Om att ”pengar inte är lösningen, bara en förstärkare” och tipset att prao:a mer…

Samtal med Moa Diseborn och Caspian Almerud om den emotionella sidan av pengar och rikedom

Reklam för Molodi AB. Den här artikeln är reklam för, ett samarbete med, sponsras av eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar för Molodi AB. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Att pengar är inte lösningen utan att pengar bara är en förstärkare var en värdefull insikt för mig. Idag diskuterar vi den och flera andra tips och genvägar till att ha och leva ett rikare liv både idag och i framtiden. Många av dem på nivån att man kan spara sig själv mycket tid, pengar och känslomässiga funderingar.

Dagens avsnitt är en lite paus i serien ”Just. Keep. Buying” då våra vänner Moa Diseborn och Caspian Almerud kom på besök. De är båda beteendevetare och är väldigt duktiga på den emotionella sidan av pengar. Moa har i många år arbetat tillsammans med väldigt förmögna klienter både i Sverige och utomlands kring just skärpunkten mellan ett emotionellt rikt liv och finansiellt rikt liv.

Jag och Moa träffades för många år sedan när jag kom till henne med problemet:

Nu har jag tjänat en massa pengar men det känns fortfarande inte bra.

Anledningen var att jag i många år gått och tänkt:

När jag bara har X pengar då kommer livet bli bra (och det kommer inte att gå åt skogen och jag slipper oroa mig).

Mitt problem var att beloppet X tenderade hela tiden bli större och större. När jag var student var 20 000 SEK jättemycket pengar. Då skulle livet bli bra. Sedan blev det 50 000, 100 000, 250 000, 500 000, sedan miljonen och det tog inte stopp. Det var då jag från Moa första gången fick höra:

Pengar är inte lösningen, det är bara en förstärkare.

Kontentan var att pengarna i framtiden kommer inte förändra ditt beteende. De kommer bara se till att det kommer att bli mer av det som det redan är. Både det positiva och det negativa. Som för mig – jag är en person som oroar mig och ser alla sätt som saker kan gå åt skogen på. Med mer pengar har beteendet inte försvunnit. Visst jag oroa mig idag inte för sådant som jag oroade mig för 20 år sedan, men jag oroar mig fortfarande för andra saker (som jag inte oroade mig för förr).

I mitt fall är det inte så konstigt eftersom det högst sannolikt är ett starkt beteende jag lagt mig till med när min pappa dog när jag var 13 år. Lärdomen då var något förenklat:

Mattan kan ryckas undan när som helst och utan att du har något att säga till om, så det är bäst att du är förberedd…

Tricket är ju att lära sig leva med det beteendet och där kommer t.ex. vikten av observationsglapp som vi pratar kort om i avsnittet och som varit upp på de senaste FikaTillsammans-tillfällena. Det är i observationsglappet man kan fånga känslorna och sedan föra in sig själv på andra banor som är mer önskade och givande. Det är därför vi pratar om hur det rationella och emotionella samspelar. Vi går genom några av Moas bästa tips och ”sayings” som jag gillar, t.ex.

  • Istället för att sätta mål kring summor X, sätt istället mål kring hur du vill att livet ska kännas.
  • Låt livet kännas lika bra som det är och ser ut
  • Prova på det som du önskar ha / göra / uppleva i framtiden i en mindre skala redan idag – prao:a – så att du vet om du gillar det eller inte.
  • Konsumera i linje med sina värderingar, mål och intentioner eftersom det kommer vara konsumtion du aldrig ångrar och för en hög ”avkastning” på

Det här samtalet hade just nu en bra tajming för mig på ett personligt plan. Den senaste tiden hamnat i fällan att en hel del av mitt välmående bestämts av hur vissa delar i portföljen hade gått. Som Caspian skojar om i samtalet att mitt välmående kunde ha härletts från en aktiegraf. Trots att ekonomin idag är hästlängder bättre än för många år sedan gör sig den där tanken ”om jag bara hade X då skulle det blir bra” påmind.

Det stora guldkornet för mig i avsnittet var Moas kommentar om att man alltid har en möjlighet att ”välja om” när man har trillat av hästen. Det fick mig att på en helt ny nivå uppskatta mina indexfonder igen – att få välja om dem igen. Framförallt med en helt ny fördel som jag inte sett förut – en indexfond kommer aldrig leda till det ändlösa ifrågasättandet som sker när man tar en position i en enskild investering.

Vi hoppas att du uppskattar dagens avsnitt!
Jan, Caroline, Moa och Caspian

PS. I forumet har det här gett upphov till en del spännande samtal redan, t.ex. i dessa trådar:

Livsplanskickoffen i augusti 2022

Syftet med Livsplanskickoffen är att göra det som jag upplever att man väldigt sällan får hjälp att göra på sin ekonomiska resa. Det vill säga att skapa både en finansiell och emotionell plan – en livsplan – som man kan följa. Livsplanskickoffen är en tvådagars utbildning där Moa håller den första dagen kring det emotionella och mjuka och jag håller den andra dagen som sker till största delen i Excel. 😊

Målet är att du efter dessa två dagar har grunden till en Livsplan som du kan följa och ha med dig framgent. Samtidigt får du också under två dagar möjligheten att hänga och lära känna människor i en liknande situation. Vi har med flit begränsat antalet så att det är en liten grupp där vi kan ha trevligt tillsammans och prata om saker som är viktiga på riktigt. Det går självklart att delta själv eller med sin partner, vän, kollega eller liknande.

Livsplanskickoffen är lite inspirationsstyrd för mig och Moa då vi gör det här för att vi tycker det är kul att ge bort det till ”vanliga” människor och inte bara göra det individuellt för klienter med många miljoner. Därför är det inget som vi kan lova att det äger rum även i framtiden. Har du frågor, lägg gärna ett mejl till mig på jan[AT]rikatillsammans.se. Välkommen!

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs mer i vårt avsnitt om risk (#343).

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av intervjun med Moa Diseborn

Jan: Varmt välkommen till RikaTillsammans, idag har jag med mig två vänner och min fru. Vi har med oss Caroline, Caspian och Moa Diseborn. Moa och jag har känt varandra i snart 10 år. Du är en beteendevetare och en duktig coach, jag kom till dig när jag hade tjänat bra med pengar men det ändå inte kändes bra.

Under åren har vi gjort avsnitt kring den emotionella sidan av pengar. Detta är ett viktigt samtal, särskilt nu när börsen är på ett oroligt humör. Moa jobbar mycket med förmögna klienter där hon jobbar med hur man kan få rikedom i livet speciellt när man redan har en god ekonomisk situation.

Du och jag har hållit i en del utbildningar som vi kallar för livsplans kick-off, det är en workshop som vi kör två dagar i augusti där man får jobba med både den emotionella rikedomen och den finansiella planen.

Det brukar vara poppis, vi brukar aldrig vara mer än 20–25 personer för att vi vill kunna prata och ha en diskussion tillsammans.

Moa: Jag tänker att den livsplans kick-offen har vuxit fram som ett koncept efter samtal mellan dig och mig. Det är vad våra respektive nätverk har pratat om och önskat. Vi har försökt vara så lyhörda som möjligt och skapa något som de har efterfrågat.

Jan: Ja det finns ett behov. Vi hade något avsnitt som handlade om att om man har pengar så får man inte lov att ha problem. Vi pratade också om att man ibland känner sig lite ensam. Det finns många spännande frågor att prata om. Du har ett nätverk där man kan träffa andra likasinnade. Du har en hemsida som heter molodi.se.

Pengar är bara en förstärkare

Jan: Om vi ska hoppa in i dagens övning så tänker jag att ett bra avstamp är där vi tog vid för 5 år sedan.

Caroline: Vad tänker du då?

Jan: Där sa du Moa att pengar inte är lösningen utan bara en förstärkare.

Caroline: Kan vi inte säga vad det betyder?

Jan: Ja exakt, vad tänker du kring det?

Moa: Jag vill börja med att säga att det är roligt att både Caroline och Caspian är med i dagens avsnitt. Jan och jag har diskuterat den här saken väldigt mycket både inspelat och o-inspelat så ställ gärna frågor. Jag ser fram emot att ha den här diskussionen oss fyra emellan.

Att pengar bara är en förstärkare, jag ser med det klientelet som jag träffar att det är lätt att projicera sina förhoppningar, förväntningar men också farhågor på ekonomin.

Har man en normalbemedlad ekonomi, man kanske har två månader sparat men lever ganska mycket från lön till lön. Då är man i en situation där man har lyxen att man kan projicera sina förhoppningar men också sina farhågor på pengar.

Man kan tänka att när jag får den där miljonen, miljonerna, miljarderna då ska jag börja träna, då ska jag bli en bättre förälder, då ska jag ta tag i mitt kreativa skapande etc. Man använder ekonomin som en ”ursäkt” för att inte leva det liv som man verkligen vill göra.

Det jag ser som jag vill dela med mig till alla som inte har uppnått den rikedom som de vill ha än är att pengar inte löser alla problem. Det blir en förstärkare för det man har redan innan. Har man relationsproblem eller en knackig relation till sitt syskon så brukar det ofta eskalera när man får en stor summa pengar oavsett hur det kommer till en i livet.

Det brukar ofta bli bensin på elden för att man inte kommer överens, att man har olika idéer för hur och vad man ska göra.

Att få mer pengar är inget som löser syskonrelationer utan det är en förstärkare. Ett annat exempel är att om man är väldigt generös innan så kanske man blir övergenerös, man får väldigt mycket pengar och tänker att det här är inte för mig och så kanske man skänker bort mer än man hade tänkt från början. Eller om man är snål så kanske man tänker att ” den jäveln ska inte ha någonting”, han vill inte umgås med mig egentligen utan bara för att jag ska bjuda på lunch.

Caroline: Han vet att jag har pengar.

Om jag bara har X, då kommer jag Y

Jan: Vad tänker du Caspian?

Caspian: Jag drar en parallell till mycket av det du säger Moa. Jag projicerar det mer på teknik, jag köper en ny dator för att jag ska vara kreativ. Jag skriver fortfarande lika kasst eller lika lite, jag har bara en dyrare dator att göra det på. Pengar är lätt att prata om för att alla har en relation till det men jag tror också att det är bra att dra parallellerna till andra grejer som vi projicerar på för att kunna relatera till.

Jan: Är det inte så att ”Om jag bara X, då kommer jag Y”. Det var ändå lite fint av dig Moa att du inte tog upp det exemplet som jag kom till dig med.

Moa: Jag ville vara lite finkänslig.

Caroline: Vilket var det Jan?

Jan: Mitt problem har alltid varit trygghet, när jag har X pengar på kontot då kommer livet bli bra, jag kommer vara trygg och jag kommer inte behöva jobba lika mycket. När vi var studenter så var målet 20 000 kronor, det var mycket pengar då. Sen flyttade vi och då blev det 50 000 kronor och sedan blev det 100 000 kronor. Sen spårade det ut någonstans där då jag hade läst att man skulle ha 50 000 kronor i kontanter + 100 000 på banken.

Jag var fortfarande otrygg även om vi inte hade barn och vi bodde i hyresrätt. Det är inte rationellt att då tänka att det fortfarande kan gå åt helvete.

Den här summan där jag skulle uppleva trygghet bara sköts fram. Ironin i det är att jag tyckte att jag hade lärt mig hantera det för något år sedan men nu 2022 har det varit stökigt och då är jag tillbaka i att nej det kommer gå åt helvete.

Moa: Fördelen då är att du ändå känner igen den där tanken som bor hos dig. Du kanske kan förhålla dig till det mer som en hyresgäst som bor hos dig än att det är sant.

Caroline: Bra Moa.

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs mer i vårt avsnitt om risk (#343).

Observationsglapp

Jan: När du har varit med i Patreon så har du pratat om observationsglapp. Det har blivit en grej på Patreon nu till och med.

Moa: Vad roligt att höra.

Caroline: Är det de vi har pratat om nu?

Moa: Om vi alla skulle hoppa ner i en fantastisk lagun i Karibien någonstans, vi simmar där och tycker att det är fantastiskt i vattnet. Då kommer det en häftig fisk som vi pratar med och säger att det är härligt här idag, det är klart och fint och perfekt temperatur.

Va? säger fisken, vilket vatten? Fisken har levt i vattnet hela livet så den kan inte relatera till detta. En dag blir fisken otroligt glad och tar ett hopp upp ur vattnet och i en sekund så är fisken i luften för att sedan hamna i vattnet igen.

Nu har fisken fått uppleva något som inte är vattnet, något den inte har upplevt tidigare. Nu finns det ett observationsglapp så nu kan vi fråga fisken, visst är det härligt i vattnet idag? Då kan fisken svara ja verkligen, detta är mitt hemma element, jag älskar att vara en fisk i vatten.

Jan: Jag tänker att det är de där tillfället att fånga sig själv. För mig handlar det ofta om att det kommer någon känsla av att något är jobbigt. Att då kunna ställa sig frågan, vad blev du arg för eller vad tycker du är jobbigt?

Caroline: Man måste vara medveten om vad som sker då. Det är lättare om man har varit med i den här känslan om och om igen då.

Jan: Jag tror att det är svårt att träna på att inte hamna i de där känslorna, man kan bara träna på hur snabbt man kan ta sig från känslan till en annan känsla.

Jag behöver inte agera på varje impuls, man behöver inte tro på allt man känner eller tänker.

Moa: Vi kan inte träna hjärnan på att sluta känna eller tänka saker, det finns alltid där. Det gäller att fånga upp sig själv ibland och vara den som observerar det som tänks och känns.

Du kan äta kakan och ha den kvar

Jan: När man har X antal miljoner, då är väl ändå allt bra?

Moa: Det är de som är grejen. Det är otroligt tydligt med den målgruppen jag jobbar med att det inte löser sig, det finns ingen magisk summa. Pengar är fantastiskt för det löser en del problem, man kan kasta pengar på många problem och så blir det lite enklare. Det är väldigt mycket som är ett internt arbete, exempelvis trygghet som du pratade om Jan.

Identifiera, stanna upp, identifiera, observera och sen börja titta på det för att lösa de emotionella sakerna, ekonomin kommer inte lösa det.

Jan: Är inte det lite provocerande för människor som ändå sitter och sparar? Just nu tar du bort min ambition.

Moa: Både och. Det är så klassiskt att tänka antingen eller, antingen sparar jag och gör allt jag kan med min ekonomi eller så jobbar jag på min inre trygghet och min egen personliga utveckling. Du kan äta kakan och ha den kvar, det är både och.

Jan: Precis, antingen blir jag buddist och är lycklig eller så blir jag en olycklig kapitalist.

Moa: Precis.

Lägg märke till hur du känner

Caroline: Du pratade om att man kan lösa en orolig anknytning till livet, går det?

Moa: Ja man kan lära sig umgås med det och lägga märke till det att nu känner jag detta. Det skiftar vad jag oroar mig för ju äldre mina barn blir exempelvis. Jag jobbar på hur jag ska hantera den oron på ett bra sätt. Det handlar om mitt eget förhållningssätt till min egen oro.

Man behöver inte lösa något som inte är trasigt men så fort det blir att jag börjar navigera i min vardag för att kunna hantera den här oron då är det ett problem. Man behöver inte jobba med personlig utveckling om man tycker att det fungerar bra.

Så fort det hindrar mig ifrån att ta mig dit jag vill i livet då är det en bra anledning att jobba på det.

Jan: Hur vet man?

Caroline: Jag känner hela tiden att saker hindrar mig. Det är roligt det du säger att man inte behöver hålla på med personlig utveckling om man tycker att det fungerar bra. Jag hade gärna varit där, jag tycker hela tiden att saker hindrar mig så jag håller på att mecka med mig själv hela tiden i princip. Kul för er som redan mår bra.

Jan: Mår de bra för att de genuint mår bra, eller mår de bra för att de inte upplevt att det finns något annat än vattnet?

Caroline: Det är inte ens en fråga man behöver ställa, de mår bara bra.

Det känns inte lika bra som det ser ut

Jan: Jag tänker på det här med pengarna. Jag gillar frågan som du brukar ställa, är detta ett ”Money solvable problem”? Vissa problem kan man bara kasta pengar på och så löser de sig. Hur ska man tänka på det där med både och? Man kanske inte vet vad som hindrar en.

Hade du pratat med mig när jag hade mellan 20 000–100 000 kronor så hade jag sagt att jobba med sig själv det är för mesar, känslor är för mesar. Jag vet inte om 22 åriga Jan hade varit mottaglig för att säga att pengar inte kommer lösa någonting.

Moa: Vi kan inte övertala någon, så är det liksom. Många som kommer till mig frågar varför det inte känns lika bra som det ser ut. Man kanske fortfarande känner sig jagad eller orolig eller som en bluff, man kanske trodde att det skulle kännas annorlunda.

Det kanske är då det är dags att ta tag i det. Med det här avsnittet vill vi göra en genväg för det problemet som är på gång, en karta på vad som kommer hända och vart du är på väg. Det har blivit så mycket lättare att investera på börsen, vi kan följa allt tydligt med data och analyser. Vi kan ta del i RikaTillsammans forumet och det är fantastiskt.

Det vi behöver utveckla samtidigt för att uppleva ett rikt och härligt liv är high-touch, det är de mellanmänskliga med oss själva och med andra människor. Om man zoomar ut och tittar på västvärlden så behöver high-touch komma i kapp.

Man behöver bli bättre på att hålla ögonkontakt än att stirra ner i telefonen för att vi behöver det, vår biologi behöver det. För att kunna njuta och uppleva mer frihet så behöver man också titta på de inre parametrarna för att kunna frigöra den potentialen.

Man vill ha mer frihet i livet och man tänker att ekonomin ska lösa det och här ger vi en valuta till.

Caroline: Du säger att det är en till valuta? Kan vi inte säga vilka valutorna är här nu. Det är pengarna och?

Jan: Jag tänker på det som att det är pengar, energi, tid, relationer, kreativitet…

Moa: Fysisk styrka.

Jan: Det handlar om balansen mellan de olika delarna. På livsplans kick-offen så gör vi livshjul, hur är de olika delarna i mitt liv och hur vill jag ha dem?

Life transition coaching

Jan: Vad är de olika check-points:en längs vägen? Om jag tar mig själv, en grej som var ironiskt kring beloppen som skulle ge mig trygghet. När man väl kommer upp i det beloppet så får man ytterligare ett orosmoment på köpet för då börjar man oroa sig för att förlora de pengarna också.

När man inte har några pengar så behöver man åtminstone inte oroa sig för att bli av med dem.

Caroline: Man förstod inte att den oron fanns ens.

Jan: Vad brukar dina klienter säga? Hur brukar det låta?

Moa: Den här utvecklingsresan brukar jag kalla för ”Life transition coaching” för det handlar också om livsövergångar. Vi har olika faser i livet, vi har olika perioder i livet och de avbyter varandra. Att få mycket pengar snabbt och hamna i en positiv ekonomisk kris är en livs förändring.

En av de första sakerna som händer är att man får ett kall, antingen sker det gradvis och så vaknar man en dag och inser att man inte vill vara där längre. Eller så är det mer som en fallucka att man får ett sjukdomsbesked eller att någon nära anhörig dör, ens partner begär skilsmässa när man inte såg det komma.

Då får man ett kall att göra livet på ett annat sätt än vad man har gjort tidigare.

Jan: Ett skifte i livet.

Moa: Precis. Det kan vara det smygande eller en plötslig fallucka. Det kan ske på många olika sätt så det kan vara svårt att se att det är de som händer när man är i situationen. Det är därför det är så fint att få lyssna på sådana här poddar eller ha människor omkring sig som vill prata om livet och hur det känns och upplevs.

Kampen mellan det rationella och emotionella

Caspian: Alla de grejer som vi har pratat om handlar på många sätt om nyfikenhet, att man är nyfiken på vart man själv ska, vart andra har varit. Det är en av de grejerna som jag är mest tacksam över att jobba med er, i att få se er resa.

Jan: Vad är det du ser då? Jag ser knappt min egen roadmap, jag upplever hela tiden att jag har den här kampen mellan det rationella och emotionella. Jag fattar att vi tillhör bland de rikaste i världen, det finns genuint inget att oroa sig för och ändå har mitt välmående på senaste tid visat att jag inte har ett sund förhållningssätt till problem.

Förra året kände jag att gud vad bra det går jag har inga problem, sen kom 2022 som en tågolycka.

Caspian: Är inte grejen för dig att du i ditt huvud tänker att det rationella är det som har tagit dig dit du är idag.

Jan: Du har helt rätt. I mitt liv så hinner inte jag bort till dina problem för jag har fullt upp med mina.

Nu överdriver jag lite men jag kan känna att nu när värdet av mina portfölj minskar, då minskar värdet av mig och då minskar värdet av varför Caroline skulle vilja vara gift med mig.

Moa: Det där är så himla bra Jan att du säger det för det är så lätt med en ökande ekonomi att man blandar ihop sitt egenvärde med sin plånbok. En sak som är viktig under resans gång är att normalisera, det händer hos många att man blandar ihop sitt värde med sin plånbok.

Jag är för smart för att ha de här problemen

Caspian: Jag kan känna igen det från ett annat sammanhang. En del av mitt egenvärde hänger på hur mitt fotbollslag spelar.

Caroline: Då är du inte ens med och spelar i det. Det är roligt Caspian. 😂

Caspian: Någonstans har du Jan tillskrivit din framgång till ditt huvud. Det jag ser och det jag tror många ser runt omkring är att din största framgångsfaktor är det emotionella, du bryr dig, du har drivkraften från den här osäkerheten, att du blir känslomässigt involverad. Att du inte ser det tror jag gäller för många men du är trots allt nyfiken på det. Du såg ett problem och kände att du behövde lösa det.

Jan: Precis det var så jag träffade Moa första gången. Jag kände att detta problem kan jag inte lösa i mitt liv, jag har försökt kasta pengar på det men det fungerar inte.

Den här typen av samtal är en bra startpunkt men man behöver inse att man behöver hitta drivkraften. För vissa fungerar det med ett problem, för vissa fungerar det med motivationen att bli bättre, det kan också bara vara nyfikenhet.

Caroline: Jag reflekterar över mitt eget liv, jag skulle nog också behöva prata med dig Moa.

Moa: Anytime. Jag vill leva som jag lär, det kan vara svårt att se sig själv från alla vinklar. Ibland tänker jag att jag är för smart för att ha de här problemen. Det kan ibland vara det som gör att man inte tar stöd eller hjälp, oavsett om det handlar om ekonomin, struktur i hemmet, hur man är bästa föräldern osv. Jag är för smart för att inte kunna lösa det här själv.

Vad är det man vill känna när man får det man vill ha?

Caspian: Ni har pratat ganska mycket om uppbyggnadsfasen, avkastningsfasen och avvecklingsfasen kring ekonomi. Där finns ett gäng olika strategier för att komma upp till en nivå där man kan börja leva på avkastningen. Där finns det ganska tydliga strategier, ta högre risk, spara så mycket du kan, försök tjäna mer pengar.

När du då kommer till det här skiftet till nästa fas då tjänar inte de strategierna dig på samma sätt längre.

Jan: Nej precis, du får väldigt liten marginalnytta då.

Caspian: Jag tror att många där både har svårt med det intellektuella och med det emotionella. Jag tror att det är lättare att säga att man ska byta riskspridning i mitt sparande.

Jan: Jag ser inte eller vill inte se den där elefanten i rummet så då går jag till det jag känner till och meckar med fondallokering eller fondavgifter.

Moa: Det man kan göra när man har ett tydligt ekonomiskt mål man vill uppnå, det är att samtidigt titta på vad det är jag hoppas att uppnå när jag har nått det målet. Man vill ha det man vill ha för att man tror att man kommer känna på ett visst sätt när man får det man vill ha.

Det är ofta känslan av eufori, upplevelsen, smaksensationen, glädje osv man tror att man ska känna.

Caroline: Man vill maxa dopamin kicken helt enkelt.

Moa: Vad är det man vill känna, vad är det man tror att man kommer få när man får det man vill ha.

Hur ska jag bete mig när jag får det jag vill ha?

Caspian: Hur skulle du Moa koppla beteenden där?

Moa: Jag skulle säga att beteenden och vanor framför allt är ett väldigt bra färdmedel mellan vart du är idag och vart du vill komma.

Att ha ett autogiro sparande, det är en vana eller beteende som jag upprepar.

Caspian: Då skulle man teoretiskt som ett konkret tips för de som tampas med det här kunna säga att man ska fundera på inte bara hur man vill känna när man får det man vill ha utan också hur ska jag bete mig när jag får det jag vill ha. Även om jag inte känner så, så skulle jag kunna börja bete mig så.

Jan: Jag har gjort sådana övningar. En gång gick jag till Ica och så hade jag 50 000 kronor i kontanter med mig. Min invändning mot det du säger är att det blir fake, det är på låtsas.

Caroline: Jag förstår inte vad du menar, det hände ju saker i dig.

Jan: Jag vet inte, jag hade kanske en förutfattad bild av att när jag har jättemycket pengar så kommer jag stå i kön och känna gud vad gött det känns. Det kom i stället en massa andra känslor, inte de känslorna som jag trodde.

En dröm som går förlorad och konceptet att prao:a

Jan: Kan inte du berätta om ditt koncept av att praoa?

Moa: Att kunna göra en fast forward och spola fram. Jag hade en kund för ett tag sedan som sa ” När jag får summa X då ska jag köpa ett hus på västkusten, jag ska bjuda dit alla mina vänner. Jag ska vara härlig och gå runt där i en linneskjorta och bjuda på skaldjur”. Perfekt, fantastiskt att du kan specificera den visionen, kan du praoa i den drömmen redan nu?

Man kan till exempel hyra ett hus på västkusten i sommar och se hur det är.

Jag gjorde det innan jag kom på begreppet. Jag ville bli designer i Paris, hur skulle jag veta att det var rätt väg? Jag åkte till paris och var designassistent där i 5–6 månader, då hade jag en erfarenhet att utvärdera min dröm ifrån. Jag kom på att nej det var inte min grej.

Caroline: Jag tycker att det låter fantastiskt och smart men man måste också vara okej med vad som kommer som resultat då.

Moa: Det är också kopplat till sorg, att man ger upp den idén man hade skapat en identitet kring. Jag kan fortsätta att vara jag och vara kreativ men det kommer inte vara i den form som jag trodde.

Caroline: Hur hanterar man den sorgen då?

Moa: Det är en dröm som går förlorad. Man behöver normalisera att det är så det fungerar. Det är en normal del av en förändringsprocess, det är okej att jag är ledsen över det, det är okej att sörja det.

”Tänk om jag bara kunde må bra”

Jan: Det handlar om tilliten att det kommer något nytt på andra sidan. Det märkte jag på forumet, många bär på en dröm att starta eget. Jag är en varm förespråkare att starta företag kring något som är roligt, tjäna pengar på något som du tycker är kul. En vanlig invändning är att tänk om det inte är roligt då längre, då kommer glädjen i det försvinna.

För mig finns det nästan ett emotionellt mervärde att hålla kvar vid drömmen för då har jag åtminstone drömmen.

Moa: Vissa saker kanske ska förbli drömmar och att man kan vara okej med det. Man måste inte förverkliga allt, det kan vara härligt att få umgås med de där drömmarna. Det var så det blev med designdrömmen i paris, det var inte alls lika härligt och fritt som jag trodde att det skulle vara.

Att prova det erbjöd möjligheten för att det inte alls var det jag trodde att det skulle vara, det krävs mod att prova sådana saker.

Jan: Det är kanske därför jag kommer på kant med FIRE rörelsen. Min insikt är att jag gillar att jobba. Genom att praoa så tar man en genväg till att veta om målet är relevant för en själv. Det rationella i mitt liv säger att jag inte behöver ha FIRE summan, för mig finns det inget realistiskt scenario i mitt liv där jag inte kommer tjäna en månadslön.

Caroline: Vad säger ditt känslomässiga jag?

Jan: I mitt riktiga liv så kommer det inte komma något scenario där jag inte har en månadslön så min FIRE summa är kanske bara hälften så stor som jag tror för att resten kommer täckas av en månadslön.

Jag mår dåligt på sommaren om jag inte skulle jobba på fyra veckor.

Caspian: Har du provat?

Caroline: Han har provat några dagar tror jag. Det var jobbigt Caspian, jag kände kan han inte bara slappna av lite?

Caspian: Har du provat tills det inte är jobbigt?

Jan: Nej.

