Är potatismjöl en bra källa till resistent stärkelse?

Välkommen till Professorn svarar! I denna frågespalt är det våra medlemmar som ställer frågorna och Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi, som författar svaren. Hans svar är baserade på forskning och mångårig klinisk erfarenhet. Idag undrar en läsare om potatismjöl är en bra källa till resistent stärkelse.

Organic White Potato Starch in a Bowl for Cooking

Fråga:

Hej,
Vad är din syn på trenden att blanda ut potatismjöl i kallt vatten? Det sägs att stärkelsen från potatisen då blir till resistent stärkelse istället som inte höjer blodsockret och som ger god näring åt våra tambakterier. Jag tillsätter även 1 msk äppelcidervinäger till min potatismjölsblandning. Tycker du att detta är en vana värd att fortsätta med?

Professorn svarar:

Detta är uppenbarligen ett område som många finner intressant och anpassar sitt liv och sina matvanor efter. Det är ju också fortsatt många som menar att fibrer fungerar som resistent stärkelse på det sätt att de kan brytas ned av tjocktarmens bakterier till bland annat korta fettsyror. Det ger alltså energi till bakterier i tjocktarmen, och en del känner att de mår bra av det. Men det har inte kunnat visas vetenskapligt att dessa nyproducerade fettsyror eller andra syror har några nämnvärt starka effekter på insulin eller glukos på människa. Se en färsk genomgång här på över 40 studier.

Det hindrar ju inte att man på individuell nivå mår bra för att just ens egen tarm mår bra av ändrade bakteriella förhållanden och bakteriebalans. Det finns samtidigt många andra människor som snarare får ökade tarmbesvär när man ”göder” tarmbakterierna. Däremot har jag funnit det intressant att intag av vinäger faktiskt har effekter på blodsocker och blodfetter som är bra (vilket ju också alkohol har; vinäger framställs ur etanol av lämpliga bakterier). Så ja, jag säger att äppelcidervinäger absolut kan göra gott för kroppen!

Men jag har slutligen inte kunnat finna att all stärkelse i potatismjöl skulle bli resistent (mot nedbrytning i magsäck och tunntarm) bara av att man använder sig av kallvatten när man blandar ut det. I andra sammanhang när man framkallar resistent stärkelse, till exempel från potatis, så blir enligt lite oklara källor på nätet (jag hittar inga bra artiklar på detta som är vetenskapligt granskade) endast cirka 4 gram av stärkelsen resistent i en potatis. Så jag tror inte det är så enkelt att man kan använda kallt vatten och potatismjöl som något som passar in i en strikt ketogen kost, sorry.

Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi, medarbetare på Diet Doctor


Funderar du också över något som rör kroppen, sjukdomar, kostvanor eller hälsa i största allmänhet? Om du har en fråga du vill ställa till professor Nyström, bli medlem idag så har du möjlighet att skicka in den till professornsvarar@dietdoctor.com – förhoppningsvis svarar professorn på just din fråga! Du behöver vara medlem för att kunna skicka in din fråga, men tyvärr kan vi inte garantera svar till alla.


Senaste inläggen

BLI MEDLEM