Ljuvlig köttfärspaj i långpanna


Smakrik underbar köttfärspaj i långpanna som räcker till många! Perfekt när du ska ha gäster eller varför inte göra lunchlådor och frys in. Paj är perfekt att frysa.

Detta är den godaste pajen jag ätit sa Janne när vi åt denna igår. Bra betyg minsann! Och jag håller med, den blev så galet god så ni måste bara prova.

Jag gillar att fixa lunchlådor till tjejerna men denna är ju även perfekt när man ska ha många gäster!

Servera gärna med krispig sallad och fetaost, passar så bra ihop. Eller vitkålssallad som också är gott till.


Tips! När man ska tredubbla eller göra storkok är det mer än bara ”dubbla”. Smaka alltid av, låt de koka ihop. Fyll på med smakerna, det krävs så mycket mer av allt när man gör mycket.

Köttfärspaj i långpanna 8-10 portioner
Pajskal: 
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl vatten
250 gram smör
1-2 msk olivolja

Fyllning:
1 kg nötfärs eller valfri färs
2 paket bacon a 140 gram eller rökt skinka
2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
5 msk tomatpure
3-5 msk ketchup
400 gram krossade tomater
3 msk vinäger, vit eller röd
2 tsk paprikapulver
1 msk chilikrydda
1/2 msk chiliflakes
2 msk oreganokrydda
1 liten burk creme fraiche
3 msk japansk soja
1-2 dl vatten, späd under tiden köttfärsen puttrar

Topping: 
10 körsbärstomater
4-5 dl stark ost, gärna lagrad, starkare ost
oreganokrydda

Gör så här:
Ta fram smöret så det blir mjukt, nyp ihop mjöl, smör, vatten och lite olja och knåda ihop snabbt. Lägg i kyl 20-30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.

Smöra  gärna långpannan något och tryck sedan ut pajdegen i långpannan och lite upp på kanterna. jag gör alltid pajskalet tunt, då blir den godast! Nagga med en gaffel, förgrädda skalet ca 10-15 minuter i mitten av ugnen. Det ska få lite färg men inte brännas.

Fyllningen:
Höj ugnen till 220grader.
Skär lök och vitlök i mindre bitar och stek i en stekpanna med smör eller olja så det blir mjukt. Lägg i en hög gryta.
Fräs köttfärsen i lite olja i en stekpanna i omgångar med tomatpuren, salta och peppra. Lägg färsen i en hög gryta. Klipp bacon och stek på medelvärme, det ska inte bli för hårt eller knaprigt. Har du rökt skinka, skär i bitar och lägg direkt i färsen.

Häll i krossade tomater, ketchup, vinäger, chilikrydda, chiliflakes, oreganokrydda, paprikakrydda, creme fraiche, soja och låt det koka ihop, gärna 20-30 minuter så det blir mer smak. Späd under tiden med vatten. Smaka av. Kanske mer tomatpure, ketchup eller salt och peppar.
Lägg ut färsen på den förgräddade pajskalet, strö riven ost, delade tomater ovanpå och gratinera i nedre delen av ugnen ca 20 minuter, osten ska smälta och få fin färg.

Serveringstips! Krispig sallad med lite vitvinsvinger som passar perfekt till pajen, lite olivolja och smulad fetaost som gifter sig med smakerna.

GLUTENFRI botten, tips HÄR.