15 2022-11-06 17:27 Vad har vi ätit den här veckan? Höstlovsveckan lider mot sitt slut och nästa vecka är det nya tag i vardagen. Jag har som vanligt försök att göra en plan, sen om vi följer den, det återstår att se. Vi får väl se nästa söndag helt enkelt, haha (men don't hold yor breath, om man säger så). Nåväl, veckans middagar finns samlade nedan. I måndags åt vi röd curry med tofu och ris. I tisdags åkte vi till Köpenhamn och på kvällen var vi på Bæst, kanske the place om man tycker om pizza. Vi har varit där flera gånger innan men för barnen var...
22 2022-11-04 16:13 Köpenhamn med barn Vi har spenderat delar av höstlovet i Köpenhamn, till barnens (och vår) stora lycka. Det är otroligt lyxigt att ha så nära till en av världens bästa och mest spännande städer, och att ha med sig barnen dit var ju verkligen inga problem. Det blev några färre drinkbarer, men desto mer häng på ställen som vi inte så ofta besöker när vi är där själva. Note to self - kom ihåg listan nedan tiill nästa gång vi åker dit (och låt det inte dröja till nästa gång vi återvänder). Bæest / Nørrebro Vi har varit på Bæst ett flertal...
0 2022-10-30 12:03 Vad har vi ätit den här veckan? Idag är det söndag och min mammas födelsedag, och vi är hela familjen nere i Skåne för kalas. Igår var det fest som mynnade ut i allsång och idag är vi trötta, som sig bör. Haha. Veckan i matväg började med trerätters och slutar med trerätters. Där emellan har det varit middag på Liseberg, en icke-middag med fralla och te - och pizza i fredags, såklart. I måndags firade vi Calles födelsedag med trerätters! Vichysoisse till förrätt, rotfruktspytt med kött/stekt ägg till varmrätt, cheesecake i glas till efterrätt. I tisdags åt vi rester. Barnen fick spaghetti med...
13 2022-10-26 20:19 Trattkantarellsoppa med portvin I helgen firade vi Calles födelsedag lite i förväg och till förrätt åt vi en otroligt god trattkantarellsoppa med portvin. Efter den middagen har Clara fått dille på att äta trerätters, så i måndags gjorde vi det - igen - för att fira Calles födelsedag på riktigt. Hur som helst, receptet kommer från Per Morberg. Vi använde färska trattkantareller och smakade av den med ganska mycket salt och nymald svartpeppar. Den är ganska mustig så det är inga stora portioner som behövs till förrätt! Trattkantarellsoppa 4 portioner 8-10 dl trattkantareller 2 stora schalottenlökar smör att steka...
13 2022-10-23 17:59 Vad har vi ätit den här veckan? En vecka på vift är inte någon bra grund för en lugn och välplanerad matvecka på hemmaplan, om man säger så. Mycket uteätande för min del, men desto lugnare för Calle och barnen som varit kvar hemma. Nya tag nästa vecka, osv. I måndags var jag på Grano med en skral samling kompisar från vårt gamla matbloggsgäng. Jag åt pizza med pesto, mozzazrella och picklad grön tomat, de andra åt pizza med comté och kantareller. I tisdags var jag på konferens i Jönköping och vi åt middag ute. Jag beställde in råhyvlad brysselkål och grönkål med ädelost som var...
18 2022-10-22 08:28 General Tsos Tofu Jag har varit på vift i veckan och det har varit fullt upp, minst sagt. Då är fredagar som igår rena semestern. Jobb halvdag, lunch med Calle och sen tvärflöjtslektion och fika på Kampanilen med Clara. Meditativt, nästan, att lyssna på när hon tragglar skalor med sin pedagog. Idag ska vi till landet. Jag ska plantera vitlök, om det inte regnar för mycket, och köpa en stor pumpa till barnen som vi kan ha på trappen. Och ikväll ska vi fira Calles födelsedag lite i förväg. För några helger sedan plockade jag fram en av mina favoritkokböcker -...
2 2022-10-16 20:06 Vad har vi ätit den här veckan? Idag har vi mest skrotat omkring hemma. Det har varit en lång vecka och Calle är fortfarande hostig efter sin förkylning (men resten är pigga). I matväg har veckan varit helt ok måste jag säga. För en gångs skull, haha. I måndags gjorde jag en kidneybönsgratäng med fluffigt osttäcke som vi åt med rårivna morötter. Det här var en riktig trotjänare för några år sedan! I tisdags struntade vi i planeringen och gick till Familjen istället. MAGISKT. Som alltid. Drink innan maten, sen tog barnen (som vanligt) köttbullar, potatispuré och brunsås. Jag åt zucchinifritters, Calle råbiff och Bibbi...
