HASSELNÖTSKAKA MED CHOKLADKRÄM

hasselnöts- och chokladtårta

En av de godaste kakorna till många som jag har bakat. Ljuvligt god hasselnötskaka med chokladkräm. Detta recept ger minst 20-24 bitar så det räcker till många. Annars kan du alltid ha kvar den i kylen och ta fram en bit eller två varje dag tills den är slut. Tror jag hade i kyl en bit i mer än en vecka och den smakade jättebra, den saftar till sig, bottnar med kräm. Eller så fryser du in tårtan i mindre bitar och tar fram då och då.

hasselnöts- och chokladtårta

HASSELNÖTSKAKA MED CHOKLADKRÄM

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Bottnar:

  • 12 äggvitor (har köpt äggvitor på flaska)
  • 4 dl strösocker
  • 200 g nötter, rostade och finhackade
  • 2 dl vetemjöl

Kräm:

  • 1 1/2 liter mjölk (ja liter ska vara)
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl maizena majsstärkelse
  • 1 msk vaniljsocker
  • 300 g mörk eller ljus choklad, grovt hackad
  • 300 g vit choklad, grovt hackad
  • 250 g normal saltat smör

Glasyr:

  • 100 g mörk eller ljus choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • hackade nötter att toppa med

Obs! Kakan går utmärkt att frysa in. Jag föreslår att du väntar med glasyren tills den ska serveras men det går självklart att frysa in med chokladglasyr och nötter på.

GÖR SÅ:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra 2 ugnsplåtar, ca 33X37 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan. 
  2. Blanda vetemjöl och nötter i en skål. I en annan skål eller i köksassistent vispa äggvitorna till mjuka toppar.
  3. Tillsätt strösocker under vispning, vispa glasigt till hårda toppar. Vänd mjölblandningen i marängen. Fördela på plåtarna och jämna till ytan.
  4. Grädda en plåt åt gången för ca 10-15 minuter. Ta ut och vänd bottnarna upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Pensla pappret med lite kallt vatten så kommer det att lossna lättare från botten. Täck ev med en kökshandduk.
  5. I en kastrull på spisen värm 1 liter mjölk  och alla strösocker till krämen. I en liten skål blanda maizena och resterande 1/2 liter mjölk till en klumpfri smet. 
  6. Under fortsatt vispning tillsätt den till den varma mjölken i kastrullen. Blanda kontinuerligt tills krämen tjocknar. 
  7. Ta bort från spisen och tillsätt smöret. Blanda jämnt. Fördela krämen lika i två skålar. Häll en av chokladsorterna i varje skål och låt stå orört i 1-2 minuter innan du blandar jämnt.
  8. Ta nu 1/3 del kräm från varje skål och lägg tillsammans i en annan. Blanda väl. Nu har du 3 olika chokladkrämer. Låt krämerna stå och svalna minst 10-15 minuter.
  9. Trimma ev kanterna på dina bottnar om dessa är för ojämna. Dela varje botten i två på längden. Då har du 4 bottnar.
  10. På ett serveringsfat lägg den ena botten. Bred 1/3 del av den mörkaste chokladkrämen. Jämna till ytan.* Bred över 1/3 del ljus kräm och sen fortsätt 1/3 del vit chokladkräm. 
  11. Upprepa samma med resterande 2 bottnar. Avsluta sen med den 4 botten och ställ tårtan i kylskåp i minst 2 timmar eller över natten.
  12. I en kastrull på spisen värm vispgrädden till glasyren. Ta bort från spisen innan den börjar koka. Lägg i chokladen och låt stå orörd i 1- 2 minuter innan du blandar jämnt.
  13. Toppa tårtan med glasyr och strö över ev hackade nötter. Ställ kallt ca 15 minuter. Servera och njut!

* Om krämerna inte är tillräckligt kalla kommer du behöva ställa i kylskåp i 10 min efter varje lager kräm du brer på.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.