Rulltårta med saffran och vit frosting

Rulltårta med saffran och frosting med vit choklad, flagad mandel och en klick lingongrädde. Oh my god säger jag bara! Denna bakade jag idag och nu doftar det ljuvligt här hemma.

Passar perfekt till adventsfikat eller på glöggfesten om ni ska ha buffé med olika gotter. Eller redan nu, baka och smygstarta, den här perioden vi har framför oss är alldeles för kort tycker jag.

Jag älskar saffran, gör ni också det? Smakade en bit men sedan slog jag in allt och gav bort till tjejerna på Löfvingkliniken som fick lite fika idag.

Rulltårta är så gott och väldigt enkelt. Men det finns små knep man ska ta till för den där perfekta saftiga rulltårtan som inte spricker. Kolla tipsen längre ner.

Tips!
-Vispa ägg och socker alltid lite längre än vad du tror. Ca 10 minuter. Ska bli riktigt fluffigt och vitt.
-Ta inte för mkt mjöl, då blir det lät platt. Ta hellre potatismjöl eller lite av varje som i detta recept.
-När du stjälpt upp kakan på sockrad bakplåtspapper- rulla försiktigt in den igen i det sockrade pappret och låt den svalna i pappret. Då spricker den inte!
-Rulla från kortsidan så blir den tjockare.
-Låt rulltårtan svalna i kylskåpet med fyllningen- sedan skär. Annars går den lätt sönder. Skär den alltid när den är kall.

Rulltårta med saffran och vit choklad frosting 1 plåt
3 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
0,5 gram saffran
1 msk vatten
1 tsk bakpulver
strösocker till bakplåtspapper efteråt
lite neutral olja att pensla kanterna plåten

Fyllning:
100 gram vit choklad
50 gram rumstempererat smör
1,5 dl florsocker
150 gram färskost (Jag hade philadelphia)
lite neutral olja till vita choklad när den smältes

Topping: Flagad mandel, siktad florsocker
Serveringstips: 3 dl vispad grädde med 3 msk lingonsylt passar perfekt till.

Gör så här: Sätt på ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, minst 6 minuter. Gärna längre.


Häll mjöl i en egen bunke. Rör ihop saffran med lite vatten, eller lite socker. Blir bättre smak. Vänd ner i mjölblandningen och rör om. Sikta allt ner i äggsmeten. Vänd försiktigt om allt, inte vispa eller röra hårt.
Smörja kanterna på en plåt och även lite på kanterna på bakplåtspappret, vänd direkt ut smeten och bred ut allt.
Sätt in plåten längst ner i ugnen ca 5 minuter. Kakan ska lyfta sig något men inte brännas. 4-5 minuter brukar blir bra.

Sockra ett bakplåtspapper på en plåt, vänd över kakan på det när du tagit ut den från ugnen. Rulla ihop med pappret och låt den svalna.
Smält nu den vita chokladen över vattenbad, blir den för tjock och inte smälter droppa i lite neutral olja så blir den lösare.
Vispa rumstempererat smör fluffigt, häll i florsockret och vispa igen. Vänd ner den smälta chokladen och färskosten och vispa så det blir vit frosting.

Rulla ut kakan när svalnat och bred på frostingen över hela, även ut i kanterna. Rulla sedan ihop den från kortsidan, rulla ganska hårt så den blir ”fast. Rulla så skarven kommer neråt.
Rulla in den i bakplåtspapper och lägg i kyl. Skär upp i bitar när den är kall och ska serveras. Strö flagad mandel över och pudra siktad florsocker. Servera med lingongrädde och njut!
Även vaniljglass är gott till.