Lolos Matblogg 11 2022-09-13 23:04 Karljohan med bacon/och leverpastej Strax ovanför vårt hus finns den mycket karljohansvamp. Karljohan är lätt att känna igen med sin fina hatt och sin fot som är fast och kraftig.Doften är angenäm och smaken påminner om nötter och skog. Mild och fin i smaken. Underbart gott! 4 pers 5 dl Karl Johan i mindre bitar 1 pkt bacon, dela i 2 cm bitar Smör Salt och peppar (både svartpeppar och vitpeppar )4 st rostade brödskivor eller smörstekta brödskivor Börja med att steka karljohan i en torr stekpanna, tills vattnet har ångas upp, lägg i baconet och låt det fräsa med en stund, lägg...
Lolos Matblogg 9 2022-09-10 18:05 Kassler med curry Lättlagat och gott är kassler. Här med en smakrik sås med lite hetta som möter den milda ananasen. För fyra personer Ugnstemperatur 200 grader 600 g kassler1 röd paprika 1 purjolök, skivad1 st burk ananas i skivor, stor burk3 dl grädde 2,5 dl créme fraiche1 msk sambal oelek1 msk curry3 st vitlöksklyftor, pressadePersilja, att strö på2 dl jordnötter, att servera vid sidan om Strimla kasslern. Hacka purjolök samt paprika i mindre bitar. Häll av spadet på ananasen. Lägg allt (purjo, paprika, ananas) i en smord ugnsfast form. Lägg den strimlade kasslern över. Blanda ihop grädde, créme fraîche, sambal oelek, curry och pressad vitlök. Häll...
Lolos Matblogg 6 2022-09-10 17:26 Puttanesca på mitt sätt Puttanesca på mitt vis. Perfekt att laga nu när tomaterna är både billiga och fina. Bakade tomater med bakad hel vitlök i olivolja och balsamvinäger, sardeller, chili, kapris, timjan , svartpeppar och färska tomater på slutet. Uteslut sardellerna om ni vill ha den helt vegetarisk. Till detta hemgjord pasta och riven parmesan. Så himla gott! För två personer 400 g körsbärstomater eller andra färska tomater1 st hel vitlök med skal 4 msk Olivolja1-2 msk balsamvinäger1 msk smör4-5 st sardeller15 st kapris1 st chili (hackad) utan kärnor och hinnor1 tsk timjanKrossad svartpeppar0,5 tsk råsocker Salt8 st körsbärstomater, färskaBörja med att sätta på ungen...
Lolos Matblogg 14 2022-08-11 23:31 Rödbetor med pepparrotssnö, björnbär och kavringssmulor Perfekt att laga nu när sommaren är här.Allt kan förberedas i tid och bara göras i ordning strax innan den skall serveras. Kombinationen med den söta rödbetan, syrliga björnbär, kavringssmulor och den starka pepparroten är en perfekt kombo. För 4 person(er) 8 st rödbetor, kokta25 g smör, brynt 8-10 msk riven färsk pepparrot ½ dl grädde 16 st björnbär Börja med att vispa grädden och rör ner den rivna pepparroten. Lägg smeten på en bit plastfolie och forma till en rulle. Lägg rullen i frysen ett par timmar. Kavringssmulor: 3 skivor kavring 25 g smör Bryt sönder brödskivorna och kör...
Lolos Matblogg 29 2022-04-26 18:19 Fiskgryta à la Provence på grillen Ett perfekt fiskgryta att förbereda i förväg och bara grilla strax innan man skall servera den.För två personer2 st kolja filéer (300g) eller annan vit fisk2 st stora grillfolie ark att göra paket av4 kokta skivade potatisar 1 kokt skivad morot Grönsaksröra:Rejält med smör att steka med1 st gul lök20 cm skivad purjolök 4 st skivade vitlöksklyftor10 st cocktailtomater, halverade1,5 dl vitt vin0,5 tsk persillade0,5 tsk timjan1 st lagerblad 1 st paprika i bitar12 st svarta Oliver 1 tsk unamifond eller grönsaksfond 2 tsk citronsaft 1 dl hackad persiljaSmaka av med salt och pepparMer vitt vinSmör Bryn all lök på svag värme, tillsätt tomaterna. Häll...
