Kobbar och Krubb 2 2021-07-05 20:15 Yakiniku En enkel vardagsmiddag Ibland kan namnet på maträtten låta krångligare än vad den egentligen är. Yakiniku - krångligt, eller hur? Väldigt enkelt och väldigt gott. Hittade receptet hos Zofias kök så kopierar rakt av, precis som jag gjorde när jag lagade detta. Ingredienser:500 g lövbiff1/2 purjolök ( gärna den gröna sidan)3 st vitlöksklyftor, rivna1/2 dl Sweet chilisås2 msk olivolja2 tsk sesamolja1 msk honung0,5 dl japansk soja1 msk färska ingefära, fin riven1 dl vatten1 msk kalvfond eller köttbuljongCa 1/2 chilifrukt ( utesluta om man inte gillar stark)1 dl teriyakisås2 tsk sesamfröToppa med:sesamfröpersiljachillifrukt Gör såhär:Börja med att blanda samtliga ingredienser till marinaden...
Kobbar och Krubb 17 2021-07-05 09:40 Det behöver inte alltid vara flott för att vara gott Men hej! Vill du läsa om vad man kan äta på sjön under ett dygn? Varsågod :-) Det var sååå varmt. Och var sååå sugen på detta till lunch: Helt enkelt en skål med olika grönsaker så som gurka, tomat, rödlök, oliver och så fetaost och massor med olivolja, flingsalt och svarpeppar. Mums! Senare på kvällen skulle det grillas. Bjöd på en liten munsbit innan maten. Grillat levain med créme fraiche, löjrom och picklad lök. Hallå bilden - vart tog du vägen? Gott utan att synas. Hade ett gäng kotletter i frysen som dagen innan avfärd fick gå i souse viden...
Kobbar och Krubb 12 2021-04-17 15:30 Våren är här och vi har planer på en vårig middag Hej! Så blev det lite vår och inspirationen till kvällens middag spirade. Sashimi, typ, till förrätt, och lamm till varmrätt. Örtigt marinerad - och sedan en krämig risotto till. Visst låter det gott? Återkommer med resultatet! Dessa knoppar som bara väntar på att få brista ut kan vara det finaste som finns, och ett tecken på att försommaren kommer. Tänker att vi hörs lite senare, eller hur?...
Kobbar och Krubb 0 2021-01-04 07:06 En klick löjrom på toppen God morgon! Har vardagen knackat på hos er idag? Här går vi vuxna tillbaka till jobbet, barnen är lediga ännu en vecka till. Men allt är ju lite upp och nedvänt med hemmajobb/undervisning etc Men vi har tränat på att vara flexibla och behöva ställa om, i snart ett år nu Det nya året firades in med en god trerätters där bla löjrom ingick. Och vem hade tänkt att löjromsrester kunde passa perfekt tillsammans med en pasta? Inte jag i alla fall, men Frida Ronge. En helt ljuvligt krämig sås gjord på smält smör, smetana, riven parmesan, citronsaft, salt och...
Kobbar och Krubb 4 2020-09-09 13:41 En skånetripp Hej! Några bilder från min urmysiga helg i Skåne. Målet var Trelleborg med omnejd, Söderslätt, för ett besök hos en kollega som blivit en vän och två kollegor till - som även de är vänner. Kul när man träffas på jobbet, och inser att man även trivs med varandra privat. En bor i Trelleborg, en i Varberg, en i Alvesta och så jag då - i Oskarshamn. Ja inte grannar direkt. Men då blir det ju extra mysigt och länge då våra träffar innebär övernattning. Mia, som var värdinna denna gång hade ordat så fint med en tur runt Trelleborg...
