livetefterfemtio blogg 3 2020-04-27 07:13 Bästa havremjölken till kaffet Sedan jag blev vegan har jag provat flera olika veganska mjölkalternativ till kaffet. Tidigt fastnade jag för IKaffe men den är ganska dyr. En kollega tipsade om Icas Havremjölk som är 5 kr billigare. Nu har jag provat den i 3 dagar och jag tycker den är helt ok men lite för tunn i smaken. Kan bero på fetthalten som bara är hälften av Ikaffes 3 %.Slutsats: Prisskillnaden är stor men jag fortsätter med Ikaffe som ger mycket godare morgonkaffe. (obs ej sponsrad)...
livetefterfemtio blogg 1 2020-01-12 15:46 Blir det inte tråkigt att bara äta frukt och grönsaker Jag får ofta frågan; blir det inte tråkigt att bara äta grönsaker? Svaret på den frågan är enkelt. Nej det blir inte mer tråkigt än annan kosthållning. Vissa perioder är det urtrist att behöva planer…...
livetefterfemtio blogg 8 2020-01-12 15:46 Blir det inte tråkigt att bara äta frukt och grönsaker Jag får ofta frågan; blir det inte tråkigt att bara äta grönsaker? Svaret på den frågan är enkelt. Nej det blir inte mer tråkigt än annan kosthållning. Vissa perioder är det urtrist att behöva planera och laga mat men oftast är det kul och inspirerande. Jag blir dessutom glad av att det är färgrikt och ser fräscht ut....
livetefterfemtio blogg 13 2020-01-12 11:13 Veganuari blev detoxmånad Efter att ha kört veganuari i flera år så gick jag över helt till en plantbaserad kost. Jag insåg hur bra jag mår av det. Nu kör jag detox i januari i stället. Grundprincipen är bara råa grönsaker och frukt under hela januari. Ett minimum av salt, fett och protein så jag undviker tex avokado.I dag har jag veckohandlat för en veckas detox. Efter att ha kört det ganska många gånger och enligt olika metoder har jag hittat vad som funkar för mig. Det blir lättare och lättare för varje gång.Frukost; Smoothie på juice, banan och bär samt korngräspulver och...
livetefterfemtio blogg 10 2020-01-11 11:08 Tjänsteresa Oj vad tiden går fort! Redan en bit in i januari. Jag har verkligen njutit av den långa ledigheten och haft en lättare detox från sociala medier. Veckan som gått var min första arbetsvecka för i år och den rivstartade jag med en tjänsteresa till södra Spanien. En stad vid kusten som heter Vinarosa.Jag såg framför mig ett soligt Spanien med goda tappas till middag. Verkligheten blev inte riktigt så. Missade en anslutning i Munchen och fick tillbringa några timmar extra där. Min glutenfria veganska kost kom av någon anledning inte med i bokningen så väl framme på resmålet efter...
livetefterfemtio blogg 13 2019-12-22 19:33 Rödkålssalld Förbereder julmaten. Lagar en rödkålssallad till middag. Rödkål, morot, spenat och kikärtor. Toppar medhemlagad hovmästarsås. Gott!...
livetefterfemtio blogg 10 2019-12-14 16:37 Vegansk "fisk"gratäng Tofu, kronärtskockshjärtan och charlottenlök ersätter fisken i den här gratängen. Potatismos runt omkring och vitvinssås med vegiar och dill över alltihop innan den gratineras i ugnen 15 min. Tar lite tid att fixa och mycket disk blir det men otroligt gott. Tunnt skivad fänkål och gurkstavar till. Tror jag lyxar till det med ett glas vitt vin också....
livetefterfemtio blogg 19 2019-12-08 13:50 Vegansk och LCHF Veganskt och LCHF? Funkar det? Japp, det gör det i alla fall om man inte äter strikt LCHF.När det regnar och är grått och trist ute passar det bra med en het currygryta som funkar till båda kosthållningarna. Det här receptet hittade jag på nätet och det blev verkligen gott. Jag dubblade receptet men inte för curry och gurkmeja och det var tur för det blev hett så det räckte ändå. Blomkålsris har jag inte gjort förut men det kommer definitivt bli fler gånger. Riktigt gott. Som en liten parentes kan nämnas att jag har blomkål i hela köket efter...
livetefterfemtio blogg 16 2019-12-02 19:53 Min adventskalender Barnsligt förtjust! Gårdagens te blev det inte av att prova så jag går direkt på lucka två. En kopp te, uppkrupen i soffan och "Vår tid är nu" på svt play. Mysmåndag....
livetefterfemtio blogg 11 2019-12-02 19:16 Om jag var tvungen att välja en rätt Om jag var tvungen att välja en rätt som jag sen skulle äta alla måltider i resten av mitt då skulle jag ta risgrynsgröt med sirap och kanel. Tröttnar aldrig!...
livetefterfemtio blogg 9 2019-12-01 14:34 Wonderful Copenhagen Gick upp tidigt för en dagstur till Köpenhamn. En underbar vinterdag med sol och perfekt väder för att strosa runt.Började med vegansk vietnamesisk lunch på Chao Viet Kitchen. Ett "hål i väggen" som jag varmt rekommenderar. Även min köttätande syster hade flera rätter att välja på.Efter att vi sett den lilla sjöjungfrun som verkligen var liten, mycket mindre än jag föreställt mig, strosade vi tillbaka. Gick förbi Amalienborg och andra turistmål. Stannade i Nyhavn och drack en mycket god dansk julöl.Sista stoppet innan tåget hem var Tivoli som är så vackert med all belysning och julpynt. Glömde helt att fota.Klev...
