Vandra i Skärmarbodabergen på vintern - Örebros lilla Narnia

I februari, när det ändå var legitimt att vara vinter, åkte vi till Skärmarbodabergen för att pulsa runt i det fina naturreservatet. Solen sken, snön var som puder och allt var så bländande vackert. Det var som att vandra i Narnia! Sen dess har bilderna legat orörda på datorn, för i takt med att våren kom försvann min lust på vinterbilder. Men tji, för jag att tog våren lite för given! Nu är det april och vintern har gjort sitt återtåg med besked i Örebro. Det har fullkomligt vräkt ner snö och helt plötsligt är vintervit igen. Skärmarbodabergen är fint alla årstider, men vintern är något särskilt. Så i väntan på våren kan vi ta en titt på vår dagstur i Örebros lilla Narnia.

Skärmarbodabergen - lätt att nå med buss och bil

Skärmarbodabergen ligger precis intill riksväg 50 mellan Örebro och Nora. Det är också smidigt att åka hit med buss, nr 302 trafikerar sträckan ofta och stannar vid naturreservatet. Skärmarbodabergen har blivit vårt favoritställe när vi vill ut i skogen, men inte åka långt. Det varken hörs eller syns att det ligger en stor väg så nära. När man kommer in mellan de knotiga tallarna och stora klipporna, är det som att gå in i en bubbla. Tyst, fint och stilla. Just den här dagen gjorde inte vi heller så mycket väsen av oss. Den mjuka snön dämpade alla ljud, som om vi vandrade på tjocka lager av mjukaste bomull.

Vandra i Skärmarbodabergen

Som du ser på bilden nedanför, finns det flera olika vandringsleder i Skärmarbodabergen. Startplatserna är de två parkeringarna, den ena vid riksväg 50 och den andra vid väg 244 mot Nora. Vandringslederna kanske ser korta ut, men de är krävande! Det är väldigt kuperat och ibland behövs även lite klättring, så det tar sin lilla tid att vandra här. Det finns också utsiktsplatser uppe på kullarna Suggan och Galten. Vid finväder kan man se långt bort över Närkeslätt och Bergslagsskogar!

Efter två “toppturer” på Suggan och Galten, hittade vi en solig plats i lä för fikat. Från höjden såg vi trafiken på 50:an och röken från pappersbruket långt bort, men hörde varken det ena eller andra. Fortfarande mjukaste tystnad i skogen. Bara lite prassel från bullpåsen och sörplande från kaffet var det enda som hördes i vår bubbla i Skärmarbodabergen.

Tips! På Länsstyrelsens webbsida finns kartor över vandringsleder, vindskydd och rastplatser i Skärmarbodabergen.

Vandra, paddla, äta, bo:

Läs mer om Bergslagen här