inlagda i stora glasburkar stod flera burkar med ofödda froster i olika utvecklingsstadier. Frågade för en tid sedan var alla burkar och allt som stod på hyllorna tagit vägen. Jag vet att sådant på många håll kastats, begravts eller bränts. "Fråga vaktmästaren - jag tror allt finns kvar i något rum i källaren." När jag studerade måleri...
lagers tabberas 21 2022-10-24 14:50 Svirrande sidensvansar Jag har ett gammalt och tätt förhållande till sidensvansar. Inte minst för det inträngande lätet, man liksom kan inte ta fel. När jag var vid pass sju, flög en bärberusad sidensvans in i fönstret hemma hos mormor och morfar i Skärblacka. Den dog direkt. Morfar plockade upp den och lämnade den per omgående till en konservator som stoppade upp den. Tror jag fyllde år och fick fågeln i present. Där den satt på sin gren var den så otroligt vacker med sina silkesfjädrar och färger. Den såg helt levande ut.Jag vet inte exakt men det kanske var ungefär samtidigt som...
lagers tabberas 13 2022-10-15 22:25 Till slut är det bara det där viktiga kvar - det är då det blir uttryck Nordens Ljus - den viktiga båten på Kungsholmen, konstsalongen, nu med Anders Karlsson, åk dit!Jag och A tog bilen i duggregnet för det här kändes viktigt. En utställning så nerskuren att bara det där viktiga finns kvar, uttrycket, befriad från plotter och oväsentligheter, förenklat typ lägga till genom att ta bort. Det krävs ett så in i helvete stort mod att görat!!!!Det är just sådan bilder från Anders Karlsson som jag upplever som en stor källa till inspiration och problemlösningar för jag vet när man står där framför duken, pannån, pappret vilken strid det är trots lust, trots erfarenheter, trots...
lagers tabberas 23 2022-10-14 10:40 Ny sous vide när den gamla tog slut (den styrs via en app) Mens politiken i Sverige håller på att gå över styr och folkhemstanken dödas av en fyrklöver som säger att de håller ihop men skillnaderna är milsvida så packar jag upp min nya sous vide nu när den gamla tagit slut.Det är en sådan där hightecmodell som kan styras via en app i telefonen. Märkligt nu har jag fyra sådana appar i telefonen. Fyra som var otänkbara bara för fem år sedan och egentligen, handen på hjärtat, vem behöver styra fläkten i badrummet via en app i telefonen. Vår dolda kamera i torpet kan jag förstå där jag i realtid kan...
lagers tabberas 11 2022-10-13 10:25 Längsta inslaget om Paltbröd - ingen plats för snuttifiering!!! Jag tror jag har lite av rekord - Ett 17 minuter långt inslag om Paltbröd i Sveriges Radios matprogram Meny i P1. Det är många år sedan nu, men att få igenom ett 17 minuter långt inslag om en sådan outsider som Paltbröd är en bragd som inte bara ska tillskrivas mig utan också programmets redaktör Sven Ekberg.Detta i en tid av snuttifieringar där det ansågs att lyssnaren bara stod ut med prat i tre minuter. Idag känns det som ännu kortare. Summan av kardemumman gick det hela ut på att Paltbröd är en utrotningshotad råvara. Typ, när jag intervjuade...
lagers tabberas 27 2022-10-10 14:44 Bullens med pulvermos efter fantastisk middag i lördags där viktiga ord bland... Hemma hos oss äter vi, vilket kanske framgår, aldrig skräpmat. Men igår fick det bli så efter önskemål som lydde "Varför har vi aldrig pulvermos hemma?".Det fick bli undantaget som bekräftar regeln. Efter att ha varit bortbjudna i helgen på en middag som låg så nära våra hjärtan man kan komma, torkad fasanbröst, lättrökta gåsbröst, krispig sallad med Rybsolja och små fantastiska rotsaksbakelser. Allt detta i tillägg till fantastisk miljö och lika fantastiska människor med stort värdskap och där ord får sjunka in och allt som sägs känns betydelsefullt.Så, till middag igår fick det bli efter önskemål. Bullens pilsnerkorv, bara...
lagers tabberas 10 2022-10-10 10:54 Överraskande och makalöst bra utställning av Urban Jöréns bilder Såg det där för flera veckor sedan att min gode vän Urban Jörén skulle ha utställningen på Länsmansgården Österåker. Vernissage igår och vi stegade in.Jag blev alldeles paff och omtumlad. Det som mötte mig var inte alls det jag väntat mig, eller, jo, jag väntade mig att bli omtumlad - har ju sett ganska mycket av Urbans bilder förr, men alltså, det här var något alldeles speciellt. En otrolig skärpa i kompositionerna, rytmiska, där linjerna skapas djupet och rörelser, en slags dimensionernas dans. Och apropå dans, modellerna, tidigare dansare från Cullbergbaletten.Men det är inte bara det komplexa formella som är...
lagers tabberas 33 2022-10-07 10:10 Så dyker den upp, en gammal skrift av min penna (Halda) från 1977 Den har ju en viss aktualitet ändå, tänker jag nu när den dyker upp på Vallentuna bibliotek. När jag hunnit halvvägs i min akademiska karriär och fått min BA i Norge passade jag på att tjäna lite pengar hemma i Sverige. Var tjänstledig under studierna från Huvudstadspress som hade 18 lokaltidningar runt om och i Stockholm. Norrortstidningarna hade blivit tvådagarsutgivning och jag gick från sport till mer kultur. Året var 1977 - jisses, det är 45 år sedan, slår det mig. "Skrynkligheten framgår av texten jag länkat till nedan"Kom överens med en av huvudredaktörerna, den paranta Irja Jansson, att skiva en serie...
