Tikka masala med raita

Kycklingmarinad:
800 g kycklingbröst, skuren i bitar
2½ dl yoghurt, naturell
1  vitlök, pressad
1 tsk färsk ingefära, hackad
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin, malen
½ tsk chilipulver
1 tsk salt

Sås:
2 tsk matolja
2 tsk smör
1 st gul lök, finhackad
1 vitlök, pressad
1 tsk garam masala
1 tsk spiskummin, mald
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander, mald
200 g passerade tomater
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
4 dl grädde
1 tsk farinsocker

Starta med marinaden. Blanda ihop yoghurt med kryddorna i en skål. Lägg i kyckling bitarna och rör om väl. Låt stå minst 20 minuter, helst längre.

När det är färdigmarinerat, värm en stekpanna och häll i oljan. Bryn kycklingbitarna lite runtom (de steks färdigt i senare skede). Häll över i en skål och håll varmt.
Smält sedan smöret i samma stekpanna. Stek löken mjuk medan den rörs om i det som blev kvar efter att kycklingen stektes. Tillsätt vitlöken och ingefära, stek ca 1 minut och häll sedan i garam masala, spiskummin, gurkmeja och koriander. Stek snabbt några sekunder medan du sakta rör om. Aromerna kommer nu att frigöras i kryddorna.
Häll i en halv burk passerade tomater, chilipulver och salt. Låt det sjuda ca 10-15 minuter tills såsen blir tjockare och mörkt rödbrun, rör om då och då.
Rör ned grädden och socker, tillsätt kycklingen och den sky som bildats. Koka ca 8-10 minuter till så att kycklingen är ordentligt tillagad. Såsen ska vara tjock och ”bubblig”. Är den för tjock kan man tillsätt lite vatten.

Servera med ris, sallad och raita.

Raita

4 dl turkisk yoghurt
1 dl finhackad färsk mynta eller 1/2 dl torkad mynta
3 tsk strösocker
2 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1/2-1 dl vatten
smaka av med salt.

Gör såhär:

  1. Finhacka myntan
  2. Häll i resterande ingredienser och rör om till en jämn sås. Smaka av med salt. Servera din Raita välkyld.