Laxgratäng med fänkål och saffran

Jag älskar saffran både i matlagning och bakning, nu blir det ju ännu godare också när vi närmar oss jul och allt det där.

Gillar ni saffran? Visst är det gott och så ljuvlig färg!

Laxgratäng har jag tipsat om många gånger, den här rätten är med fänkål och purjolök, så enkelt och så goda smaker ihop. Lägg allt i en form, värm upp såsen med saffran på spisen och häll över. 15 minuter i ugnen så är det klart!

Underbar tid vi har framför oss, jag kommer smyga in julen tidigt, för jag tycker den här tiden går alldeles för fort!

Här kommer receptet, hoppas ni gillar! Kör färsk lax eller fryst, finns ju på extrapriser ibland också.

Lax med fänkål och saffran 6 portioner
6 fina laxfiléer eller hel laxsida
1/2 purjolök
1 färsk fänkål
10 babytomater
0,5 gram saffran (jag kör 1 gram, två paket)
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk sweet chili
1-2 msk fiskfond eller 1 buljongtärning
2 krm chilipeppar
1 krm paprika pulver
salt och svartpeppar
2 msk olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär laxen i större kuber. Skölj och skär purjolöken och fänkålen i mindre bitar. Dela tomaterna på mitten. Häll lite olja i en ugnssäker form och lägg i grönsakerna och sedan laxen över.
Häll grädde och creme fraiche i en gryta och värm upp, tillsätt saffran, chilikrydda och paprika krydda, sweet chili och fiskfonden. Salta och peppra, smaka av såsen, kanske mer salt eller peppar. Häll såsen över laxen i formen och gratinera mitten av ugnen 15 minuter tills laxen är klar.

Servera gärna med basmatris eller pressad potatis!