Karstorp säteri i Skövde - hotell med lantlig lyx

Vi hinner knappt över tröskeln till Karstorp säteri innan regnet dundrar mot asfalten. Sommarskurarna har följt oss hela dagen, men som tur är hann vi beundra utsikten från Ryds grottor utan att bli blöta. Nu när vi har checkat in får regnet gärna komma. Vi ska ju boa in oss på det historiska hotellet och lite regn mot taket gör det bara mysigare.

Karstorp säteri har 100 år på nacken och naturen runt knuten

Säteriet, som idag är ett hotell med konferensrum och 32 hotellrum, ligger knappt tio minuters bilresa från Skövde. “På gränsen mellan stad och natur” skriver de själva på sin webbsida och det tycker jag stämmer väldigt väl. Karstorp säteri ligger inbäddad i lummig grönska och har Karstorpasjön så nära att morgondopp känns fullt rimligt.

Lite blöta men ändå glada, får vi nycklarna till vårt rum i annexet. Rummen har döpts efter personer och platser som har historiska kopplingar till Skövde. Ett exempel är rummet ”Kierstin”, namngett efter kvinnan som bodde här tillsammans med sin dräng och piga år 1675. Säteriets historia går ända tillbaka till 1600-talet, men dagens huvudbyggnad med hörnverandor, takkupoler och snirkliga smidesräcken stod klar 1901.

Det finns olika rumstyper, som svit, superiorrum och lite mindre budgetrum. Vi bor tre (!) stycken i det sistnämnda rummet, vilket går utmärkt tack vare två nedfällbara sängar. Det blir litet, mysigt - och väldigt kul. Ett tips om du delar budgetrum med andra: se till att känna dem väl, annars kommer du göra det snart, vare sig du vill eller inte. :-)

Karstorp Säteri har anor från 1600-talet, men den nuvarande byggnaden stod klar 1901.

Restaurangen Butcher boys - kaxigt och kul för köttälskare

Karstorp säteri har egen restaurang där de serverar brunch och trerätters middagar vid särskilda tillfällen. Under sommaren 2022 hade de även ett gästspel från den roliga pop up-restaurangen Butcher Boys. “Ska du ha en köttsmäll eller inte?”, “Hittar du inte hit är det något fel på dig” och “Gnäll inte om köttet tar slut” är Butcher boys melodi. De låter grova och oborstade på webb och sociala medier - och kommunikationen är genialiskt tänkt och genomförd. Det kaxiga köttspråket lirar så bra med den rejäla, enkla och samtidigt fantastiskt goda, maten. Menyn är kort och fokuserad på kött, men det finns vegetariska alternativ. Jag tar en vegvariant som är burgare med härligt slabbig blomkålsröra med picklad lök, nachos och goda såser. Maten lägger sig som bomull i magen och jag vaggar hem till vårt lilla rum på kvällen.

Frukost och promenad runt sjön

Dagen därpå blir det inget morgondopp i sjön, men iallafall en promenad runt den. Karstorpasjön har en 2-3 kilometer lång slinga runt som startar och slutar precis vid hotellet. Med några steg i benen på morgonen hinner jag väcka frukostlusten till liv. Extra viktigt när en hotellfrukost väntar! Karstorp säteris frukost är väldigt bra och “har lite av mycket”, precis som jag gillar.

Frukosten är snyggt uppdukad och vi sitter i de pampiga salarna och dricker kaffe ur finservis. De har klassiker som havregrynsgröt och våfflor med sylt, men också bubblare som chiapuddingar med gurkmeja och ingefärashots. Jag, som älskar yoghurt och müsli, blir glad inombords när jag ser att de gör egen granola med massor av goda frön och andra knaprigheter i.

När vi checkar ut efter frukost har regnet tynat bort. Kvar är en fuktig luft som hänger tungt mellan träden i Karstorps trädgård. Men det blöta vädret som var, gjorde oss ingenting. Snarare är det precis sådant mysväder som ett hundraårigt hotell likt Karstorp gör sig allra bäst i.