KANELBULLAR MED ÄPPELPAJFYLLNING

kanelbullar med äppelpajfyllning

Kanelbullar med äppelpajfyllning. Som att äta kanelbullar och en äppelsmulpaj med vaniljkräm. Bokstavligen. Saftiga knådfria kanelbullar, både luftiga och lite kladdiga i mitten. Så goda. Och toppade med en ljuvlig äppelpaj gjord på smörstekta äpplen toppad med smul och serverad med vaniljkräm. Drömmen. Hur jag bakar, steg-för-steg, ser du i video HÄR.

kanelbullar med äppelpajfyllning

KANELBULLAR MED ÄPPELPAJFYLLNING

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal ca 20-24 bullar

Deg:

  • 1 1/2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g normal saltat smör, kallt
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk kardemumma malen
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Kanelfyllning:

  • 150 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk kanel, malen

Vanilj och äppelfyllning:

  • 1/3 sats hemmagjord crème pâtissière eller enkel vaniljkräm
  • 1-2 äpplen skalade och tärnade
  • 25 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel, malen
  • ca 1 msk citronsaft

Topping:

  • 1/2 dl strösocker
  • 1  dl vetemjöl
  • 75 g normal saltat smör, kylskåpskallt
INSTRUKTIONER:
  1. I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
  3. Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
  4. Gör vaniljkrämen enligt anvisningarna i receptet, blir gott vilket du väljer.
  5. Stek äppelbitarna i smör, strösocker, kanel och citronsaft. Rör i så det inte fastnar. Klart när äppelbitarna har mjuknat och ingen saft finns kvar.
  6.  Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper eller använd två muffinsplåtar*. Ställ åt sidan.
  7. Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
  8. Blanda alla ingredienser till kanelfyllningen och bred över 2/3 delar av degplattan. 
  9. Vik som treslag och kavla plattan jämnt.
  10. Skär i 2 cm tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare eller kniv. 
  11. Rulla varje remsa och lägg i muffinsplåt. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
  12. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. 
  13. Blanda alla ingredienser till smultoppingen och ställ åt sidan.
  14. Med tummen eller skaften av en träslev gör en fördjupning i varje bulle och spritsa vaniljkräm i. Lägg över ca en matsked äppelfyllning och toppa med smul.
  15. Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills bullarna är klara och har fått en fin ljusbrun yta.
  16. Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
 

* Använd en muffinsplåt, bullarna jäser på höjden, all fyllning blir kvar i bullarna och dem blir supersaftiga.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.