Kobbar och Krubb 11 2020-09-02 12:50 Tacogratäng med Peka Hej! Var lite trög i starten med att handla, och även förbereda mat nu när vardagen dragit igång på allvar. Alla i familjen tränar - på olika tider, och platser så att hinna ha maten klar till första ska iväg och dessutom hinna med mig själv innebär planering. Har varit lite bättre denna vecka. I tisdags kväll gjorde jag denna enkla gratäng som vi sedan värmde i två omgångar igår, samt en bit till min matlåda. Har alltid med matlåda till jobbet. Nåväl - gratängen. Löjligt enkel, och väldigt, väldigt god! Till 4 personer behöver du: 1 litet paket färdig...
Kobbar och Krubb 8 2020-09-01 20:19 Restaurang Hantverket Jag har varit i gourmethimlen och vänt!! Restaurang Hantverket. Men på riktigt - går det ens att laga så god mat? Ja det kan jag skriva under på. En meny med massa trevliga mellanrätter. Vi tog in fem stycken och delade. Perfekt! En kvällens drink till M och ett glas crémant till mig. Vi började självklart med dessa potatisar som är frekventa i sociala medier. Förstår att ingen besöker Hantverket utan att ta in dessa. Friterade hasselbackspotatis med löjrom, smetana och färsk lök. Men wow - en portion till tack! Sedan följde en tunt skuren råbiff med jordärtskocka, gruyère och...
Kobbar och Krubb 11 2020-09-01 18:00 En lördag i augusti - och en söndag Hej! Vi tog en tripp till Öland en regnig lördag, som övergick i solsken. Var sugen på riktigt finkött, och finvin till kvällen så vi åkte förbi Mysingekött och köpte oss varsin fin, fin bit entrecot. Och ett vin till som enligt systembolaget skulle passa till kött, bea och pommes. Chateau Quinsac. Kanongott!!! Ingen tripp till Öland utan kroppkakor på Arontorp. Slurp! Massor med grädde, lingon salt och smör. På vägen hem, i Kalmar, blev vi med Air Fryer. Philips modell XXL Gjorde pommes till kvällens middag. Och hel kyckling till söndagsmiddag. Blev hur gott som helst. Saftig och krispig på...
Kobbar och Krubb 17 2020-09-01 15:20 Knäckig äppelpaj Hej! Äppelsäsongen är här, och ni som har egna träd plockar säkert kilovis. Vi andra handlar på ICA. Hade gäster för en tid sedan och bjöd då på äppelpaj till kaffet. Gott som bara den. Blev Camilla Hamdis knäckiga äppelpaj. Smörstekta äpplen med kanel, socker och kardemumma med det godaste och knäckigaste toppingen man kan tänka sig. Tjatar om hur mycket jag ogillar att baka, och hur otroligt dålig jag är på det. Men har upptäckt att de recept från Camilla jag testar, lyckas jag faktiskt med. Nu har jag väl inte gett mig in på de allra mest avancerade...
Kobbar och Krubb 11 2020-09-01 12:31 Asiatisk nudelsallad med räkor Hej! Vet inte hur era smaklökar funkar men jag skulle kunna äta asiatiskt alla dagar i vecka. Älskar smaken av japansk soja, ingefära och lime. Verkar även som jag nu börjar tycka om koriander. Vuxenpoäng på det! :-) Denna urgoda nudelsallad med heta räkor åt vi för en tid sedan. Barnen får annat, då mat som denna enligt G inte är riktig mat. Säger han som skulle kunna äta pommes alla dagar i veckan. Ha, ha Ungefär såhär tillagades denna sallad Tina räkorna. Torka av ordentligt innan de steks i olja, vitlök, chili och salt. Lägg glasnudlar i en skål...
Kobbar och Krubb 18 2020-08-24 08:08 Kalljästa frallor och lite annat Hej! Har rusar tiden iväg, som alltid när vardagen drar igång med skolstart. En började sjuan och en ettan på gymnasiet. Stort! Båda barnen fick bra starter i sina respektive skolor. Skönt!Ingen ska behöva ha inte imagen för att gå till skolan! Vi tog en tripp till mamma på Västkusten. "Vad vill ni ha att äta när ni kommer?" Varma mackor med kantarellstuvning, blev svaret. Alltså så mumsigt. Gott bröd, krämig stuvning, ost och ett par blommor för fin bild :-) Sen var det lite kalas för mig som snart fyller år. Mamma hade beställt ribs från Grill och event. De...
