Karins Spis – min kokbok 20 2022-10-10 22:23 Fläskfärsfyllda dumplings eller wontons med dressing på hemgjord chiliolja Chilioljan är lite omständig att göra, men när den väl är klar håller den upp till 6 månader i kylen. Den är underbart god och går att använda till så många maträtter. Förutom till bl a nudlar, dumplings och wontons är det gott att toppa grillade grönsaker med oljan. Vi har även droppat chiliolja på ...
Karins Spis – min kokbok 9 2022-10-06 17:19 Inlagda tomater med chili och dragon När man som vi satte många tomatplantor i våras och fick ganska mycket tomater – vad gör man – ja, t ex denna inläggning. Ett bra sätt att ta till vara på tomaterna. Håller länge i kylen och är gott till lite av varje. Ingredienser: Gör så här:...
Karins Spis – min kokbok 14 2022-09-27 16:40 Heta vannameiräkor i vitlöksolja – en perfekt förrätt Mitt recept är till förrätt för 6 personer. Beräkna efter den mängd räkor du har. Vitlöksräkor Gör så här: Receptet har jag fått av Anna Fitz på Thermomix...
Karins Spis – min kokbok 13 2022-09-27 15:56 Gratinerade musslor med chili, tomat, panko och brynt smör Jag rengör först varje mussla under rinnande vatten och tar bort det skägg som sticker ut mellan skalhalvorna. Sedan lägger jag ned dem i en hink med färskvatten och låter dem stå en timme eller två. Då spottar musslorna ut all sand. Jag avskyr att få sand i munnen när jag äter musslor. Det förtar ...
Karins Spis – min kokbok 6 2022-08-27 13:56 Bananbröd – enkelt veganskt, glutenfritt bröd som varken behöver knådas eller... Bananerna ska vara ordentligt mogna, gärna övermogna och med bruna fläckar. Då blir brödet saftigare och sötare och det går lätt att mixa. Till 1 bröd, ca 10 skivor 3 ägg 2 dl mandelmjölk 4 dl havregryn (glutenfria) 1 tsk vaniljpulver 2 tsk bakpulver 1 nypa salt 1 krm kanel + 1 krm kardemumma 1,5 ...
Karins Spis – min kokbok 8 2022-08-23 17:36 Smörstekt rödingfilé på Jämtlandsvis med stekt rödgul trumpetsvamp 4 personer Ingredienser 4 rödingfiléer smör 2 finhackade schalottenlökar ½-1 msk koncentrerad fiskfond 1 dl vatten 3 dl grädde 1-1,5 msk gammeldags messmör 3 msk finhackad gräslök 3 msk finhackad dill salt och vitpeppar Gör så här: Smörfräs schalottenlöken i smör i en kastrull utan att den tar färg Häll på vatten, fiskfond och grädde ...
Karins Spis – min kokbok 1 2022-08-10 15:50 Wontonsoppa och vinet Lambrusco di Sorbara – som gjort för varandra 4 pers BULJONG från grunden som är viktig att få till mustig och god kokas gärna dagen innan och får stå i kylen över natten. Då flyter fettet upp till ytan och kan skrapas bort. Vill man inte koka buljong från grunden kan man naturligtvis använda kycklingfond eller kycklingbuljongtärning. Och kokar då kycklingen separat. 1 ...
Karins Spis – min kokbok 23 2022-07-22 16:43 Fylld aubergine med ricotta, passerade tomater och basilika 4 pers Ingredienser 3-4 små auberginer 125 ml olivolja havssaltflingor efter smak 1-2 vitlöksklyftor 1 näve persiljestjälkar, fint hackade grovt hackade basilikablad efter smak + extra vid servering 400 g passerade tomater 250 g ricotta 1 ägg, uppvispat 60 g riven parmesan 50 g brödsmulor eller panko ströbröd svartpeppar riven pecorino vid servering Gör så ...
Karins Spis – min kokbok 20 2022-07-14 22:23 Ramensoppa med nudlar, biff och svamp 4 pers INGREDIENSER 400 g biff, karré eller kyckling 20 g torkad svamp 2 msk sesamolja 4 msk japansk soja 4 kokta ägg salladslök 2 pakchoi 100 g ramen nudlar rostade sesamfrön BULJONG 1,2 liter vatten 3 köttbuljongtärningar 2 msk fisksås 3 msk japansk soja 1 msk strösocker ½ röd chili (mer eller mindre beroende ...
Karins Spis – min kokbok 8 2022-06-30 16:24 Liba-pizza med mixad tomatsås, n’duja, soltorkad tomat, oliver, mozzarella oc... Pizza på libabröd är snabbt, enkelt och gott. Vi har alltid libabröd i frysen – bra att ha. Toppingen kan man variera med vad man vill. Här kommer ett tips på en lite kryddig pizza som vi älskar. INGREDIENSER TILL 2 PIZZOR 2 libabröd 1 dl tomatsås crudo. Se recept nedan. n’duja – små klickar ...
Karins Spis – min kokbok 2 2022-06-28 13:31 Dubbelmarinerad fläskytterfilé med potatissallad och en kall yoghurtsås med p... Ingredienser: 6-700 g mörad fläskytterfilé (jag köpte Dalsjöfors som jag alltid är nöjd med), eller fläskfilé 2 DAGAR INNAN Marinad 1: 1 dl japansk ljus soja 3 msk hoisinsås 3 msk rödvinsvinäger skal från 1 citron 3 msk rapsolja Blanda ihop marinaden. Smaka av Putsa köttet och dela filén i 2 bitar. Lägg i dubbla ...
Karins Spis – min kokbok 16 2022-04-06 13:19 Kryddgrillad fläskfilé med beamajo och tomatkompott Kryddgrillad fläskfilé 700 g fläskfilé 400 g kokta potatisar 2 tsk chiliflakes 2 tsk paprikapulver 2 tsk mortlade fänkålsfrön salt och olja Beamajo Reduktion: 1 schalottenlök 3 msk vitvinsvinäger 3 msk vatten ———– 2 äggulor ½ msk dijonsenap 3 dl olja med neutral smak salt 2 msk finhackad inlagd dragon (1 msk torkad dragon) 1 ...
Karins Spis – min kokbok 11 2022-03-11 17:17 Svampsoppa med kokosmjölk och curry Ingredienser till 4 portioner 2 schalottenlökar 2 finhackade vitlöksklyftor 1 msk tomatpuré 6 dl vatten 2 kycklingbuljongtärningar 400 ml kokosmjölk eller kokosgrädde 10 g torkad blandsvamp eller annan torkad svamp 60 – 100 g pak choi 3 tomater 2 tsk finriven färsk ingefära 2 tsk curry ½ msk sriracca. Smaka av styrkan. salt och en ...
Karins Spis – min kokbok 8 2022-02-21 14:28 Fläskfilé Scallopini med stekt gnocchi 4 port Ingredienser: 650 g fläskfilé eller mörad fläskytterfilé salt och svartpeppar olivolja 3 msk smör 3 msk kapris 2,5 dl kycklingbuljong 2 msk citronjuice 350 g cocktailtomater 2 msk hackad färsk bladpersilja Instruktioner Skär fläsket i 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra på båda sidor Häll olivoljan i en stor stekpanna på medelhög ...
Karins Spis – min kokbok 13 2022-02-18 22:34 Thaistroganoff med blomkålsris, linser och gröna sojabönor Ingredienser till ca 4 portioner: 400 g falukorv, mager ca 18 % fett ½ purjolök 3 dl kokoksmjölk 2 msk tomatpuré 2 msk sweet chilisås salt 400 g blomkålsris 1 röd paprika en nypa chiliflakes ½ tärnad rödlök salt 1 tsk flytande honung 380 g svarta, gröna eller röda linser. Svarta linser kokade jag först ...
Karins Spis – min kokbok 13 2022-02-10 17:03 Marinerad fläskkarré med asiatiska smaker och hjärtsallad med tomat och zucchini 4 portioner 700 g fläskkarré 1,5 dl hoisinsås 2 tsk sambal oelek 1 tsk dijonsenap 100 g körsbärstomat 1 zucchini 400 g hjärtsallad ½ dl rapsolja röd chili efter styrka och önskan färsk koriander salt lime Skär kött i lite grövre skivor. Blanda ihop sambal oelek, dijonsenap och hoisinsås och marinera köttet ett par timmar ...
Karins Spis – min kokbok 17 2022-02-07 17:03 Heta räkor med papas arrugadas 4 pers. Ingredienser: 400 g skalade räkor 2 röda chilifrukter 4 klyftor vitlök (eller 2 om de är jättestora) ½ dl olivolja 100 g smör 300 g romanticatomater 2 salladslökar 1 dl färsk bladpersilja, hackad salt och svartpeppar AIOLI 2 äggulor, rumsvarma 1 tsk dijonsenap 1 klyfta vitlök, finriven 2 tsk citronsaft 2,5 dl rapsolja ...
Karins Spis – min kokbok 19 2022-01-24 16:33 Lyxig havstallrik Obs Till 2 pers: Pankogratinerade vitlöksmusslor med pecorino Till 450 g musslor: ½ riven vitlöksklyfta, 1/4 dl hackad persilja, ½ dl riven pecorino (el parmesan), panko ströbröd, ½ krm salt, 0,4 dl olivolja. Ugn 225 grader: Blanda allt utom panko och klicka på musslorna. Strö på panko och gratinera högst upp tills de får färg. ...
Karins Spis – min kokbok 14 2021-12-26 16:17 Julig lingonparfait med kolasås 12 bitar Ingredienser: 5 äggulor 1,5 dl strösocker’ 5 dl vispgrädde 2,5 dl rårörda lingon Gör så här: Vispa äggula och socker pösigt. Vispa grädden Blanda de rårörda lingonen i äggsmeten och vänd sedan försiktigt ned grädden. Klä insidan av en avlång form med plastfolie. Häll ner smeten, strö lite lingon över Täck med plast. ...
Karins Spis – min kokbok 11 2021-12-20 16:02 Stekt rödingfilé med smörstekta trattkantareller, konjaksmarinerade lingon, v... Till 4 personer: Börja med att blötlägga trattkantarellerna. Konjaksmarinerade lingon: Ingr: 3 msk socker, 3 msk konjak, 3 dl lingon, 1 krm vaniljpulver Rör 3 msk socker och 3 msk konjak tills sockret löst sig. Häll i 3 dl frysta lingon och 1 krm vaniljpulver och rör om försiktigt då och då. Låt gärna stå ...
Karins Spis – min kokbok 10 2021-12-20 15:31 Godaste revbensspjällen Ingredienser: 5 port 2,5 kg tjocka revbensspjäll, ½ vitlök, 1 gul lök, 1 morot, salt. Glaze till revbensspjällen: ½ dl ketchup, ½ dl japansk soja, ½ dl rörsocker, 1 msk sesamolja, 0,25 dl flytande honung, ca 2 cm ingefära, 1 klyfta vitlök. Gör så här: Fyll en kastrull med vatten och lägg i klyftad lök, ...