Caspian: Där har du nästa utmaning att jobba dig igenom det tills det inte är jobbigt längre. Jag får ångest av precis samma sak.

Jan: Men till vilket syfte?

Caspian: Du vet inte resultatet.

Jan: Jag är inte så nyfiken på det.

Caroline: Varför gick du till Ica med 50 000 kronor om du inte är nyfiken Jan? Jag har tillit till processen, det händer alltid jättecoola grejer för mig så då vill jag göra det.

Jan: Du gillar ständig utveckling, det är en av grejerna jag gillar med dig. Jag hade varit fine med att komma upp till en nivå där jag trivs och sitta på en platå där i resten av livet.

Caroline: Det vill jag med, tänk om jag bara kunde må bra på det viset men det gör jag inte.

Emotionell volatilitet

Jan: I mitt liv är pengar jättebra på att skapa en massa känslor. Jag trodde jag var förbi det men i år är vi ner 1 miljon kronor på vårt Avanza konto, det tar på en.

För några år sedan kunde 20 000 kronor skapa samma känslor, hade någon då pratat om att förlora en miljon så hade jag sagt att jag hade dött.

Moa: Det där är emotionell volatilitet när känslorna går i takt med börsen.

Jan: Jag känner mig så förstådd av dig Moa, exakt så är det.

Caroline: Jag tror att det är så för många, det är inget att skämmas för.

Caspian: Men du vill utforska ditt förhållande till pengar, hur viktigt är ditt jobb för dig?

Jan: Viktigt.

Caspian: Hur viktigt är ditt förhållande till ditt jobb?

Jan: Det har jag inte tänkt på.

Caspian: Jag skulle säga att det är ganska viktigt, där finns något att utforska

Caroline: Du behöver väl veta vad du får ut av det Jan?

Jan: Ja men precis. Jag har alltid hatat lite på personlig utveckling för det gör alltid ont, det är alltid jobbigt.

För mig betyder en ny insikt att jag tidigare har varit en idiot innan jag fick den insikten.

Caroline: Jag upplever exakt samma sak.

Caspian: Det gör inte jag.

Moa: Speciellt när man kommer på samma sak igen.

Jan: Där är jag nu. För 10 år sedan så fick jag en bok som heter en aktiespekulants psykologi som handlade om en snubbe som var som jag där man kunde plotta sina känslor mot index. Då kände jag att jag ska sluta med investeringar av enskilda aktier, det gjorde jag i 10 år fram till förra året. Då fick jag för mig att jag skulle göra ett bet på en enskild aktie. För någon vecka sedan har jag lärt mig igen att jag inte ska hålla på med sådant.

Möjligheten att få välja om igen

Moa: Att ramla av hästen ibland och att man får möjligheten att hitta tillbaka till sina värderingar igen, det är där den fria viljan bor. Nu fick du möjlighet att få välja om igen och det finns något fint i det. Man kan förstärka sina val eller man kan välja om, det bor något bra i det.

Jan: Det är nästan så att jag blir lite rörd, så är det faktiskt.

Caroline: Då kan man också bli tacksam över den uppförsbacken eller skiftet. Jag upplever att tacksamhet kan vara ett kraftfullt verktyg, både när jag har det jobbigt men även i vardagen. Om jag tar mig till tacksamheten och funderar över allt fint som jag har, då är jag inte lika sugen på att maxa min dopaminkick med glass i solen för jag har det redan fantastiskt.

Moa: Tacksamhet är en muskel man behöver träna upp. Ett tips där är att vara så specifik som möjligt. Det du pratade om Jan, att det kan vara svårt att vara ledig. Det du beskriver är egentligen att du har en avtändningsperiod som du inte är villig att gå igenom.

Ett symptom på avtändningen är också att man inte vet vad det är. Det kommer också hända för de som vet med sig att de vill sluta sitt arbete ett specifikt år och så gör man det och tänker att man ska slappna av. Det som kommer hända för de allra flesta är att man kommer ha en ganska tuff avtändningsperiod. Jan känner att det inte är värt att gå igenom för en semester.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Ett nytt normaltillstånd

Moa: Att bli extremt trött, sova 12 timmar per natt, det är väldigt vanligt när man slutar arbeta. Ofta är det förknippat med ett obehag som man inte är beredd på för att man inte har utbildat sig i hur en förändringsprocess ser ut. Det är bara den här avtändningsperioden som man ska gå igenom.

Ett arbete innebär inte bara en ekonomi utan en annan valuta som man gärna vill ha och det är sociala kontakter, rutiner och att man känner att man bidrar till samhällsutveckling. Det går förlorat när man inte har ett regelrätt arbete längre, det är en av de svåraste sakerna att hantera.

Det blir lättast för de som har en väldigt stark hobby, att man går över till något annat.

Caroline: Vad är det på andra sidan då?

Moa: Något nytt, ett nytt normaltillstånd. Det beror på vilken typ av förändring man går igenom, det är inget man kan förutse innan man har gått igenom det.

