Smarta sätt för billigare resor

I samarbete med Ving

Inflation, kristider, dyrare levnadskostnader… Det är ord som vi hör allt oftare på nyheterna och något som även märks i plånboken, tycker jag. Resor kan vara rätt dyra historier, så visst vill man få ut så mycket som möjligt av varje krona - särskilt nu. Som tur är finns det många sätt att få kontroll över reskassan. Det här inlägget är skrivet i samarbete med Ving som bjussar på fyra tips för hur du kan resa lite billigare, men få lika stora upplevelser på resan.

Välj sista minuten

Sista minuten-resor har blivit något av en budgetklassiker. Charmen att vara flexibel och spontan får liksom resefjärilarna att fladdra vid bara tanken. “Tänk om vi bara skulle åka någonstans…” Hur många gånger har du inte tänkt den lockande tanken? En bonus är att du att vara mer spontan när du ska ut och resa. Om du får en oväntad oväntad ledighet från jobbet eller lucka i kalendern, så kan du dra nytta av den och hitta en snabb och spontan resa. För är du flexibel när du bokar den, får du oftast mer för pengarna. Att hitta sista minuten resor kan även vara en rolig utmaning - vart hamnar du den här gången?

Fastna inte helt i restaurangträsket

Även om bra restauranger kan vara riktiga upplevelser i sig, slukar det också oftast pengar. Försök därför att inte äta ute varje måltid eller varje kväll. Ibland kan en picknick i parken eller egenkomponerad plocksallad i solnedgången trumfa även den bästa restaurangupplevelsen. Om du bor på hostel eller hotell där du har tillgång till kök, kan du gå till den lokala marknaden och botanisera bland alla närodlade råvaror. Köp med dig det som verkar spännande och gott och laga till middagen därhemma! Var kreativ när du lagar mat, skippa krångliga ingredienser och, givetvis, släng ingen mat.

Skapa en budget i god tid

Även om en budget i sig inte betyder färre utgifter per automatik, är det ett sätt att få bättre koll på utgifterna. Räkna ut vad du vill spendera per dag och håll dig till det. Genom att planera och budgetera i förväg är det lättare att hålla sig till det, tycker jag i alla fall. Ta även en funderare på vad du tycker att vissa upplevelser faktiskt är värda. Även om vissa sevärdheter och aktiviteter kan kännas som “måsten” på vissa platser, behöver du inte göra som alla andra. Entrén till det där superkända museet kanske intresserar vissa, men inte dig? Du kanske hellre strosar bland kullerstensgränder och köper kakor på bageriet på hörnet? Res som du vill och lägg pengarna på det som ger dig mest, och bäst, upplevelser - oavsett vad som står i guideböckerna (eller på resebloggarna…)

Vandra och upptäck det som finns nära

Ett klassiskt tips att hålla utgifterna i schack är att uppleva det som finns nära. Gärna till fots! Om du gillar att vandra har du mängder av fina, sköna och relativt billiga upplevelser som väntar. På naturkartan.se finns tusentals vandringsleder, badplatser, raststugor och fornlämningar som är helt gratis att uppleva.

I samarbete med Ving