Chicken Thai med blomkålsris

Jag älskar chicken thai! Så goda smaker av chili, vitlök och oystersåsen. Byt ut riset till nyttigt blomkålsris, eller blanda! Blomkål passar verkligen till den här rätten och när man river på rivjärn så blir det som ris. Perfekt till chicken thai eftersom det är mycket sås.

Första gången jag åt den här rätten var på restaurang Skafferiet där jag jobbade som 20 åring och har fått receptet av de duktiga kockarna där.

Gör grytan först, sedan blomkålsriset för det går snabbt. Eller koka ris och blanda både blomkål och ris.

Chicken thai 4 portioner
4 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 gul paprika
5 dl grädde (Har du inte 40% får du ta lite maizena.)
3-4 vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
2 msk japansk soja
1 dl chilisås
1 dl oystersås
1 msk sesamolja
1/2 tsk chiliflakes
olja att steka i
salt och svartpeppar

Gör så här:
Skär vitlöken i små bitar och fräs i olja i en stor stekpanna eller gryta. Den ska bara bli mjuk. Ta upp och lägg åt sidan.

Skär kycklingfiléerna i bitar, jag har lite större bitar i chicken thai, ca  4x3cm.
Fräs kycklingen så de får färg, häll sedan i grädden, vitlöken, chilisås, oysterås, chiliflakes, sesamolja, soja och riven ingefära, salt och peppar. Rör ihop allt och låt koka minst 15-20 minuter så smakerna sätter sig och att grytan tjocknar lite. Smaka av, ev mer peppar eller mer sambal oelek om du vill ha starkare.

Skär paprikorna i lite större bitar och lägg i det sista i grytan, det räcker med att de kokar max 5 minuter.
Har du inte 40% grädde får du strö lite maizena över för att såsen ska bli lite tjockare.

Blomkålsris 4 portioner
1 stort blomkålshuvud
olivolja
salt och peppar

Gör så här: 
Riv på det grövsta på ett rivjärn, smart är att ställa rivjärnet i en hö form så spiller du inte ut.
Stek i 1 msk olja, salta och peppra.
Eller koka riset i kokande vatten ca 15 sekunder.