Saffransmums

Standard

Saffransmums – receptet kommer från Mitt Kök (recept)

Jag tycker det är roligt att prova nya recept, vilket ni säkert vet vi det här laget! I år är jag inne på saffran och hittade ett intressant recept på saffransrutor i långpanna. Jag valde att dela receptet i tre för att då en mindre rund kaka som jag sedan kallar saffransmums. Eftersom det är jul fick det bli strössel på toppen, det kändes lite juligare än kokos.

Eftersom vi bara är två i hushållet brukar jag delar recepten för att få färre kakor eller en mindre stor kaka. Dock har jag märkt att det oftast är bra att göra lite mer glasyr för att det ska räcka. Idag delade jag receptet till kakan på tre men gjorde hälften av glasyren, det blev helt perfekt.

Ingredienser
1 ägg
1 dl socker
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/3 krm vaniljpulver
1/3 pkt saffran
1/2 dl vatten

Glasyr
50 g smör
2 dl florsocker
1/2 äggula
1/2 tsk pressad citron

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 175 grader, och smörj och bröa en liten form springform. Min är 16 cm i diameter.
2) Vispa ägg och socker poröst.
3) Blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten.
4) Vänd slutligen ner saffran och vattnet och rör om till smeten är klumpfri.
5) Häll ut smeten i formen och grädda i ugnen i cirka 20- 35 minuter, prova med sticka.
6) Under tiden kakan gräddas gör du glasyren. Smält smöret, rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät.
7) Låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren.
8) Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt i ytterligare en liten stund innan du serverar kakan.

Foto: Sockerkakan
Foto: Sockerkakan

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.