11 2022-04-24 13:32 Mangokyckling Fräsch, fruktig och enkel kinesisk stir fry med kyckling och färsk mango. Serveras med Basmatiris och färsk koriander. 400g tärnad kycklingfilé Marinad 1½tsk soyasås 1krm salt 1st nypa vitpeppar 1stk maizena Såsen 2tsk vinäger 1½tsk ketchup 1½tsk socker 2msk vatten Stir fry 1st stjärnanis 1msk rapsolja ½st tärnad grönpaprika ½st tärnad röd paprika 1msk riven ingefära 1tsk finhackad vitlök 1st finhackad schalottenlök 2st tärnade mangos 1msk hakad koriander Blanda alla ingredienser till marinaden, vänd ner kycklingen och låt marinera i 30 minuter. Blanda ingredienserna till såsen och ställ åt sidan. Bryt isär...
9 2022-04-12 19:39 Bouillabaisse Bouillabaisse är en klassisk fransk fisksoppa från Marseille. Den är väldigt snabb att tillaga och otroligt god. Servera gärna med en klick crème fraich till. Receptet är för 4 personer 12st färska blåmusslor 12st kokta vannameiräkor 100g räkor 300g laxfilé 300g torskfilé 1st finhackad gul lök 2st finhackad vitlöksklyfta 1st skivad vårlök ½ grovtärnad röd paprika 1dl strimlad fänkål 1st brk muttis krossade tomater 1dl torrt vitt vin 8dl vatten 4msk fiskfond ½g saffran 2msk hackad färsk persilja Några färska timjansblad Salt Svart peppar Borsta musslorna väl, ta bort skägget. Dela fisken i bitar. Fräs vitlök, gul...
17 2022-04-03 15:23 Kycklingmacka med höstfikon och valnötscreme En supergod macka med otroligt mycket smaker, tar lite tid att göra men väl värt mödan. Passar mycket bra till fredagsmyset eller till pickniken. 2st kycklingbröst 2tsk worcestershiresås 1msk balsamicovinäger 2tsk olivolja 1st skivad gul lök i ringar Salt Svartpeppar 1tsk olivolja 1msk smör 1,5dl Philadelpiaost 2msk hackade valnötter 1msk aprikosmarmelad 1msk smulad mögelost 2tsk torkad rosmarin 8st halverade fikon 2st halverade Ciabattabröd Mixsallad 4st skivor knaperstek bacon 1st tunnskivad päron Kycklingen Blanda worchestershiresås, balsamico med 2tsk olivolja salt och peppar. Marinera kycklingen i blandningen i 1 timme. Grilla eller stek kycklingen på medelvärme till en...
9 2021-11-10 18:19 Rimmad Oxbringa med Pepparrotssås Rimmad oxbringa med pepparrotssås är så otroligt gott men man gör det för sällan eftersom det tar 3 dagar med saltning och kokning. Men det finns färdigrimmade att köpa och även de som är sous-vide tillagade som tillhör min favorit eftersom köttet blir så otroligt mört. Servera med kokt potatis och pepparrotssås. Pepparotssås 50g smör 3msk vetemjöl 6dl standardmjölk 2tsk dijonsenap 1/2tsk salt 1/2krm vitpeppar 2msk riven pepparrot eller efter smak Smält smöret i en kastrull, lägg i mjölet och vispa tills den blir slät, tillsätt lite mjölk åt gången under vispning och när all mjölk är...
6 2021-10-26 14:07 Ugnsbakad röding med ångad spetskål Ångade grönsaker gör man allt för sällan, det blir så otroligt fräscht och grönsakerna behåller sin färg och smakar mera när man inte har kokat bort all smak från dom. Här ugnsbakades Röding som serverades med en dillsås, ångade legymer och lite vanlig svart caviar, fantastiskt gott! Ugnsbakad röding Röding filé ca 150g per person Salt Vitpeppar Smör att smörja formen med Smörj en ugnsfast form med smör, krydda fisken med salt och peppar. Lägg fisken i formen med skinsidan uppåt. Baka av i ugnen på 160 grader tills du får en kärntemperatur på 48 grader. ...
14 2021-10-18 12:20 Risotto med Pancetta och Sparris I helgen så avnjöts denna underbart goda risotto gjord med pancetta, sparris och svamp efter en dag/vecka av målning och tapetsering av köket, vi har fått köksluckorna lackade, taket är nymålat, allt runtikring har vi målat själva, nya beslag till alla köksluckor och lådor, nya golvlister i allmoge ska inhandlas idag, nya bänkskivor ska beställas och resten av tapetseringen ska bli färdig idag, det blir såååå fint och ni ska få se resultatet när allt är klart. Risotto 1dl olivolja 2st vitlöksklyftor 1st medelstor gul lök 3dl avorioris 1dl fintärnade champinjoner 2dl fintärnade Karl Johansvampar 2dl torrt vitt...