7 2022-10-13 22:28 Massamancurry För någon vecka sedan gjorde vi en variant av en massamancurry, som det för övrigt verkar finns typ tusen olika receptvarianter av. Som det brukar vara med klassiska rätter. Jag tycker att potatis och blomkål är en fin kombination i grytor! I originalreceptet, från Mathem, ska det vara morötter istället för blomkål men jag tänker att det mesta hade funkat. Broccoli eller tofu kanske? Massamancurry 4 portioner 300 g delikatesspotatis 300 g blomkål 1 gul lök 1 msk rapsolja 400 ml kokosmjölk 3 dl vatten 8 småtomater salt, nymald svartpeppar 1,5 dl jordnötter, saltade 1,5...
15 2022-10-09 21:57 Vad har vi ätit den här veckan? Ännu en vecka att lägga till handlingarna, och den har innefattat ett födelsedakalas för Sigge, ett bedrövligt bearnaisemisslyckande och två missade karamellsåskokanden innan jag fick till en magisk crème caramel (tips - rör INTE för mycket i karamellen för då kristalliseras den) Bearnaise får jag nog lägga ner för det här var typ tredje gången jag misslyckats totalt, så jag gjorde istället en hollandaise som jag smaksatte med samma saker. Blev supergott det med. Hur som helst - veckans middagar finns samlade nedan. I måndags var jag och rullade hatt med min kompis J. Resten av familjen var hemma...
8 2022-10-05 21:54 Potatisvåfflor Våfflor står högt i kurs hos oss, förutom hos Calle-våfflor-är-ingen-mat-Ljungblad. Tur att han inte läser här för jag är ganska säker på att han hade protesterat, men faktum är att han ofta tycker att han inte blir mätt. Tur då att jag har hittat lösningen på våra problem - potatisvåfflor. Helt klart mer mättande än den vanliga varianten. Och supergott! Som våffelraggmunkar, typ. Vi toppar med gräddfil, lök och västerbottensost, någon har lax och en annan har bara hallonsylt. Recept från Tasteline. Potatisvåfflor 4-6 portioner 75 g smör 250 g fast potatis 3,5 dl vetemjöl 2...
17 2022-10-02 18:09 Vad har vi ätit den här veckan? En matvecka som började sådär men som slutade himla bra (och där emellan har vi ätit säsongens första Mont D'or och höstens första Bourguignon, bara det). Veckans middgar finns samlade nedan, som vanligt. I måndags blev det en inte alls bra dag. Sen från jobbet, ösregn, skulle möta upp resten av familjen på Valhalla för att bada och hann inte äta innan. Det fick bli McVegan på väg hem. I tisdags gjorde vi en kantarellpasta med vitt vin och grädde. I onsdags åt jag och Sigge vår standardmat när vi är själva - hummus med grönsaker och...
18 2022-09-30 12:22 Pappardelle med citron och burrata Helgens pasta kommer här! Vi gjorde denna när vi var i Skåne senast och jag längtar redan efter nästa gång vi ska äta den - precis så god är den. Receptet kommer från Matplatsen, om jag inte minns fel. Jag föredrar ofta pappardelle i sådana här pastarätter, men såklart går det bra med vad som. Hittar du inte burrata funkar mozzarella. Pappardelle med citron och burrata 4 portioner 2 stora vitlöksklyftor 400 g småtomater 3 msk olivolja 1 msk tomatpuré 0,5 dl vispgrädde 1 msk finrivet citronskal 1 msk socker chiliflakes efter tycke och smak salt,...
18 2022-09-25 09:01 Vad har vi ätit den här veckan? Jag har inte ens öppnat min dator den här veckan, men nu är jag nästan i mål med lönerevisionen och jag börjar se ljuset i tunneln. Äntligen, äntligen, äntligen. Ser fram emot en lugn och skön oktober då jag och Clara ska gå all in på Halloweenfirande, skräckfilm och annat höstigt. Hur som helst, än så länge är det ju bara september och i matväg har det varit en helt ok vecka. Vad vi har ätit finns samlad nedan, som vanligt. I måndags var det bara jag och Sigge hemma så vi dukade upp något av det bästa vi...
23 2022-09-18 08:20 Vad har vi ätit den här veckan? Veckorna blir lite upp och ner just nu känns det som och just den här veckan kastade vi in handduken, i alla fall i tisdags, när vi tog paus från vardagen och gick till Familjen för att äta middag. Otroligt typiskt vår familj som ofta får feeling på saker, haha. På väg hem svängde vi inom Stadsbiblioteket och parkerade i deras mysiga läsrum och kikade i böcker om havsleguaner, arkitektur för barn och Sagasagorna. Kanske veckans bästa kväll (men frågar du Sigge är det nog igår snarare, när vi plockade fram vårt gamla PS2 och spelade Mupparnas Party Cruise tills...
34 2022-09-17 08:33 Bakade tomater med burrata September är sällan en höjdarmånad på mitt jobb eftersom vi är mitt inne i en lönerevision, och det här året är knappast ett undantag. Nåväl, det är helg och jag ska inte tänka på jobbet över huvud taget. Äta något gott ska vi däremot göra, och idag är planen att gå ner till Saigon i Nordstan och bunkra bao buns, gyozaplattor och nudlar av alla möjliga slag. Längtar redan. För några helger sedan svängde vi ihop den här enkla men ack så goda lilla rätten till lunch utifrån den klassiska man tager vad man haver-principen. Bakade tomater...
24 2022-09-11 15:06 Vad har vi ätit den här veckan? En toppenvecka ur lunchsynpunkt, eftersom jag haft mat med mig precis varje dag jag varit på kontoret. Annars en vecka när det känns som om vi gått om varandra i vår familj på grund av badhusbesök, körövning, träning och gud vet vad. Vad vi har ätit finns samlat nedan, som vanligt. I måndags var jag ute och åt med en kompis, och vi var på Würst i Linnéstan. Innan maten beställde vi in bretzel med senap och friterad blomkål med sriracha-honungsmajonnäs, sen åt vi varsin vegetarisk korv med jalapenoslaw. I tisdags slirade jag innanför dörren just som Calle...
14 2022-09-07 21:43 Cacio e pepe med majs Sist jag var hemma hos mamma och pappa länsade jag deras samling av tidningar och fick med mig en hel hög Buffé med mig hem. I senaste numret fanns en hel del fina recept med färsk majs, som ju är i säsong nu. I lördags gjorde vi den här fina Cacio e pepen med majs i. Supergott i all sin enkelhet. Vi använde färsk, svensk majs men hittar man inte det tänker jag att det går lika bra med fryst majs, eller burkmajs såklart. Cacio e pepe med majs 4 portioner 400 g spaghetti 3 tsk...
21 2022-09-04 08:27 Vad har vi ätit den här veckan? Ännu en vecka att lägga till handlingarna. Varit fullt upp på alla fronter så har inte fått till speciellt många middagar tillsammans, men så får det väl bli ibland. I måndags hade jag några vänner över på knytkalas och mitt bidrag var en ugnsomelett med kantarellstuvning. De andra hade med sig bland annat blomkåls- och halloumibiffar, panpizza med kantareller och färskost och ugnsrostad blomkål med parmesansmetana. I tisdags hade vi matlagningskväll med jobbet och min chef hade satt ihop en middag som vi lagade tillsammans. Till förrätt hade vi en stor laddning tomat- och mozzarellasallad, till varmrätt åt...
20 2022-09-03 13:52 Grön coleslaw Tidigt i somras gjorde vi den här supergoda kålsalladen som vi proppade full med grönt. De har något liknande på Burgersson, och jag tar alltid den som tillbehör när vi är där. Skippa inte det gröna äpplet för det ger så himla fin crunch! Jag använder helst färsk vitkål eller spetskål om det går att få tag på, för då blir salladen sådär fluffig som jag gillar den. Grön coleslaw 4-ish portioner 1 spetskålshuvud 2 stjälkar salladslök 1 grönt äpple 1 jalapeno 1 kruka färsk koriander 0,5-1 dl rapsolja 1 lime, saften 3 cm ingefära salt,...
15 2022-08-28 22:01 Vad har vi ätit den här veckan? I matväg har det varit en helt ok vecka tycker jag. Det är sensommar i stan och vi har var lite mana-mana, så även med matplaneringen. Jag provade en ny restaurang som var bra, vi har haft picknick i Vasaparken och så har jag haft en dag med frukost-till-middag. Spana in veckans middagar nedan. I måndags fastnade jag i möte, Sigge var trött och somnade på soffan och Clara och Calle var på badhuset, så när jag sladdade in i köket och grävde i lådorna bestämde jag mig för att göra stekt havregrynsgröt med sirap. ÄLSKAR stekt havregrynsgröt, och...
32 2022-08-25 13:04 Ost- och basilikabaguetter Jag har en helt otroligt märklig vecka, och varmt är det. Jätteskönt, men jättevarmt. Svårt att inte drömma om semester när man sitter i en tokvarm lägenhet i innerstan, när havet på landet liksom bara väntar på en. Those were the days osv. När vi var ute med båten i början av sommaren hade vi med oss iskall gazpacho och de här ljuvliga baguetterna. Recept från ett vrålgammalt nummer av Icakuriren. Ost- och basilikabaguetter 2 bröd 25 g jäst 3 dl ljummet vatten 2 tsk salt 1 msk honung 5-6 dl vetemjöl special 2 krukor färsk...