Lolos Matblogg 8 2021-04-22 13:56 Ramslökspesto Vi var ute i skogen på vandring och hittade massvis med ramslök. Vilken lycka!75 g ramslök, färsk utan skaft, ca 3 dl hackad50 g valnötskärnor, rostade 75 g västerbottenost, riven1.5 dl kallpressad rapsoljasalt och svartpeppar Börja med att rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ta bort från värmen innan de blir brända.Rensa bort skaften på ramslöken och skölj dem om det behövs.Hacka ramslöken. Lägg ramslöken i en mixer och lägg i valnötterna.Tillsätt osten och 1 dl av oljan. Mixa ihop allt. Fyll på med mer olja om den är för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar....
Lolos Matblogg 11 2020-11-17 13:21 Lax med lite hetta En smakrik god rätt med lax, där du själv bestämmer hettan. Det luktade så gott så jag glömde att ta ett kort innan vi åt av rätten. För 4 person(er) Ugnstemperatur 200 grader 600 gr färsk lax 2 gula lökar 3 st. vitlöksklyftor 2 stora tomater citron, pressad 1 pkt mozzarellaost, ca 125 gr 3 dl syrad grädde 1 dl chilisås med het smak 2 msk fiskfond chiliflingor ½ tsk Pasta krydda, gärna Pasta Rossa från Santa Maria salt och peppar ½ tsk timjan Börja med att skiva all lök och stek den mjuk i en stekpanna. Skiva tomaterna. Ta...
Lolos Matblogg 2 2020-10-30 13:26 Pumpapuré Det gäller att ta tillvara på pumpan nu i Halloween. Ett bra sätt är att göra pumpapuré. Den kan man både använda som dipp, i bakning eller i soppa. Pröva att lägga lite i bröddegen när du bakar bröd. Brödet blir saftigt och får en härlig färg. Använder man Halloweenpumpa (den är ju så stor) så måste man ta bort kärnor och trådar och sedan klyfta den och baka den med lite rapsolja på. Ugnstemperatur 200 grader1 st. Butternutspumpa Dela pumpan i halvor och ta bort kärnor och trådar. Lägg pumpan med skalet uppåt på bakplåtspapper, då bränns inga kanter. Baka...
Lolos Matblogg 18 2020-10-27 16:03 Risottobollar Dessa är perfekta att laga när man har risotto över. Denna gången hade vi citronrisotto över, men det passar lika bra med svamprisotto eller annan risotto. Valfri risotto (kall) 1 ½ dl vetemjöl2 uppvispade ägg3 dl pankoSmör och rapsolja eller olivolja Panering: Rulla risotton till bollar. Rulla först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko.Låt stå och torka lite. Stek dem sedan i rikligt med smör och rapsolja i stekpannan tills fin färg.Serveras varma eller ljumna....
Lolos Matblogg 10 2020-10-04 14:50 Pumpasoppa med tomat och ingefära En kryddig och smakrik soppa där du själv bestämmer hettan. Vill du ha den lite hetare tillsätt lite extra chili. Jag använde kycklingbuljong i soppan, med det funkar bra med grönsaksbuljong också. Servera den som den är eller tillsätt lite kött från en grillad kyckling. Grundreceptet fick vi när vi köpte pumpa på REKO Eksjö. 4 portioner 600 g pumpa1 gul lök2 vitlöksklyftor2 msk rapsolja250 g tomat2 msk riven ingefära5 dl kycklingbuljong (vatten + tärning)400 ml kokosmjölksalt och svartpeppar½ lime, saft1 krm gochugaru (chili utan kärnor) eller chiliflakesGräslök, finhackad Hacka lök och vitlök fint. Tärna pumpan. Fräs allt i oljan.Tärna...
Lolos Matblogg 17 2020-09-28 16:18 Parmesankex Dessa kex med parmesan är beroendeframkallande. Perfekta till ett glas rött vin eller varför inte till ett glas champagne eller mousserande vin..Ugnstemperatur 180 grader 100 g riven parmesan 120 g vetemjöl 100 g rums tempererat smör några riv på en muskotnöt 1 nypa cayennepeppar ½ tsk havssalt torkade örter eller hackade pinjenötter till garnering Blanda alla ingredienser i matberedaren eller arbeta ihop den för hand. Ta upp degen på bakbordet och forma två rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla dem i torkade örter, t ex rosmarin eller timjan eller i hackade pinjenötter. Lägg rullarna i plastfolie och ställ in dem...
Lolos Matblogg 21 2020-09-12 14:13 Camembert eller Brie i ugn En lätt rätt att laga till är ugnsbakad camembert eller brie. Perfekt att förbereda och bara ställa in i ugnen när det passar. Jag använder en rapsolja med smak av chili och apelsin till att ringla över camemberten, för rapsolja har snällare smak än olivolja. Har man inte smaksatt rapsolja, så strö över lite chiliflingor och pressa lite apelsin i rapsoljan. Ugnstemperatur 200 grader För två personer Camembert, 250 gRapsolja, gärna med smak av chili och apelsinRosmarin, några kvistarsvartpeppar, krossadfärska bär, gärna björnbär Lägg camemberten i en ugnsfast form. Ringla över rapsolja. Lägg på några rosmarinkvistar, björnbär och strö över...
Lolos Matblogg 10 2020-09-08 13:19 Kinesisk plommonsås med five spice Denna sås är jättegod till anka eller grillat sidfläsk. Perfekt att laga när man har mycket plommon. Den håller ca en månad i kylen men går utmärkt att frysa. 0,5 kg plommon1 kanelstång0,5 tsk Sichuan peppar, mortlade0,5 tsk fänkålsfrön, mortlade1 tsk five spice krydda4 st kryddnejlikor1 msk japansk soja1,5 dl socker0,5 msk kinesisk svart vinäger eller balsamvinäger1 klyfta hel vitlök, riven1 msk ingefära, riven Kärna ur alla plommon. Dela dem i mindre bitar. Lägg plommon och alla ingredienser i en kastrull och koka ihop ca 15-20 minuter. Smaka av och njut! ...
Lolos Matblogg 17 2020-08-19 17:35 Kyckling Saltimbocca Denna rätt blir jättegod, eftersom man använder både serranoskinka, chorizo och lomo (salt fläskkarré) på kycklingen. Kombinationen av de olika smakerna gör att det blir smakrikt och väldigt gott. Perfekt att tillaga nu när man har färsk salvia i trädgården. 2 st stora kycklingbröst 12 st skivor av valfri serranoskinka, tunn chorizo eller lomo 12 st stora salviablad smör 1 st citron salt och peppar Skär kycklingbrösten längs med till tunna biffar. Skär varje halva i tre lika stora bitar. Lägg varje bit mellan två st plastfilmer och platta till dem tunt med en kavel eller en kötthammare. Pressa lite citron...
Lolos Matblogg 0 2020-07-28 20:09 Brioche-hamburgerbröd Detta brödet blir perfekt till hamburgaren eller halloumin. De blir mjuka och luftiga. För att få fin färg på brödet tillsätter jag lite gurkmeja. Ugnstemperatur 225 grader 12 st. 11 dl vetemjöl special 50 g smör 5 dl mjölk 2 tsk socker 50 g jäst 1 tsk salt ½ - 1 krm gurkmeja, beroende på hur mycket färg du vill ha på bröden 1 ägg, att pensla med sesamfrön Börja med att smälta smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i bak bunken (assistenten) och häll på lite av mjölkblandningen så jästen löses...
Lolos Matblogg 15 2020-07-10 16:07 Cornish pasties på mitt sätt Cornish pasties är en traditionell rätt från Cornwall. Här har jag försökt att hitta tillbaka till smakerna på dem som jag åt när jag bodde i Penzance som 15-åring. Senapspulvret ger degen en djup god smak. Pajdegen är perfekt att använda till alla slags matpajer, fyll den den ost och skinka, tacofärs, överliven grytstek eller tag vad du gillar. 6 st. pajer Pajdeg:6 dl vetemjöl½ tsk senapspulver, typ Colemans1 tsk salt125 g smör4-5 msk kallt vatten1 uppvispat ägg, att pensla med Blanda mjöl, senapspulver, salt och smör. Häll på vattnet och och knåda tills degen är slät och fin. Låt vila...
Lolos Matblogg 22 2020-07-10 15:28 Chorizo och tomatgryta Nu när de fina tomaterna kommer i sommar så passar det utmärkt att laga en härlig gryta med chorizokorv och tomater. 2 person(er) 6 st. stora tomater, räkna med minst 2-3 tomater/person 3 st. chorizokorvar, typ tjock grillkorv Salt och peppar Färska kryddor, basilika, rosmarin, timjan, persilja, mynta, dragon. Blanda de kryddor du har i trädgården eller tag torkade kryddor. Sätt ugnen på 225 grader. Skär av botten på tomaterna och ställ dem tätt i en ugnsfast form. Bränn av dem i ugnen ca 15-20 minuter i 225 grader, tills det går att lyfta av skalet lätt med hjälp av en gaffel....
Lolos Matblogg 12 2020-07-05 16:59 Citronsirap Idag gjorde jag sirap med citroner. Passar att använda både på frukt, bär, kakor och i drinkar. Sirapen smakar både syrligt, friskt och sött. Allt på samma gång! 4 pressade citroner, ca 2,5 dl saft Zest från 1 citron, bara det gula 5 dl strösocker Börja med att skala en citron (zest), bara det gula. Pressa citronerna, lägg saft och zest i en kastrull och tillsätt sockret. Låt småkoka ca 10 minuter. Sila allt i en sil och häll upp på flaska. Låt sirapen stå kallt i kylen....
Lolos Matblogg 14 2020-07-05 15:10 Gifflar Gifflar är lätt att baka, man kan ta olika slags sylt i dem, allt efter smak. Denna gången använde jag det som blev över när jag gjorde rabarbersirap. 24 st 150 g smör (smält)3 dl mjölk50 g jäst2 ägg2 km salt2 – 3 msk socker13 dl mjöl1 ägg att pensla med Smält smöret och tillsätt mjölken. Häll väskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och låt degen jäsa 30 min. Dela degen i 2 halvor. Kavla ut halvan till en rundel, dela i tårtbitar. Fyll med önskad fyllning. Rulla ihop till giffel från kanten, se till...
Lolos Matblogg 14 2020-07-05 14:59 Rabarbersirap Denna sirap är perfekt till olika slags drinkar som man vill ha lite mer "sting" i. Vill man ha lite mer färg på sirapen kan man tillsätta några droppar röd karamellfärg. Rabarbersirap 2 - 3 stjälkar rabarber 3,5 dl vatten 4 dl strösocker Skär rabarbern i bitar. Lägg dem i en kastrull med vattnet och sockret. Koka allt i ca 20 minuter på medelvärme. Sila allt i en grovmaskig sil. Ta vara på rabarbern som är kvar och använd till kräm. Låt sirapen stå kallt i kylen....
Lolos Matblogg 26 2020-06-28 13:04 Bubblande sommardrink En uppfriskande god drink i sommarvärmen. Bär, valfria (färska eller frysta) 3 cl cointreau Mousserande torrt vitt vin Is Börja med att lägga bären i glaset. Häll på cointreau och låt dra 5 minuter. Lägg i is och häll i mousserande kallt vin. Njut!...