livetefterfemtio blogg 2 2019-12-01 12:40 Söndag och prepday Den här veckan blir det två olika rätter. Tre matlådor har jag kvar sedan förra veckan och två gånger ska jag äta ute med jobbet.En gryta med bla kokosmjölk, kikärtor, grön curry och egenodlad chili och paprika. Älskar potatis, så jag kokar nog det till. Den andra rätten blir en pasta med vegetarisk pastasås gjord på anammafärs, morötter, buljong och tomater. Jag skippar löken då jag kommit på att jag inte tål lök så bra och jag tycker det blir lika gott utan. Däremot är vitlök gott att ha i och kanske en chili också Gröna ärtor till....
livetefterfemtio blogg 8 2019-11-29 19:00 Frasiga sötpotatispommes Sötpotatispommes är svårt att få bra i ugnen men nu har jag hittat ett recept som ger frasiga och supergoda pommes.Hemligheten var att först koka dem ca 4 min i vatten med en tsk bakpulver i. Därefter lägga dem på en plåt och pensla med rapsolja. In i mitten av ugnen 225 grader tills de blir frasiga och fina. Det tog ca 20 min.Fråga inte varför det gör skillnad eller varför det funkar. Bara gört,blev supergott! I dag gjorde jag marinerad tofu till och så bönröra. Grönsakerna åt jag upp medan jag lagade maten så det ser kanske lite torftigt...
livetefterfemtio blogg 15 2019-11-19 19:08 Kålpudding Kokt potatis, kålpudding, gräddsås och lingon. Veganskt, glutenfritt och svensk husmanskost när den är som bäst!...
livetefterfemtio blogg 16 2019-11-17 09:38 Fm-fika Idag skördade jag min första egenodlade paprika. Smakade fantastiskt!Odlad från frö i våras men de tycks behöva lång tid på sig. Jag kom iofs igång sent.Sista veckorna har plantorna stått i uterumnet med värmen på. Kilopriset är nog snart i klass med ädelmetaller men jag har "gjort den själv". Bästa fm-fikat på länge!...
livetefterfemtio blogg 31 2019-11-13 18:05 Godaste glutenfria pastan Jag provar mig igenom sortimentet av glutenfri pasta och än så länge är Risentas sojabönstagliateller favoriten. De blir färdiga på 3-5 min vilket jag tycker är bra.Som tillbehör till pastan i kväll så stekte jag trattkantareller och grönkål, slog över en fp havregrädde, salt och peppar och lät det puttra 5-10 min. Blev väldigt gott.Fyra portioner på 15 min!...
livetefterfemtio blogg 28 2019-11-10 18:43 Prep-day Helg och förbereder veckans mat. I går gjorde jag en sallad med grönkål, blekselleri, koriander och apelsin. Potatismos och vegansk korv och veganska färsbiffar till det och så Väderstads goda senap. Fyra portioner. Korven var så där och färsen var bland det äckligaste jag ätit. Jag blev tvungen att göda matsvinnet även om det bar emot.I dag gjorde jag en tabbouleh med massor av persilja och koriander från egen täppa. Tomater, gurka, citron, olivolja, salt och peppar. Den fick gojsa till sig medan jag var på yoga. När jag kom hem kokade jag röda linser och brysselkål. Tre goda saker...
livetefterfemtio blogg 16 2019-11-09 12:02 Äntligen, men.. Äntligen börja ombyggnaden på min Ica bli klar. Det veganska utbudet har varit uselt under tiden de har flyttat om och hållit på.Kokosyoghurten som jag letat efter hade de äntligen fått in. Jag provade hallon och fick nästan glädjetårar när jag såg att den var sockerfri. Inget socker och inga sötningsmedel. Åh så god! I'm in heaven!Men priset! Nästan 18 kr för en dryg dl. Jag är vegan, inte ekonomiskt oberoende. En annan fundering; vem äter 1,25 dl yoghurt och när är det tänkt att man ska äta den?Nej skärpning Ica, förpacka den i 1- literstetra och ett vettigt literpris...
livetefterfemtio blogg 12 2019-11-03 18:52 Äta i soffan I dag har jag varit på resande fot från lunch till middag och då tycker jag att man kan få äta i soffan. Jag har varit i Lund och hälsat på min dotter som precis har flyttat dit. En trevlig stad även om det regnade nästan hela helgen. Till middag gjorde jag sötpotatispommes med hummus och till det serverade jag en tomat. Jag hackade ner en egenodlad chili i hummusen och det gav ordentligt med sting. Gott. Däremot skippade jag vitlöken. I perioder blir jag trött på vitlök och jag tycker hummus blir lika god utan!...
livetefterfemtio blogg 13 2019-10-31 20:04 Kvällsmål Yinyoga 90 min. I dag fick jag bekanta mig med "haren". Den var en utmaning! Enligt läraren skulle det kunna sträcka ordentligt i ben och rygg. Där kände jag ingenting men i armarna kändes det desto mer. Rent av plågsamt. Stod ut i ca 15 s. Nytt mål är att stå ut med haren i 3 min.Till kvällsmål blev det en smoothie på havremjölk, banan och apelsin....
livetefterfemtio blogg 24 2019-10-28 18:43 Mitt favoritsnacks just nu Veckohandlade i helgen och tänkte unna mig lite lördagsgodis. Tittade på lösviktsgodiset och kände inte sug efter något av det. Gick vidare till nötter och chips, inte heller det lockade.Blomkålshuvudet lockade desto mer när jag kom hem och plockade upp varorna. Krispigt och gott. Lika gott ikväll.Skön men lite märklig känsla att inte vara sugen på varken sött eller salt. Hoppas det håller i sig....