Se, göra, äta i Nora - 26 tips

Nora är otroligt fin sommarstad, men det är också en riktig pärla att besöka både höst, vinter och vår. Här är 26 tips på upplevelser i och omkring Nora - vissa passar bättre i sommartid, andra gör sig fina året om. Oavsett, spara listan och besök Nora!

Äta, dricka, bo och göra i Nora

Nora är en nätt liten stad promenadvänlig storlek. Alla matställen jag tipsar om här ligger på gångavstånd från torget.

Restauranger och kaféer i Nora

Björks kafé är en hemtrevlig restaurang i Kvarteret Bryggeriet. De lagar all mat och fikabröd från grunden, ofta med närplockade och -producerade ingredienser som maskros, nässlor och kirskål. De har även mycket raw food-fika och ibland även spelningar, yogafrukostar och utställningar.

Bryggerikrogen ligger också i det kreativa kvarteret Bryggeriet. Genuint, gott och naturlig mat med lokala råvaror är Bryggerikrogens melodi. Sommartid flyttar a la carten ut till deras bakgård, där de även har temakvällar och andra happenings. Deras hemmagjorda tempeh är otroligt bra, beställ den om du vill ha en kul, annorlunda och god vegetarisk rätt!

Café Da Capo är ett klassiskt fint kafé i Nora. Det ligger precis vid stora torget med utsikt över kyrkan. Här finns “knasbollen”, en variant på chokladboll men med vit choklad och regnbågsströssel.

Selma G är en våffelstuga som hyllar grundaren till NoraGlass, Selma Gerdin. På hennes tid, 1920-talet, var våfflan det viktigaste och glassen bara “pyntet”. Därför serverar Semla G nu våfflor för fullt, med både söta och salta tillbehör. Kaféet ligger i en äppelträdgård med fin utsikt över Norasjön.

Boenden i Nora

Lilla Hotellet i Nora är en stilig hundraåring som har huserat hotellgäster i alla år. Här finns 14 rum i både annex och huvudbyggnad. Hotellet är byggt och inrett i snygg sekelskiftesstil.

Nora Tåghem är ett vandrarhem där rummen är i kupéer i ett tåg från 1930-talet. Det finns kupéer med både 2 och 4 bäddar som har utsikt över Norasjön. Tåget står fortfarande kvar på spåret och ligger nära till för att både ta ett morgondopp i sjön och att strosa på stan.

Saker att göra i Nora

Strosa längs Åpromenaden

Promenaden börjar vid Nora station och fortsätter slingrande längs längs Hagbyån, till Bryggerikvarteret och via stadens gator till strandpromenaden. 3 fina kilometer där du får se Nora intill vattnet.

Äta glass på Noraglass

Säg Nora, så lovar jag att många tänker på glass. Och det ska inte vara vilken glass som helst, utan NoraGlass! Sedan 1923 gör de dagsfärsk glass med smaker som varierar dagligen. Pistage och hasselnöt är mina favoriter hittills.

Fynda på loppisar

Loppa, fynda och botanisera bland antikviteter. Nora är ett mecka när det kommer till fina, gamla prylar. Många loppisar är öppna sommartid och ligger både i stan och på landsbygden. Hos Visit Nora finns tips på loppisställen.

Besöka Göthlinska gården

Familjen Göthlins hem är idag ett museum över hur en borgarfamilj levde på senare hälften av 1800-talet. Inredningen ser precis ut som den gjorde när den yngsta dottern i familjen, Ingrid, donerade sitt barndomshem till staden. Extra fint är det att besöka Göthlinska gården när det blommar för fullt i trädgården.

Gotta sig hos Fru Petterssons karameller

Mitt i Nora ligger en gammeldags butik, Fru Petterssons karameller, med massor av klassiska sötsaker. Bröstkarameller, hemmagjorda polkagrisar och kolor i fina omslagspapper är exempel på vad du hittar i fruns godishyllor. Hela butiken är som en resa bakåt i tiden, så äldre personer som besöker butiken får säkerligen en kick av inte bara socker utan även nostalgi!

Botanisera på historisk affär

Leon. Sandberg Bosättningsaffär är en “bosättningsaffär”. Det ordet använder vi inte så ofta nuförtiden, men det betyder precis vad det låter - en affär med saker som behövs för att sätta bo. Glas, porslin och annat för hemmet finns här, dessutom av fina kvalitetsmärken. Men grottar du lite mer, får du snart veta att affären är mer än så. Det är en liten bit av Noras historia, inrymt i ett ljust trähus från 1800-talet. Affären grundades 1859 och drivs idag av den femte generationen i samma familj, Sandberg.

Bada i Norasjön

Bara ett rejält skutt från torget ligger Norasjön, där du kan bada vid Noras camping och friluftsbad. Badplatsen kallas Blåsut av Norabor, varför vet jag inte… Men vet du, skriv gärna en kommentar!

Åka båt till Alntorps ö

En barnfavorit i Nora är att åka med båten Plaskus till Alntorps ö i den tidigare nämnda sjön.

Fler tips - lite utanför Nora

Fika på Svalbo kafé

Svalbo kafé ligger ungefär en kvarts biltur (eller en lite längre cykeltur) från Nora. Kaféet har öppet mestadels under sommaren, men även andra tider på året. Här finns hembakat kaffebröd, smörgåsar och en mysig trädgård att njuta av fikat i. I närheten finns också en keramikverkstad och Järleån med sina ravinliknande dalar och en fin promenadslinga.

6 kilometer därifrån ligger Jerle stad (som för övrigt har en intressant historia som Sveriges minsta stad, googla det!) Här finns landets äldsta tågstation som byggdes 1854. Idag är det ett litet kafé som är öppet sommartid.

Bo i svit på Hotellet i Dalkarlsberg

Bergslagens finaste hotell är något så unikt som ett solohotell. Bokar du rum här, har du hela våningen för dig själv - och trädgård, eka, brygga och växthus ingår i boendet. Hotellet i Dalkarlsberg är inte vilket hus som helst, utan ett vackert rött hus som varit både värdshus och järnvägshotell sedan det byggdes 1874. Här kan du läsa om vår hösthelg i Dalkarlsberg.

En sommarhelg på Hotellet i Dalkarlsberg

Utflykt till Siggebohyttans bergsmansgård

Apropå bergsmangsgårdar. Det kryllar förstås av dem i Bergslagen, men en av dem sticker ut ur mängden - Siggebohyttan. Gården är så stor att den kallades “slottet” av byborna på 1800-talet. Själva mangårdsbyggnaden, alltså det största huset, har hela 14 rum och 3 kök. Idag är det ett museum som är öppet sommartid. Då är även kaféet öppet, annars finns matservering, camping och fin badplats på Uskavi som ligger i alldeles i närheten.

Runda sjöar på cykel

En, två eller tre? Hur många sjöar du vill runda, bestämmer du. I trakterna kring Nora finns många fina cykelslingor, varav några går runt sjöar och ger finfina chanser till bad!

Fika på Nora-Annas gårdskafé

Livets godaste körsbärskaka åt jag på Nora-Annas. Gårdskaféet ligger i Stora Hälltorp, 20 minuter från Lindesberg, med utsikt över Fåsjön och hagar med betande får. Till kakan drack vi iskall rabarbersaft och jag minns att jag tänkte “det här är sommar i koncentrat”. Så mycket svensk, härlig sommar i ett och samma minne. Jag kan inte lova att körbärskakan finns kvar i år, men säkerligen massa andra godsaker att skapa sommarminnen av.

Sommarfika på Nora-Annas gårdskafé

Fika på Hjulsjö 103

I Hjulsjö bakas, knådas, rostas och gräddas det för fullt. Märta och Magnus, som driver det familjeägda cideriet, surdegsbageriet och kafferosteriet Hjulsjö 103, har skapat ett vallfärdsmål för alla som gillar god, lokal mat och dryck. Det är inte ovanligt att cyklister cyklar många mil genom skogarna för att fikapausa här, eller att örebroare åker den dryga timmen för fredagspizzan. Och det är så värt det! Särskilt Hjulsjös valnötsbröd, som smakar så gott med…

Äta på Bredsjös Ostkafé

…ostarna från Bredsjös ostkafé. I Hjulsjös grannby, Bredsjö, ligger bondgårdsbistron och ostkaféet där du kan äta rätter där ostar spelar huvudrollen: osttallrikar, ostpaj och annat gott. Till det, givetvis marmeladerna från gården. Min favoritost från Bredsjö är Hård, en pecorinoliknande hårdost som smakar krisp och sälta. Gunnars favorit däremot är Blå, mögelosten som är len med samtidigt rivig i smaken.

Ostar och annat gott hos Bredsjö ostkafé

Lyssna till opera på Opera på Skäret

Opera på Skäret är operascen i ett före detta virkesmagasin på ett nedlagt sågverk. Ja, du läste rätt. Kontrasten mellan opera i världsklass och den rustika miljön i det stora magasinet är så häftig. Precis utanför entrén ligger sjön och bortanför den väller skogarna ut sig som stora, gröna mattor. Det är Bergslagens natur i sitt esse - och mitt i allt, operor i sommarkvällarna.

Bo och äta gott på fina Sikfors herrgård

Sikfors herrgård är ett hemtrevligt hotell i den lilla byn Sikfors, en timme norr om Örebro. Vi bodde här en helg och njöt av god middag, fina promenader och sköna bad. Med andra ord, allt som behövs för en härlig sommarhelg! Till frukost fick vi smaka ägaren Utas hemgjorda leverpastej, syltor och andra konserver som de tillverkar av hög kvalitet.

—> Läsa mer om helgen på Sikfors herrgård

Sikfors herrgård - mitt-i-naturen-hotell i Bergslagen

Strosa omkring i Pershyttans kulturreservat

Pershyttan är ett av mina favoritområden häromkring! Den rödmålade bergsmansbyn är en av Sveriges bäst bevarade - och det säger det mesta. Här finns massor av hus och verktyg från gruvbrytartiden väl bevarade, men det jag gillar bäst med Pershyttan är husen. De pampiga bergsmansgårdarna, vissa med gjutjärnskronor på toppen av skorstenarna, och de mysiga stugorna med kohagar och grussstigar intill. Att strosa omkring här är som en resa i tiden!

Gå på sommarteater på Stadra Teater

Stadra Teater är ett kreativt kulturcentrum och teaterscen, mitt på Bergslagens landsbygd vid sjön Grecken. Förutom teater anordnar de även konstutställningar, guidningar och familjeföreställningar. Ett säkert tecken på att nu närmar dig Stadra Teater är de blå stolarna som hänger i björkarna längs vägen! Deras röda linje är faktiskt blå - och det kommer du märka om du besöker Stadra i sommar.

Vandra i Kindla naturreservat

Kindla är ett naturreservat som ofta kallas Örebros väglösa vildmark, men också länets tak. Den mörka, täta skogen ligger högt och vyn från utsiktstornet ger en nästan svindel. Vi har vandrat här ett par gånger (varav en gång med övernattning i den lilla kolarkojan) och jag vill gärna tillbaka. Det är något visst med skogar som är så stora, tysta och trolska.

Vandra i Kindla