lagers tabberas 21 2022-10-06 09:22 Snabbfrukost - blodpudding från Björks Jag har skrivit spaltmeter om blodpudding - sååå underskattad, inte minst som frukostmat. Stadigt och bra, håller magen i trim och orken räcker till lunch.Här är allt jag skrivit tidigare i ämnet blodpudding och här är receptet jag satte ihop i min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas" (Ersatz 2006)Var på landet förra helgen och passade på att slinka in till Björks i Färila (som vanligt) för ett kilo syltat fläsk och två kilo blodpudding av absolut bästa kvalitet.Nu äter vi blodpuddingen till frukost och med lingon från trakten. Kolla genom mina tidigare inlägg om blodpudding för att få förståelse för...
lagers tabberas 20 2022-10-05 15:07 Bästa kålbuljongen på brynta stjälkar Nu är frysen full med repad grönkål, svartkål och mango. Mittnerverna hackar jag fint och bryner hårt i lite olivolja i en wok. Ner i en gryta och på med kokande vatten så det täcker. Låter koka i en halvtimme och silar från. Det brynta förstärker kålsmaken och buljongen passar utmärkt reducerad till hälften som såsbas till det mesta, inte minst med lite grädde till nystekta köttbullar och potatismos, eller som igår som bas i en senapssås till hemkokt rimmad oxbringa som får stå kallt i press sedan förrgår. Nu tar jag tag i gräslöken, rensar, hackar och fryser. Och...
lagers tabberas 16 2022-09-27 23:12 Nytt gott bröd - direkt från ugnen Jo, kände mig lite manad. Sugen på de där frasiga kanterna på en macka och det blåsiga, lite syrligt salta inre. Så var det och så fick det bli.Precis nyss satte jag en ny fördeg, färdig att baka på vid lunch i morgon. Nytt bröd till i övermorgon om jag inte snabbjäser över natten i köket....
lagers tabberas 13 2022-09-27 12:57 Kolbulle med amerikafläsk och med sås av råa lingon Middagen igår förbereddes redan i förrgår - för så är det (!)En bra kolbullesmet vispas ihop i ett ögonblick MEN behöver ligga och svälla, mogna, fördjupas. Helst ett dygn i kylen.Sex deciliter vatten vispas ihop med fem dl vetemjöl (jag använde stenmalt vete från TeVekvarn i Järvsö) och får sedan vila. Den ska vara helt slät och lite tjockare än filmjölk.I några recept sägs att smeten ska saltas. Ge fan i det. Jag vet att mina kolbullar blir salta nog för jag använder torrsaltat så kallat Amerikafläsk. Alltså torrsaltat fett fläsk från suggrygg. Sååå underskattat. Tärnar i en kubikcentimeter...
lagers tabberas 24 2022-09-21 16:50 Köttfärslimpa och mer Köttfärslimpa med råa lingon Kålpudding, när den serverades i skolan när jag var grabb var det liksom högtidsdag, massor med fräst kål och tack vare det fullknökad med smaker, lite saltig, mycket peppar och så den lite hårda färsen och tänka sig - den serverades med råa lingon och skirt smör - det var grejer det och stor skillnad mot nu i skolvärlden.Jag lagade en köttfärslimpa på förmiddagen, en liten en som baconinlindad blev mer som en paté. Åt den nyss kall med brynt smör och råa frysta hälsingelingon.Under eftermiddagen tog jag mig före att ta resten av köttfärsen och...
lagers tabberas 23 2022-09-21 11:53 Det är klart att det ska vara köttfärslimpa en onsdag De låg där och restade, Björks utmärkta bacon och tillsammans med en drygt kilo fin köttfärs. Fyra matskedar ströbröd och en och en halv deciliter vatten, en halv, ganska stor, gul lök fick brynas fint hackad och så lite kanel (!) lite spiskummin och salt och tre matskedar ketchup (!!!). Täckte en liten engelsk brödform av bleckplåt med baconet och så i med smeten, inge luftbubblor här.Skjuts in i 200 grader i mitten av ugnen och så vänta ungefär 30-35 kanske 40 minuter. Sådär ja, Klart. Serveras ikväll med egen potatis, ett-två-trelagsinlagd späd squash och rtårörda lingon samt sås på...
lagers tabberas 26 2022-09-18 12:34 Vetesur av stenmalt kulturspannmål Skrämde liv i min surdegskultur på stenmalt vete från Tevekvarn i Järvsö. Bubblade och stod i. Satte en fördeg med 100 gram + 150 mjöl och 150 vatten som blev lugnare, men med stiliga bubblor efter 12 timmar. Så till den jäsliga delen med fyra dl ljummet vatten och sju deciliter stenmald vete. Saltade rejält i sista minuten av degblandaren. Stjälpte upp och lät vila i 10 timmar i oljad spillkum. Vände försiktigt degen varannan timme. Och så spände den upp sig och höll på att segla över kanten, smidig och som siden på ytan.Delade försiktigt i två delar och...
lagers tabberas 10 2022-09-17 20:04 Ugnsgrejer för veckan som kommer och lite för frysen Ibland händer det. Det är lite billigare priser i affären på bra grejer och då kan man ju passa på. Köttfärs från gård i närheten för 95 kronor kilot, typ! Alltså, en Jansson är så underskattad som vardagsmat Lasagne - alltid bra att ta till när middagsidéerna går i stå Klassiker som inte blev sådär riktigt bra, lagad på ärtpasta. Bacon och falukorv från Björks...