Påsktårta med överraskning

Standard

Påsktårta med överraskning – receptet kommer från tidningen Hembakat, nr 3/2020

Ingredienser

Bottnar på tre lika:
5 stora ägg
strösocker
vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm:
3 dl mjölk
1 2/3 dl strösocker
4 msk vetemjöl
350 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker

Fyllning & garnering:
2 dl chokladlinser och annat godis
1 marsipankyckling
Sockerkulor i olika kulörter

Gör så här:
1) Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och sockra en springform, 18-20 cm i diameter.
2) Ta fram tre likadana glas. Knäck äggen i det första. Ställ de andra glaset precis jämt och mät upp strösocker i det ena och vetemjöl i det andra. Mät upp till samma höjd som glaset med ägg. Tillsätt sedan bakpulver och vaniljpulver i mjölglaset.


Foto: Sockerkakan

3) Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en skål. Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt med en slickepott. Fördela hälften av smeten i formen. Har du två likadana springformar kan du fördela smeten lika och grädda dem tillsammans. Har du bara en form grädda den första, diska ur formen, smöra och sockra och häll i resterande smet.


Foto: Sockerkakan

4) Grädda bottnarna en och en eller tillsammans i ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under de första 15 minuterna för att undvika att bottnarna sjunker ihop. Låt dem svalna i formen/arna under en kökshandduk.


Foto: Sockerkakan

5) Vaniljkräm: Koka upp mjölk, strösocker och vetemjöl i en kastrull och låt det sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Lägg på kastrullocket och ställ vaniljkrämen i kylskåpet.
6) Vispa smöret luftigt. Tillsätt den kalla krämen, 1 msk i taget. Vispa jämnt efter varje.
7) Tillsätt vaniljsockret och vispa krämen slät. Förvara krämen i kylskåpet om tårtan ska fyllas och garneras senare.
8) Dela de båda bottnarna på långsidan så att du får fyra bottnar. Stansa ut hål, 6-8 cm i mitten av tre av fyra bottna med ett glas eller kakmått.


Foto: Sockerkakan

9) Montera de hålade bottnarna med kräm emellan. Fyll hålet i mitten med godis och sätt över de botten som är hel. Bred kräm över hela tårtan.
10) Garnera tårtan efter tycke och smak. Jag satte en marsipankyckling i mitten och garnerade kanten med sockerkulor. Slutligen strödde jag lite sockerkulor över hela tårtan.


Foto: Sockerkakan

11) Förvara i kylskåp fram till servering.


Foto: Sockerkakan


Foto: Sockerkakan


Foto: Sockerkakan

Tips! Du kan även baka bottnarna i fyra engångsformar av aluminium. Fördela då smeten lika i de fyra formarna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.