Även influencers måste hjälpa människor i nöd!

Ni har säkert redan läst om influencern som filmade en berusad man som däckat i trappan och lät sin son peta på mannen. I stället för att hjälpa mannen och ringa 112 så spelade hon in en film. Flera personer är involverade, den har redigerats, klippts, och man har lagt till skämtsamma ljud. Och gör content av en människa i nöd.  

Jag har mått riktigt dåligt av detta de senaste dagarna, finner faktiskt inga ord. Jag blev så ledsen när jag såg filmen, kan fortfarande inte förstå att det är på riktigt. Mitt hjärta gick sönder.  

Detta är så vidrigt från början till slut, där jakten på klicks och att skapa content tar över medmänskligheten och empatin helt. 

Hennes lilla barn är med i filmen och de skrattar och skojar när de petar på mannen. Någon filmar allt från en annan vinkel och jag tänker att detta måste vara ett skämt. Ett hemskt halloweenskämt.

Men nej. Det var på riktigt. 

Det är sjukvården eller polisen som måste ta hand om någon som är hjälplös, även om personen supit sig till det. Inte följarna. 

Hade han puls? Andades han? Kanske var han medvetslös? Eller till och med fått hjärtstopp? 

Det är en SJÄLVKLARHET att man ringer 112. Men influencern tänker bara content. Här gör vi en film och lägger ut på Youtube. 

Jag blir ledsen över hur detta påverkar våra barn och unga som ska lära sig av oss vuxna. 

Influencers med stora plattformar har ett extra stort ansvar. Nej, folk är inte så korkade att de beter sig illa automatiskt bara för att de har sett en influencer göra det. Men allas beteende och inställning till sina medmänniskor påverkar samhällsklimatet och det som sprids mycket kan också påverka mycket. 

Men att starta en hetsjakt på någon som betett sig illa gör bara saken ännu värre.

Vi behöver inte någon kollektiv hämnd, vi behöver en vändning. Alla – inte bara kändisar – måste hjälpas åt och göra vår värld varmare igen. 

Vi måste alla hjälpas åt. Våga hjälpa till om någon är i nöd. Agera. 

Det kan rädda liv.