Internationella fyrdagarna & vältajmat Höga Kusten-besök

Igår satte vi oss i bilen och stack ut mot Höga Kusten. Det var en efterlängtad roadtrip även om jag själv var mer än lovligt trött när klockan ringde vid sjusnåret. För ärligt talat, mitt morgonhumör var på bristningsgränsen och egentligen ville jag mest ligga kvar och sova. Jag menar, är det för mycket begärt att åtminstone få en ynka lördag och egenbryggt morgonkaffe hemma?

Äh. Frukosten avklarades, väskorna packades in i bilen en termos kaffe togs on the fly. Det dröjde faktiskt inte allt för länge innan blodsockret hann ifatt mitt mer eller mindre vakna tillstånd. Det är kul när det händer grejer men en regnig lördag är startsträckan kanske aningens längre.

I vilket fall. Den här var en av sommarens alla punkter på att-göra-listan och vi bokade in den redan i april. Högbonden verkar nämligen vara en eftertraktad plats och när vi försökte förra sommaren var vi alldeles för sent ute. Visst, det går ju att åka ut till ön över dagen men vi ville övernatta på vandrarhemmet och uppleva Höga Kustens yttersta skär under mer än bara en lunch.

Och vilken upplevelse vi fick sen, när väder, regn och vind drog in över klipporna och riktigt högg tag i allt som fanns att hugga tag i där kring huset ungefär 70 meter ovanför havet. För ja, fyren och huset ligger magnifikt.

Internationella fyrdagarna

Sedan måste vi också ge oss själva rejäl credd för den ultimata tajmingen i vårt besök. Just den här helgen är det nämligen internationella fyrdagarna och det är ju absolut värt att fira. Med ett besök. På en fyr. Vi åt en fin middag och höjde varsitt glas vin. Ärade fyrar, ni har hjälpt mången sjöfarare genom åren! Skål för er!

Mina fyra mest minnesvärda fyrbesök

För egen del har man ju snubblat över fyrar lite här och var. Vissa stora, vissa små, vissa mer eller mindre kända. Alla med samma betydelse för sjöfarten både i nutid och historiskt. Här kommer mina fyra mest minnesvärda besök!

Cape Otway

Mitt mest avlägsna fyrbesök ligger längs Great Ocean Road i sydvästra Australien. Inte nog med att själva vägsträckan helt fantastiskt vacker, fyren i sig ligger på en liten avkrok ner mot havet och är en av hela landets sydligaste uddar. Nästa anhalt därifrån är Antarktis. Tanken är faktiskt svindlande.

LÄSTIPS | Köra Great Ocean Road

Cape Otway, Great Ocean Road

Lighthouse of Cabo de São Vicente

Längst ut på fastlands-Europa och en av de sydvästligaste punkterna på hela kontinenten. Och ja, det här dramatiska landskapet längs Algarvekusten kräver så klart en ordentlig fyr. Lighthouse of Cabo de São Vicente har stått här i olika skepnader sedan 1500-talet och nästa anhalt västerut är det där berömda amerikat. Väldigt häftigt och naturskönt, tillika dramatiskt (vilket en tysk fick erfara i början av 2000-talet).

Lindau Lighthouse

Längst ner i Tyskland hittar vi Bodensjön och staden Lindau. Den ligger precis där just Tyskland möter både Österrike och Schweiz och vid hamnen ligger den vackra fyren Lindau Lighthouse, vilken tändes första gången den 4 oktober 1856. Det här är Tysklands sydligaste fyr och härifrån kan man titta rakt in i tre olika länder. En klar och fin dag och kväll, som på min bild nedan, är Alperna osannolikt vackra på andra sidan sjön.

Det bayerska lejonet och fyren i Lindau

Långe Jan

En svensk fyr ska så klart in på listan och den stekheta sommaren 2018 besökte vi Långe Jan allra längst ner på Öland. Inte bara är det här en fyr, hela området är världsberömt för sitt rika fågelliv. En och annan fågelskådare tar sig med andra ord hit för att spana mer eller mindre unika arter. Fyren i sig är så klart vacker men vägen hit genom södra Ölands karga landskap är en upplevelse som ska noteras. Det är nästan som att köra över Flatruet, minus fjällutsikten då så klart.

Nu undrar vi alla – vilken är din favoritfyr?

Ölands södra udde och Långe Jan

6 KOMMENTARER

  1. Kullens fyr naturligtvis – en blickpunkt man tar fäste på vid löptur på Kullaberg
    Den vackraste är nog iofs den vi besökte på vår resa i nordvästra USA, Oregons kust är makalöst vackert
    Bild på den fyren i album på webbsidan Reseguiden.se , sök på Marulk

  2. Jag älskar fyrar och har en lång lista över alla jag vill besöka. 🙂 Av de jag besökt hittills är nog favoriten Old Point Loma Lighthouse i San Diego, en liten gullig fyr med vackert läge.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.