Kobbar och Krubb 14 2020-08-11 07:11 Chicken cashew och vinprenumeration God morgon och god ny vecka! En vecka kvar sen är hela familjen, typ i fas, med tider och rutiner. Men än är det ett tag kvar för barnen att fortsätta med sina härliga och aktiva sommarlov. Kompisar, padel, basket, minigolf, resor till Kalmar/Öland Det är väldigt roligt men samtidigt lite slitigt när klockan ringer 05:00 och det är dags för mig att göra mig klar för jobbet. :-) Blir lite kortvecka även denna vecka. De middagar som är planerade har jag hämtat på köket.se Veckans första måltid blev denna Chicken cashew av Tove Nilsson. Alla hennes recept som jag...
Kobbar och Krubb 7 2020-08-06 14:30 Knäckig blåbärspaj Hej! Nu har jag tagit helg och väntar fina vänner på besök om en liten stund. Kommer bjuda på hembakad pizza. Lite meck när man är många, men samtidigt blir det lite avslappnad typ mingelmiddag då alla tar varsin slice, står eller sitter med sin tallrik. Nytt degrecept igen - från ICA. Återkommer med recension. Igår hade vi också middagsgäster men nya bekantskaper. Trevligt! Bjöd på en gräddig och god gratäng med klyftisar och en sallad. Och sedan denna URGODA paj av Camilla Hamid till efterrätt. Du behöver Fyllning:500 g blåbär (jag tog en liter)0,5 dl syltsocker (jag hade ingen,...
Kobbar och Krubb 5 2020-08-05 17:25 Risnudlar i räkbuljong Hej! Hade ett par påsar med räkskal i frysen Hinner man inte fixa buljong direkt efter att färska har avnjutits går det precis lika bra att använda tinade från frysen. Hittade detta härliga recept, av lika härliga Erik Videgård, på nätet. Blev så mustig och god soppa. Det här behöver du (4 p): 400 g räkskal1 msk olja20 g tomatpuré20 g chilibönpasta ( 10 g sambal oelek)2 finhackade vitlöksklyftor10 g riven ingefära6 dl vatten0,5 morot0,5 gul lök1 stjälk citrongräs2 limeblad (köper i asiatisk butik)2 salladslök Servering: Risnudlar100 g fänkål (rostad)200 g räkor Såhär gör du: Räkbuljongen: Rosta räkskalen i lite...
Kobbar och Krubb 16 2020-08-04 08:35 En dag på sjön och kyckling till middag Hej! Hittade ett så gott recept på favoritbloggen Matplatsen som jag testade igår. Tyvärr hittade jag ingen salvia men torkad funkade ypperligt. Fast nu vet jag ju inte hur gått det hade varit med originalreceptet. Men vi njöt! Receptet har jag kopierat rakt av från bloggen, här är länken dit: Pasta Marsala 4 port 4 port pasta (gärna någon slags rör som dessa) 2-3 dl pastavatten 50 g smör 1 vitlöksklyfta en rejäl näve färsk salvia (älskar salvia!) 2 stora kycklingfiléer salt & peppar 1 dl marsalavin 3 dl vispgrädde 1-2 msk kalvfond 2 dl finriven parmesanost Koka pastan al...
Kobbar och Krubb 22 2020-08-03 16:30 Halloumitacos Hej, hej! Blev sugen på Matplatsens haloumitacos hittade även ett liknande recept hos Santa Maria Körde en kombo av de båda recepten, och lite egen twist - så klart :-) Skar haloumin i mindre bitar och lät dessa dra i ruben under tiden jag fixa med det andra. Grillade sedan i grönsaksjärnet, eller vad det nu kan kallas. Voila! Så mumsigt! Gjorde en salsa på mango, avokado, tomat, salladslök, chili, vitlök, en nypa socker lite salt och peppar. Blandade majonnäs med chirachasås. Picklade lök. Monterade - bladspenat, salsa, oste, sås, lök och en klyfta lime. Suuuper-fräscht och verkligen så himla gott! ...
Kobbar och Krubb 17 2020-08-03 11:36 En dag då vi vände väster ut Hej! Bjuder på några bilder från vår tripp till Västkusten för att hälsa på min familj - och bäst av allt min bror med familj från Tyskland som jag träffar på tok för sällan. Man måste alltid börja med ett glas bubbel hos mamma. Favoriten Louis Bouillot. Iskall och härligt torr! Mamma bjöd på god retromat - Coeur de filet provencale. Men hur gott? Vi länsade fatet. Jag bjöd på en italienare till maten. Dag 2 mötte vi upp min bror med familj och tog oss en lite skärgårdstur i regnet. Regnet tog en paus under tiden vi förflyttade oss...
Kobbar och Krubb 16 2020-07-26 15:13 Från båtliv till ö-liv Hej! Så blev det än en gång möjligt att tillbringa en helg med min allra finaste vän Åsa på hennes ö ute i vår skärgård. Det blev både lite höghastig lek i form av vattenskoter. Premiär för mig, och är lite harig för höga hastigheter (på havet, på vägen något annat :-) ) så lite pirrigt var det allt. Men sjukt kul! Vill ha Kom ut till Hunö rätt sent på fredagen så middagen skulle vara god och snabbfixad. Libapizza funkar för alla, och i alla lägen. Hemlagad tomatsås, parma, lök och mozzarella. Lite ruccola på toppen och ett glas...
Kobbar och Krubb 12 2020-07-23 16:04 Bullar, pizzadeg och svamp Hej! Idag började dagen tidigt. Gustaf efterfrågade hembakade bullar och då passar det ju så bra att fixa det när man vaknar redan 5:30 och känner att det är dags att gå upp. Som vanligt kör jag receptet på mjölpåsen. Men är inte så noggrann av mig och såg rätt sent att det inte var Kronfågelns mjöl jag hade valt utan ICA´s. Justerade och resultatet blev godkänt. Väckte båda barnen vid 9:00 med ljumma bullar och iskall mjölk på sängen. Lyckat! Så lyckat att jag tom fick med Gustaf till svampskogen. Som alltid blir det mer naturbilder än svamp när...
Kobbar och Krubb 3 2020-07-22 17:26 Sista etappen hem Hej! Nu är vi hemma på fastlandet och i huset igen. Alla är nyduschade. Kläder tvättas eller vädras. Doftar gott åt alla håll och kanter här hemma. Härligt! Blir ett och annat luftsteg efter dessa dagar till havs Underbar en och en halv vecka på sjön, men alltid gott att komma i land - och hem. Vädret har varit underbart men varierande. Känns som mest sol. Tonåringarna har njutit av semestern, och vi ha att få dem med oss. I måndags regnade det rejält på förmiddagen, så vi drog ut på avfärden och lagade oss en god pasta med sidfläsk...
Kobbar och Krubb 11 2020-07-20 14:00 Harstena Harstena - denna pärla i Gryts norra skärgård. Vi har varit där tidigare och kommer absolut att komma tillbaka. Lite småkaotiskt innan man kan lägga till, då det är många som vill vara där och det köas från två håll och trängsel med turbåtar. Tur kaptenen är lugn, och besättningen kompetent. Ha, ha Dessa två! Hur mycket kan man älska!? Trots ålder (13 och snart 16) är de så härliga att ha om kring sig, sociala och hjälpsamma. Med tanke på åldrarna kunde det ha varit stora protester att följa med på segelsemester mer mamsen och papsen, men inte i...