Hur lågt kan blodsockret sjunka?

Välkommen till Professorn svarar! I denna frågespalt är det våra medlemmar som ställer frågorna och Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi, som författar svaren. Hans svar är baserade på forskning och mångårig klinisk erfarenhet. Dagens fråga handlar om hur lågt ett blodsocker hos en frisk person kan sjunka.

Professorn svarar 109

Fråga:

Hej, jag gjorde min första 48-timmars fasta och på morgonen innan jag skulle äta testade jag mitt blodsocker, som låg på 1,8 mmol/l (jag testade 2 gånger) och blodketoner låg på 4,5 mmol/l. Jag mådde bra men var väldigt hungrig.

Hur lågt kan ett blodsocker sjunka hos en frisk person? Jag ligger alltid lågt i blodsocker men inte så här lågt.

Professorn svarar:

Intressant! Normalt så brukar man inte kunna komma ned under 3,5 mmol/l i glukos utan att något så att säga har gått snett, dvs i regel att man har någon medicin som sänker sockret för mycket (alltså fr.a. insulin). I den 382 dagar långa fastan av Angus Barbieri som rapporterats som en vetenskaplig fallbeskrivning så kommer han ned i värden som dina (ca 30 mg/dl alltså kring 2 mmol/l) efter cirka 4 månaders strikt fasta (= inga kalorier alls). Angus gick ned 125 kg på det dryga året utan mat alls!

Dina höga ketoner talar visserligen för att blodsockervärdena kan stämma, sammanlagt så blir det rätt gott om energi i blodet med så höga ketoner trots det extremt låga blodsockret. Men jag tror ändå att din mätare måste visa lite för lågt; jag har aldrig sett ett så lågt värde på någon frisk person utan att man då haft ordentliga symptom på hypoglykemi med försämrad medvetandegrad.

Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi, medarbetare på Diet Doctor


Funderar du också över något som rör kroppen, sjukdomar, kostvanor eller hälsa i största allmänhet? Om du har en fråga du vill ställa till professor Nyström, bli medlem idag så har du möjlighet att skicka in den till professornsvarar@dietdoctor.com – förhoppningsvis svarar professorn på just din fråga! Du behöver vara medlem för att kunna skicka in din fråga, men tyvärr kan vi inte garantera svar till alla.


Senaste inläggen

BLI MEDLEM