10 2021-10-15 19:36 Renskavsgryta med trattkantareller och konjak Klassisk norbotteninspirerad rätt som värmer gott på kalla vinter-& höstdagar. Idag kom första snön här i Levar men den lär ju smälta bort som all annan första snö brukar göra, lite tidigt också med tanke på att vi brukar plocka trattisar ända in i December. Renskavsgryta 400g renskav 1st hackad gul lök 30g torkade trattkantareller 3dl vispgrädde 2msk kalvfond 2msk Cognac 50g smör Salt Svartpeppar. Blötlägg trattisarna i ca 30 minuter och krama sedan ur vattnet. Smält smöret i en stekpanna och lägg i renskaven, löken och trattisarna. Bryn tills det får en fin färg och att...
24 2021-10-10 14:48 Bookmaker Toast En fantastiskt god och snabb rätt att laga. Bara att smörsteka en brödskiva, lägga på dijonnaise (recept nedan), en perfekt stekt ryggbiff, masor med riven pepparrot och en äggula vips så är det klart att njuta. Dijonnaise 1st helt ägg 2msk dijonsenap 1msk grov dijonsenap Lägg alla ingredienserna i i en glasburk eller något annat högt och smalt, Kör med mixerstav i från botten till toppen tills den blir tjock. ...
1 2021-10-07 13:39 Pasta med kyckling, champinjoner & avokado En krämig pastavardagsrätt som är enkel att tillaga och som är jättegod att äta. Här kan man välja om man vill göra pastan själv men då tar det tid att få maten på bordet, enklast att köpa färdig så går det snabbt! 1,5msk olivolja 500g kycklingfilé salt & svartpeppar Stek den kryddade kycklingen tills den når en innertemperatur på 72 grader. Ställ åt sidan. 400g skivade champinjoner 2st mosade vitlöksklyftor olivolja till stekning 250ml kycklingbuljong 250ml grädde 1msk grov senap 350g fettuccini 2st avokados skivade/bitar 2msk färsk dill Hetta upp en panna på medelhög temperatur med...
12 2021-10-05 19:53 Kycklingsoppa från grunden Ibland så gör vi mat som det inte går att ge ett exakt recept på och denna soppa är precis en sådan rätt. Här har vi kokat buljong på skrovet av två stycken kycklingar tillsammans med lite blandade rotsaker, allt spill från övriga rotsaker/grönsaker som blir kvar när man har skalat och skurit det rotsaker som ska vara i soppan, samt några lagerblad. Kycklingen styckades och skroven fick koka i två timmar för att sedan bli bortsilade och övrig buljong fick koka ner till halva mängden tillsammans med 1dl vitt vin. Vi gjorde en Bouquet garni (påse med färska örter)...
11 2021-10-02 13:17 Pytt i Panna Bästa middagsmaten när man får tömma kylskåpet lite grann och det blir alltid lika gott! Om ni inte har provat att krydda Pytt i pannan med kryddpeppar nån gång så gör det, det passar alldeles utmärkt och blir jättegott. ...
3 2021-10-02 13:17 Pytt i Panna Bästa middagsmaten när man får tömma kylskåpet lite grann och det blir alltid lika gott! Om ni inte har provat att krydda Pytt i pannan med kryddpeppar nån gång så gör det, det passar alldeles utmärkt och blir jättegott. Pytt i pannan stektes på ett stekbord från Gourmetstål, en helt fantastisk produkt när stekpannan blir för liten, stekbordet finns i olika storlekar och anger ni rabattkoden instakocken så får 10% rabatt på köpet. ...
8 2021-09-30 12:30 Älgråbiff på rostad kavring med friterade potatisstrimlor och Kalixlöjrom En härlig råbiff på älg som vi serverade med picklade rödlökar fyllda med Kaliclöjrom, gurksnurror fylda med wasabi-emulsion, äggula, riven pepparrot och friterade potatisstrimlor Receptet är för 2 peroner Älgråbiff 300g Älgkött (innanlår, rostbiffeller någon annan finare styckdetalj) 1/2dl tärnade rödbetor 1/2dl fintärnad syltlökar 1/2dl finhackad rödlök 4g salt 1g grovmalensvartpeppar Skär köttet i tunna skivor, strimla köttet och sen finhacka det. Tillsätt resten av ingredienserna och hacka över det hela nogrant. Forma två stycken bollar och ställ in i kylen 20 minuter. Tryck ut 2st kavringskivor med en utstckare, smält smör i en stekpanna och...
13 2021-09-25 12:56 Smash Burgers på hemmaspisen Smashburger smashade på Gourmetståls stekbord på hemmaspisen, slår aldrig, fel grymt gott. Om ni också vill ha produkter från Gourmetstål så gå in på deras hemsida och ange rabattkoden instakocken så får du 10% rabatt på köpet. ...