Caroline: Jag tror inte att Jan känner att det finns någon mening med att tända av sitt jobb på semestern.

Jan: Jag är inte klar med denna resa. Jag fattar rationellt att vi hade kunnat ta ett par år och vara lediga men jag hade nog haft svårt att släppa vad som ska hända sen. Anders Hansen sa att vår hjärna inte är gjort för att vara lycklig, den är gjord för att överleva.

Min rationella hjärna vet att jag inte behöver någon avkastning på pengarna, du klarar dig resten av livet. Jag kan titta på den dörren för att se vad som händer men innan dess måste jag hantera mina 223 negativa scenarion som jag målar upp.

Caspian: Det låter som ursäkter.

Caroline: Jag tror att vi är gjorda för att vara lyckliga faktiskt.

Känslorna är slutmålet

Moa: Lycka är ett tresekunders tillstånd. Mikael Dahlen har myntat begreppet ”Happykondri” som jag tycker mycket om. Det är tanken om att vi borde vara glada hela tiden.

När vi inte är så glada som vi tror att vi ska vara så blir vi olyckligare än vad vi egentligen är.

Jag brukar prata om vilka ens möjliggörare är för att göra så mycket glädje och lycka i livet som möjligt, om det nu är det man vill. Jag tror att livet kan vara mycket lättare än vad vi låtsas som att det är. Speciellt vi som är över 40 år, vi har Jante på ena axeln och så har vi Luther på den andra. Kan man borsta bort det kan man uppleva mer lycka än vad vi gör.

Att vi tror på att vi inte måste vara superlyckliga hela tiden gör att vi kan bli lyckligare.

Jan: Det kommer tillbaka till känslorna som man vill känna, vad vill jag känna? Jag vill känna att jag har möjligheten att välja, tillfredställelse, skapande osv. Egentligen är känslorna slutmålet, pengarna och den där bilen kan ibland vara en genväg till känslan. Man tror att man inte kan ha den där känslan innan man har den där bilen.

Moa: Vi har IQ och vi har EQ. EQ är förståelsen för våra egna känslor men också för andras känslor. Jag tänker att det där med bilen handlar om ekonomiskt EQ, att förstå sina egna känslor i förhållande till ekonomi. Vad händer med mig då?

Att ha en större nyfikenhet, medvetenhet och kunskap om mina egna känslor i förhållande till ekonomi.

Jan: Det gillar jag med dig för du är mycket både och. Om jag köper något, får jag avkastning i linje med mina värderingar. Går det i linje med mina mål och det som är viktigt så kommer du känna mycket mer. Då kan man använda pengar som en förstärkare, man får mer känsla för pengarna. Man kanske borde ställa sig frågan, hur kan jag få så mycket positiva känslor som möjligt för de pengarna jag har?

Vad är mina mål?

Moa: I fredags var jag och min man på ”Jesus Christ Superstar” i Avicii arena med min mans föräldrar. Det var fantastik roligt, det var fantastiskt att få dela den upplevelsen ihop. Jag vet samtidigt att jag lever i mina värderingar om att vara generös för vi bjöd mina mans föräldrar, vi fick dela upplevelsen, vi visade också support och kärlek för vår vän som var med i uppsättningen.

Jag fick avkastning på min egen upplevelse, min egen känsla och insikt om att vara generös och att jag delar mitt liv med andra människor som jag tycker mycket om. Det är många av oss som gör detta utan att veta om det.

Att jag vet om det gör att jag kan bada ännu mer i känslan av att jag vet att jag gör det jag har sagt att jag ska göra.

Jan: Precis. Det som kan vara klurigt är om man inte vet vad ens värderingar, drivkrafter eller mål är. Det var en av frågorna som jag kom till dig med, vad är mina mål. Du sa att tänk om jag sätter mål fel, att jag kanske ska sätta mål kring hur det ska kännas och få hjälp med det. Är man lite nyfiken på det kan man läsa om livsplans kick-offen, där får man titta på vilka värderingar man har, vad är det för intentioner man har i livet.

Moa: Ja precis, sen kopplar vi det till den krassa ekonomin också. Vad kostar det och hur ska det fungera och hur lägger jag upp det på ett bra sätt? Det som många av deltagarna har uppskattat hittills är att hänga med varandra också.

Det är en de stora glädjeämnena att man får prata med andra personer som har liknande tankar och funderingar som vi har pratat om i den här podden.

Jan: Vill man komma i kontakt med dig så går man in på molodi.se. Ett fantastiskt stort tack Moa man blir alltid på bättre humör efter att ha pratat med dig.

Caroline: Ja Moa du är ett sådant lyckopiller.

Jan: Mitt guldkorn från idag är att man kan omvälja sin strategi. Tack till dig som har tittat eller lyssnat, det är ni som gör detta möjligt. Vi ser fram emot att höra ifrån er, ha det så bra.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök