Mustig höstgryta med mos och pressgurka

Måste bara dela med mig av min kompis Hannas ljuvliga höstgryta vi fick i helgen, den var himmelsk! Vem säger nej till en mustig gryta, åh vad det är gott den här årstiden.

För vegetarisk kan man göra halloumi men koka inte halloumin utan stek den först och lägg i i slutet.

Och ju längre sånna här grytor får koka, desto mustigare smak. Hon serverade potatispuré, pressgurka och picklad rödlök till,  så otroligt gott och passar ju perfekt den här årstiden.

Så gott med fluffigt mos och egen pressgurka, jag har recept längre ner under köttgrytan ni inte får missa.

Mustig köttgryta 4 portioner
800 gram högrev eller rostbiff
1 gul lök
3-4 klyftor vitlök
2 morötter
100 gram rotselleri
8 små steklökar
4 dl rödvin
1 paket bacon
4-5 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 köttbuljongtärning eller grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk olja
2 msk majsmjöl eller vetemjöl
ca 3 dl vatten, späd under tiden det kokar
10 färska champinjoner
2-3 msk hackad fryst eller färsk klippt persilja
eller 1 rosmarinkvist

Gör så här: 

Putsa och skär köttet i ca 3 cm bitar. Skär löken och vitlöken smått. Bryn i en stekpanna i lite olja och smör så det blir blankt. Skär bacon i mindre bitar.
Bryn köttbitarna med baconet i en stor gryta i smör, olja. Salta och peppra.
Häll i löken och tomatpuré, buljongtärning, lite mjöl, lagerblad, vatten och rödvin.
Skala rotselleri och morötter. Skär i ”slantar” och lägg i grytan.

Låt grytan koka 1-2 timmar på svag värme- medelvärme, smaka av under tiden. Späd med mer vatten om det blir tjockt.
Skär svampen och stek så den får färg och krymper. Vänd i grytan det sista.

Strössla hackad persilja över grytan och servera!

Serverinstips:HÄR har jag ett gott mos! Eller kokt/pressad potatis. Min pressgurka hittar ni HÄR.