Jag är gravid och kräks mycket; Får jag i mig tillräckligt med näring?

Välkommen till Professorn svarar! I denna frågespalt är det våra medlemmar som ställer frågorna och Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi, som författar svaren. Hans svar är baserade på forskning och mångårig klinisk erfarenhet. Idag svarar professorn på en fråga om att få i sig tillräckligt med näring vid graviditetsillamående.

Professorn svarar 112

Fråga:

Hej, jag är gravid och osäker på om jag får i mig tillräckligt med näring. Hur lång tid efter att jag har ätit maten tar kroppen upp kolhydraterna, fettet och proteinet ovs? Jag kräks ofta, och är i vecka 28 nu.

Jag skulle vilja veta, om jag äter exempelvis kl 10 och spyr kl 12, har jag och bebisen hunnit få någon näring innan maten kommer upp? Är det skillnad på hur lång tid det tar för kroppen att ta upp näringen beroende på om det är vätska eller fast mat? T ex. ett glas o´boy kontra två stekta ägg. Vad hinner kroppen ta upp snabbast och vilken tidsperiod handlar det om?

Professorn svarar:

Bra fråga, men jobbigt problem. Mat som är mer eller mindre flytande rinner rätt fort genom
magsäcken, inom 30 minuter är typiskt. Så då är det i regel svårt att kräkas upp så mycket att
upptaget av näringen påverkas.

Fet mat gör att magsäcken tömmer sig långsammare, så då kan mer kräkas upp efter längre tid. Ägg är ju till stor del protein, så det mesta kommer att ha gått vidare till tarmen efter två timmar. Men visst, i viss mån kan man ju kräkas upp mat från tunntarmens första del också, det som kallas att ”kräkas galla”.

Kort och gott; Det mesta av näringen kommer att kunna gå vidare i magtarmkanalen, och det
gäller alltså fett, protein och kolhydrater, om det gått två timmar. Kräkningar och illamående är
tyvärr vanligt under graviditeten men det brukar mycket sällan ge näringsbrist för dig eller
barnet. Enklast kontrolleras detta under barnmorskebesöken genom vägning av dig!

Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi, medarbetare på Diet Doctor


Funderar du också över något som rör kroppen, sjukdomar, kostvanor eller hälsa i största allmänhet? Om du har en fråga du vill ställa till professor Nyström, bli medlem idag så har du möjlighet att skicka in den till professornsvarar@dietdoctor.com – förhoppningsvis svarar professorn på just din fråga! Du behöver vara medlem för att kunna skicka in din fråga, men tyvärr kan vi inte garantera svar till alla.


Senaste inläggen

BLI MEDLEM