Elsas Skafferi 3 2022-10-26 21:13 Smörrebröd med rostbiff, lökkompott och picklade rädisor Vi åker till Köpenhamn så ofta vi kan och då är ett stopp på Louisiana i Humlebaek obligatoriskt. Alltid spännande utställningar och en kul shop, men ska jag vara ärlig är det lunchen med utsikten över sundet som lockar mig mest. Ett smörrebröd sitter fint efter ett par timmar i bilen. Här kommer en variant med rostbiff, lökkompott och picklade rädisor. Smaklig läsning! Rostbiff i tunna skivor RågbrödSmör 6 gula lökar 300 gr muscovadosocker 2 dl rödvinsvinäger Rädisor1/2 dl ättika1 dl socker1 1/2 dl vatten Groddar av t.ex lökMajonnäs Hacka löken, lägg den i en kastrull tillsammans med socker och...
Elsas Skafferi 2 2022-10-26 10:00 Kycklingbullar med citron och parmesan, 4 port I veckan fyndade jag en stor förpackning kycklingfärs som jag tänkte steka med chili, ingefära, vitlök, stjärnanis, soja och några droppar sesamolja. Men så kom en kompis på besök och då blev det helt plötsligt italienska smaker på färsen istället eftersom vi hade pratat matminnen. Ungefär så går det till när jag skapar recept till er varje vecka, - inspirationen kommer från alla möjliga, och omöjliga, håll. Smaklig läsning! Kycklingbullar med citron och parmesan, 4 port 600 gr kycklingfärs 3 msk ströbröd 1 dl hackad persilja 1 dl riven parmesan 1 tsk torkad timjan 1-2 vitlöksklyfta ½ medelstor gul lök...
Elsas Skafferi 2 2022-10-14 10:02 Nudelsoppa med svamp, 2 port På temat snålmat kommer här en riktig höjdare med svamp. Jag kokar en svampbuljong och serverar den med snabbnudlar, chili, ingefära, koriander och ett par matskedar av svamptapenaden från igår. Buljongen som blir över kan du frysa i istärningspåsar och ta fram efter behov. Smaklig läsning! Nudelsoppa med svamp1 pkt snabbnudlar4 dl svampbuljong - recept längre ner 4 msk svamptapenade1 msk strimlad ingefärasalt eller sojachiliflakes efter tycke och smakkorianderKoka upp buljongen.Lägg i nudlarna och sjud i 4 min.Blanda ner 3 msk av svamptapenaden och ingefäran.Smaka av med salt eller soja.Fördela nudlarna i två skålar och slå över buljongen.Toppa med resterande...
Elsas Skafferi 3 2022-10-13 10:00 Tapenade på svamp Det är ett riktigt bra år för svamp och blir det inte frost kommer vi kunna förse oss i ännu ett par veckor. Gratis är gott och promenaden gör gott, en dubbel vinst alltså. I dag bjuder jag på smörstekta små canapéer med tapenade på svamp. Smaklig läsning! Jag använder ett snapsglas för att ta ur rundlar ur vanligt rostbröd, 3-4 rundlar per skiva. Steker dem sedan gyllene i smör innan jag toppar dem med min goda tapenade på svamp. Tapenade på svamp 400 gr blandad svamp 1 gul lök 2 stora vitlöksklyftor 1 tsk torkad timjan 2 msk...
Elsas Skafferi 26 2022-10-02 12:30 Lökmajonnäs Skalrester och ändbitar av lök tas tillvara i den här goda majonnäsen. Smaklig läsning! Lökmajonnäs Skal och ändbitar av 3-4 lökar 2 ½ dl rapsolja 2 äggulor 1 tsk dijonsenap en nypa salt en nypa peppar 1 msk vinäger eller citronsaft Lägg lökskal och ändbitar i en kastrull. Tillsätt oljan och låt sjuda på svag värme i 20 min. Dra åt sidan och låt oljan svalna helt. Sila av lök och skal i en finmaskig sil. Vispa gulor och dijonsenap hårt. Tillsätt ungefär hälften av lökoljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna. Häll i vinäger och resten av oljan kan...
Elsas Skafferi 14 2022-10-02 12:26 Gratinerad löksoppa Idag bjuder jag på en fransk klassiker. Smaklig läsning! Gratinerad löksoppa 2 stora lökar 2 msk smör 8 dl grönsaksbuljong 2 vitlöksklyftor 2 lagerblad 2 dl torrt vitt vin en näve färsk timjan 2 tsk soja nymald vitpeppar 1 dl riven ost med smak Ta fram en gjutjärnsgryta. Skala löken och skär den i tunna skivor. Fräs löken i smöret tills den blir genomskinlig, men utan att den få färg. Krydda med lite nymald vitpeppar. Tillsätt vitlök, buljong, vin, lagerblad och timjan. Låt det hela sjuda en stund, cirka 20-25 minuter. Smaka av med soja och sätt ugnen på grill. Strö över riven ost och gratinera soppan till vacker...
Elsas Skafferi 12 2022-09-30 15:34 Chokladkaka med inkokta päron Ett snabbt pling på dörren, sedan ett –”Hoho, är någon hemma?!” följs av kalabalik när hunden försöker välta vår granne i hallen. Med sig har hon en stor korg med nyplockade päron som jag tacksamt tar emot. De är supergoda att äta som de är, men livslängden är ju begränsad tyvärr. Därför kokar jag marmelad på päron och ingefära, kokar in dem med citron och bakar en kaka till fikat. Smaklig läsning! Chokladkaka med inkokta päron 3 inkokta päron3 dl socker 2 ägg 3 ½ dl vetmjöl 1 dl cacao 2 tsk bakpulver 1 dl rapsolja 1 ½ dl mjölk...
Elsas Skafferi 24 2022-09-19 16:18 Syltade trattkantareller Nu äntligen börjar höstkantarellerna dyka upp. Har vi tur blir det en lång, lagom blöt och varm höst så vi kan plocka dem långt in i oktober. Vill du prova att göra något annat än att torka dem föreslår jag att du syltar dem. Vansinnigt gott till det mesta. Smaklig läsning! Syltade trattkantareller Ca 600 gr trattkantareller 1 liten gul lök salt vatten 1 dl ättika 2 dl socker 3 dl vatten 3 små kvistar rosmarin Ansa och borsta svampen. Skala och skiva löken i tunna skivor. Koka upp vatten och salt, 1 1/2 msk salt till 1 L vatten....
Elsas Skafferi 22 2022-09-19 16:14 Krämig pasta med kantareller, grönkål och bacon, 4 port Jag skördar, flyttar självsådda plantor, sår lite nytt och drömmer om nästa års stordåd i trädgården. Däremellan tar jag rejäla tag med det som vuxit sig för stort och det som jag ledsnat på. Ut med det gamla och in med det nya liksom. Jag har haft den här trädgården i 14 år, men först nu känns det som att vi lärt känna varandra på riktigt och att vår vänskap fått mogna fram i sin egen takt. För att orka driva förändring behövs det fyllas på med energi och det finns det gott om i veckans recept där jag hämtat...
Elsas Skafferi 12 2022-09-06 19:06 Torka tomater i ugnen Plötsligt håller alla mina tomater på att mogna på en gång. Vi äter så mycket vi kan men ser till att ta frysa in eller torka så vi kan njuta av dem i vinter."Soltorkade tomater"Hemodlade eller ekologiska tomaterSalt och pepparOlivoljaKlyfta stora tomat och halvera körsbärstomater.Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper.Salta och peppra lätt.Torka tomaterna på 80 grader ca 8 timmar. Lägg tomaterna i en burk och slå på en god olivolja så att tomaterna täcks.Oljan konserverar tomaterna och smakar dessutom ljuvligt i en salladsdressing....
Elsas Skafferi 14 2022-08-28 14:19 Kinesisk gryta med fläsk och stjärnanis Äpple, gurka, chili och lök från trädgården fick vara med i veckans recept som är en tolkning av en klassisk kinesisk rätt, Hongshaorou eller Red braised pork. Grytan är så enkel att göra och de få ingredienserna ger oväntat mycket smak. Den friska äpple och gurksalladen har lite sting från chili för rätten i sig är mild och fin i smaken. En perfekt rätt att puttrandes på spisen när hösten kommer. Smaklig läsning! Kinesisk gryta med fläsk 1 kg grytbitar av fläsk 2 lagerblad 3 + 3 skivor ingefära 2 medelstora lökar, skivad 2-3 vitlöksklyftor, skivad 2 stjärnanis olja till...
Elsas Skafferi 16 2022-08-28 14:11 Äppeltzatziki Det är ett riktigt bra år för äpplen men risken är att man står med alldeles för många. Då gäller det att vara påhittig. Skiva äpple och lägg på en ostmacka, riv ner i bröddegen eller i en tzatziki som är dagens tips! Äppeltzatziki 4 medelstora äpplen 1-2 vitlöksklyftor pressade 1 msk citronsaft 1 tsk rivet citronskal 3 dl tjock yoghurt Salt och peppar Riv äpplena grov och lägg dem i ett durkslag för att rinna av – ta tillvara på saften! Blanda ihop övriga ingredienser, tillsätt äppelrivet och smaka av med salt och peppar. I kväll äter vi tzatzikin...
Elsas Skafferi 12 2022-08-22 21:34 Panerad halloumi med rödbetsrelish och krämig grönkålssallad I slutet av juli vann jag en liten, men väldigt viktig seger. Svärmor, som tillbringar hela somrarna på Gotland, kom på ett oväntat besök en dag när trädgården visade sig från sin allra bästa sida. –”NU förstår jag varför Gotland inte är ett alternativ. Här är ju underbart!” Det fick mig så klart att nästan spricka av stolthet och det var en rejäl bukett blommor som följde med svärmor hem. Så här i skördetid tänker jag på hur lyckligt lottad jag är som har min trädgård som sommarställe med bad och natur bara några minuter bort. Det är väl...
Elsas Skafferi 22 2022-08-14 16:17 Brownie med italiensk maräng Jag ska erkänna att desserter och bakverk inte är min största passion, till mina barns stora besvikelse. Desto gladare blir de när jag väl får lust att baka och veckans recept fick högsta poäng. Brownien blev riktigt maffig och skulle passa precis lika bra med en klick vispad grädde och lite färska bär, men det var maräng som stod högst upp på önskelistan den här gången. Smaklig läsning! Brownie med italiensk maräng 150 gr digestivekex 75 gr smör 200 gr mörk choklad 150 gr smör 1 msk kakao 1 ½ dl strösocker 3 ägg 1 ½ dl vetemjöl 1 ½...
Elsas Skafferi 16 2022-08-11 08:26 Marinerad fläskytterfilé på spett, 4 port Inspirerad av mellanösterns många goda smaker svängde jag ihop den här marinaden till grillköttet. Medan vi åt kräftor och väntade på att grillen skulle bli varm fuskade jag lite och körde spetten så gott som klara i ugnen. Sedan vände vi dem på grillen lite snabbt för vacker färg ,och den goda grillade smaken så klart, och lät sedan grillen hålla värmen uppe på verandan. Marinerad fläskytterfilé på spett, 4 port 600 gr fläskytterfilé 1 dl turkisk yoghurt 2 msk tomatpuré 1 lime, saften 3 vitlöksklyftor, rivna ½ dl mild olja 1 tsk chiliflakes 2 tsk torkad timjan...
Elsas Skafferi 13 2022-07-31 16:23 Smörstekt röding med kantareller, 4 port Jag anser mig att vara en person som inte är girig, men när jag kommer ut i svampskogen blir jag som förbytt. Minsta lilla kantarell ska ner i korgen för tänk om jag låter den stå och någon annan kommer om ett par dagar och får plocka en fullstor svamp för att jag lät den stå? På min senaste runda i skogen blev det både stort och smått i korgen, men framför allt en riktigt god middag. Smaklig läsning! Smörstekt röding med kantareller, 4 port 4 rödingfiléer, ca 600 gr totalt färska kantareller 1 medelstor shalottenlök, hackad smör salt...
Elsas Skafferi 14 2022-07-22 15:09 Min goda morotssås, 4 port 500 gr morot 2 gula lökar 2-3 stora klyftor vitlök 1 brk krossad tomat 3 msk tomatpuré 1 msk torkad oregano ca 1 msk neutral olja att steka i 1 grönsaksbuljongtärning 2 dl vatten salt och peppar ev. nypa socker Skala morötter, lök och vitlök. Skär i bitar och lägg i en matberedare. Mixa tills du har bitar av morot och lök som är ca 3x3 mm. Häll olja i en kastrull och fräs morot, lök och vitlök 3-4 min. Tillsätt torkad oregano, buljongtärning, vatten och krossade tomater. Koka ca 10 min och häll sedan ner tomatpuré och smaka av...
Elsas Skafferi 19 2022-07-08 10:25 Sockerärtor - så här sparar du dem på bästa sätt, eller äter upp dem med en g... Nu skördar jag flera deciliter sockerärtor varje dag. Ju mer man skördar desto större blir skörden för både luktärtor och ätbara ärtor. De vi inte äter upp på en gång förväller jag och styckfryser inför vintern. En knapp minut i kokande vatten och sedan direkt ner i ett iskallt vattenbad. Sedan lyfter jag över dem på en handduk för att torka upp innan jag lägger dem på en bricka i frysen. Efter ett par timmar flyttar jag dem till påsar och lägger tillbaka dem i frysen. Vill du frossa istället för att spara till senare är den här vitlökscrèmen en...
Elsas Skafferi 28 2022-07-08 10:18 Primörsallad med Västerbottencrème, 2-4 port Jag fick den stora äran att få leverera maten till Julia och Sebastians bröllop. Nära 100 gäster från hela världen var bjudna till vackra Ulvhälls Herrgård för fest i dagarna tre. Bruden arbetar med hållbarhetsfrågor och då var det givetvis en helt vegetarisk meny som gällde. Veckans recept är en variant på den förrätt jag serverade med ätbara blommor enligt brudens önskemål. Primörsallad med Västerbottencrème, 2-4 port4-6 späda morötter2 salladslökaren näve sockerärtoroljasalt och pepparsalladsbladätbara blommor till dekorationSkölj och ansa primörerna.Häll lite olja i en panna och stek primörerna bara någon minut så de inte förlorar sin spänst.Salta och peppra.Lägg upp...
Elsas Skafferi 3 2022-07-06 12:21 Gräslöksvinäger I början av juni blommade min gräslök som aldrig förr. Jag passade på att göra gräslöksvinäger, frysa in blommor till vinterns middagar och så klart att äta dem färska i sallader och på smörgås. Gräslöksvinäger Gräslöksblommor Vitvinsinäger Glasburk Plocka helt utslagna gräslöksblommor. Skaka bort eventuella kryp och skär av stjälkarna. Packa blommorna i en ren glasburk och slå över vinäger. Sätt på ett lock och skaka ordentligt. Ställ vinägern i ett fönster i skaka den ett par gånger varje dag. Låt den dra i en vecka och sila sedan av blommorna....
Elsas Skafferi 0 2022-07-06 12:15 Ellens "Sticky Chicken" I maj och juni avlöste firandena varandra i en rasande fart. Studenter, jubilarer, bröllop och dop har jag haft förmånen att få leverera till. Önskemålen spänner från klassisk smörgåstårta till asiatisk mat. En del kunder är snälla och hjälper till och delar med sig av sina favoritrecept, som Ellens Sticky Chicken till exempel. Testpanelen i hemmaköket gav rätten 5 tummar av 5 och jag kan inte annat än hålla med. Kommer helt klart dyka upp på repertoaren både hemma och på jobbet. Sa jag att det är lättlagat också? Ellens Sticky Chicken 1 grillad kyckling 1 ½ dl sweet chilisås...