Smördeg – grundrecept

Standard

Smördeg – receptet kommer från Arla (recept)

Jag ville testa att göra hela inbakade äpplen men hade ingen smördeg hemma så jag gjorde min egen. Det är kanske inte riktigt så enkelt som receptet påstår, åtminstone inte första gången. Men jag fick till det och det känns alltid bättre att göra allt från grunden istället för att köpa halvfabrikat.

Ingredienser – ger ca 600 gram smördeg
250 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl vatten

Gör så här:
1) Alla ingredienser ska vara kalla.
2) Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg. Låt den vila i kyl 30 min.
3) Kavla ut degen till en kvadrat ca 35×35 cm.
4) Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret.
5) Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant ca 40×20 cm. Se till att inget smör tränger ut.
6) Vik ihop degen i tre delar åt ena hållet och två delar åt andra hållet.Låt vila i kyl ca 15 min.


Foto: Sockerkakan

7) Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger.
8) Kavla sedan ut degen till en tunn platta, ca 30×60 cm.
9) Degen går utmärkt att skära i bitar och frysa. Bäst blir det om man lägger ut plattorna på brickor och fryser dem ca 30 min. Jag har inte så mycket plats i frysen så jag valde att lägga bitarna på varandra med bakplåtspapper emellan med jag frös ner dem. Sedan flyttade jag över plattorna i en plastpåse, fortfarande med bakplåtspapper emellan.


Foto: Sockerkakan

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.