14 2021-09-24 11:36 Nötstek med mandelpotatispuré Nu när man har förråden fulla av egenodlat och egenplockat så är det roligt att göra mat som passar till sånt. Vi gjorde en Nötstek med mandelpotatispuré och rödvinssås, som tillbehör picklade lingon och inlagda gröna tomater. Nötstek 1kg fransyska, bog eller ytterlår 1st skalad morot 1st skalad gul lök 3st lagerblad 5st kryddpepparkorn 5st vitpepparkorn 5dl oxbuljong Salt 25g smör Skär löken och moroten i grova bitar. Värm upp en stekgryta på medelhög värme och rosta lagerbladen lite lätt. Salta köttet, smält smöret i grytan och bryn köttet runt om, lägg i morot, lök, pepparkornen och...
6 2021-09-15 12:03 Hemgjord Rönnbärsgelé Det är alltid spännande att prova på nya saker inom förädling och det här hade vi aldrig gjort förut, vi plockade 4½L bär och av det blev det 2L saft. Nu ska vi bara se till att göra någon Söndagsstek så vi får provsmaka våran goda Rönnbärsgelé. Rönnbärsgelé 2l rönnbär gärna frostbitna 1st äpple 5dl vatten Syltsocker Koka rönnbär och äpple i vattnet 30 minuter. Häll genom silduk i 30 minuter. Mät upp saften och tillsätt 9dl syltsocker per liter saft, detta kok blev 0,5 dl saft alltså 4,5dl socker. Häll upp på väl rengjorda burkar. Vi...
5 2021-09-14 15:43 Italiensk färskkorv-& Salvia pasta Vi har så mycket god salvia nu som vi försöker att använda medans den är färsk och vid liv, att frysa eller torka är inte ett alternativ för oss då vi tycker att smaken i salvian förstörs. Pastan vi använde var Zetas Strozzapreti som jag tycker är supergod. 400g pasta 15st salviablad 450g italiensk färskkorv 4msk olivolja 2st shalottenlök finhackat 0,7dl torrt vitt vin 4,5dl Mutti passata riven parmesan salt och färskmalen svartpeppar Koka pastan enligt förpackningen. Hetta upp olivolja på hög värme i en stekpanna, lägg i salvia bladen och fräs på båda sidorna tills...
10 2021-09-12 13:52 Kebab på Kebabens dag! Igår var det kekabens dag och självklart gjorde vi kebab här hemma. Det absolut bästa kebabköttet som finns i butik är Järvsökebab, sen är det faktiskt såserna som gör helheten i kebaben så här kommer två recept på supergoda såser. Ljus kebabsås 2,5 dl yoghurt 2,5 dl creme fraiché 3msk ketchup 1tsk sumac ½ tsk salt 1tsk chili flakes 1tsk chilipulver 1tsk lökpulver 1tsk vitlökspulver 1tsk hemgjord kebabkrydda (recept nedan) Blanda allt i en skål och låt dra minst en timme. Kebabkrydda 2 msk malen kummin 1 msk vitlökspulver 1 msk lökpulver 2 msk paprikapulver...
19 2021-09-10 16:04 Pizza Lapponia En pizza toppad med renskav, trattkantareller och picklade lingon och det kan nog höra till top 5 godaste pizzorna som vi har gjort. Stek trattkantarellerna lätt i smör och låt svalna. Skiva tunna skivor av renköttet och börja med att bottna med tomatsås på botten, strö sedan på vanlig pizzaost, efter det strimlad gul lök och de råa skivorna av renskaven, låt gå i ugn på full värme på ett gourmetstål från gourmetstål.se och grädda tills kanterna har fått fin färg, ta ut och toppa med de stekta kantarellerna och picklade lingon. Gå in hos gourmetstål.se och beställ ditt...
17 2021-09-09 14:27 Libanesiskt på matbordet En stor smakfavorit hos oss är mat från mellanöstern och här gjorde vi lite olika rätter som Dolma, kaftas, tabbouleh och lite goda tillbehör, allt ska naturligtvis avnjutas med Libabröd. Mishwi Kafta 1kg lammfärs 1 1/4dl finhackad persilja 4/5dl finhackad mynta 1st riven gul lök 1/2tsk kanel 1/2tsk malen kryddpeppar 2st ägg s/p olivolja till pensling Lägg allt i en skål utom oljan, knåda och blanda ordentligt. Dela färsblandningen i 8 lika stora delar, forma beroende på spettens storlek 2st delar om varje spett eller en om spetten är små till fingerliknande kaftas. Grilla på väldigt het...
18 2021-09-08 12:49 Hemvevad pasta med Karl-Johansvamp och salvia Ett riktigt bra Karl-Johan år blev det i år och nu har vi plockat så vi klarar oss ett par år framåt. Här lagade vi en vegetarisk hemvevad pasta med Karl-Johansvamp och salvia, galet gott! 50g smör 1dl färska salviablad (packat mått) 3st vitlöksklyftor finhackade en nypa salt 1tsk svartpeppar nymalen 2-3dl färsk karl-johansvamp hackad olivolja att toppa med parmesan till servering Smält smöret i en mediumvarm stekpanna, låt smöret bli lite lätt brynt och dofta lite nöttigt. Sänk värmen lite och tillsätt svampen, salvian, salt, peppar och låt fräsa i 3 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs...