Ryds grottor i Skövde

Ryds grottor som inte är grottor

Ryds grottor ligger strax utanför Skövde och är en fin utsiktsplats med mäktiga - och märkliga - stenpelare. Men vänta dig inte grottor i första hand när du åker hit! Namnet till trots är Ryds grottor inte grottor, utan pelarlika stenar som skjuter ut från berget. Här passar det perfekt att ta en paus och låta blicken vandra långt ut över den skaraborgska slätten. Ifall du går vandringsleden runt berget Billingen, passerar du Ryds grottor men det går också att åka bil direkt till utsiktsplatsen.

Nästa gång: vandra Billingeleden och tälta vid Ryds grottor

Hur berget har betett sig för att bli såhär, är lite av en gåta för mig. På Västsveriges webbsida läser jag att “diabaspelarna har glidit ut 10-20 meter på den underliggande lerskiffern” men jag väljer hellre att tro att en jätte, såklart vid namn Ryd, har karvat fram dem ur klipporna genom årtusenden...

Ryds grottor är en mäktig plats som jag vill åka tillbaka till. Gärna för att vandra ett par dagar, kanske gå Billingeleden (57 km) och tälta vid “grottorna”? Ryds grottor vetter nämligen rakt österut, så chanserna till magiska soluppgångar lär vara riktigt bra!