Bretansk äppelpaj

Standard

Bretansk äppelpaj – receptet kommer från Köket (recept)

Tidigare idag bakade jag biscotti med pekanötter och mörk choklad, det medförde att jag hade tre äggvitor kvar. Jag var sugen på efterrätt så det fick bli denna äppelpaj med marängtäcke. Lite underliga smakkombinationer men en god paj.

Ingredienser

Pajdeg:
125 g smör
0,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Äppelfyllning:
8-10 äpplen, skalade och skivade (helst svenska med hög syra)
ca 2-3 msk calvados
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel
Maräng:
3-4 äggvitor
0,5 dl strösocker
florsocker, siktat, till garnering
Servering:
vaniljsås eller vaniljglass
Gör så här:
1) Nyp i hop degen, dvs smör, socker och mjöl. Tillsätt vattnet och bearbeta degen lite till. Detta tar ca 10 min.
2) Använd en låg smörad pajform och fördela ut degen, platta till samt gör en liten kant uppåt. Förgrädda pajdegen i ca 5-10 min i 225 grader.
3) Placera de skivade äpplena i en bunke, häll över socker, calvados och kanel. Rör om och låt stå. Rör om då och då.

Foto: Sockerkakan
4) Vispa äggvitorna hårda till maräng, tillsätt socker i slutet av vispningen.
5) Lägg i äppelfyllningen på pajen och grädda i ca 10-15 min.

Foto: Sockerkakan
6) Tag ut formen och låt vila en stund.
7) Bred marängen över hela kakan och grädda i 150 grader tills ytan får färg. Tar normalt enbart några minuter.

Foto: Sockerkakan
8) Servera kakan ljummen med siktat florsocker ovanpå och eventuellt vaniljsås eller vaniljglass.

Foto: Sockerkakan

Foto: Sockerkakan

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.