Jobb: en kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem

Reflektion på första kapitlet "Rika jobbar inte för pengar" i Robert Kiyosakis bok "Rich Dad, Poor Dad"

Ens egna ekonomiska situation är en följd av de tankar, perspektiv och saker man har eller inte har gjort. Få kontrasterar det bättre än Robert Kiyosaki i hans bok från 1997 med titeln ”Rich Dad, Poor Dad”.

Boken är en av mina topp-3 böcker inom privatekonomi som jag rekommenderar till alla som vill lära sig mer om ekonomi. Både för att den har bestått tidens tand, men också för att den lär ut ett sätt att tänka snarare än att ge konkreta svar. Som jag alltid tjatar om är den intressanta frågan mycket viktigare än svaret. För med hjälp av frågan lär man sig fiska och kan hitta svar för just sin egen unika siutation.

Det här avsnittet är det första i en kortare serie där vi kommer diskutera de olika kapitlen boken utifrån vårt perspektiv. Eftersom det just handlar om ett sätt att tänka och därmed värderingar, attityder och perspektiv är det viktigt att komma ihåg att det inte är rätt/fel, sant/falskt eller ens bra/dåligt. Det är bara annorlunda. Vi sitter inte på någon sanning eller rätt svar, tvärtom blir det ju tydligt hur vi också hamnar i diket från tid till annan.

Kiyosaki drar saker också till sin extrem för att göra de olika kontrasterna tydliga. Därav t.ex. formuleringar såsom ”rika” och ”fattiga”. Det viktiga här är också att notera att det inte nödvändigtvis handlar om hur mycket pengar man har, utan det handlar mer om tänket. Man kan ha mycket pengar och ändå ha ett ”fattig”-tänk eller vara fattig med lite pengar och ha ett ”rik”-tänk.

I avsnittet handlar det alltså om att våga gå bortom den initiala reaktion och leta efter guldkornet. I dagens avsnitt, som bara bygger på det första kapitlet, diskuterar vi saker bl.a.:

  • Att livet försöker lära oss saker på olika sätt
  • Att ha ett nyfiket och utforskande tankesätt
  • Skillnaden att jobba för pengar eller ha pengar jobbandes för en
  • De flesta är rädslostyrda i sin ekonomi
  • Ta ansvar för allt som händer och inte händer i ditt liv
  • Med mer pengar ökar de flesta bara sina skulder
  • Jobb är en kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem
  • De flesta gör ingen förändring till följd av rädsla

Det här och mycket annat diskuterar vi i dagens avsnitt. Du får gärna hoppa in i diskussionen i forumet och om du har lust köpa boken och hänga på. Boken består av sex kapitel och vi tar nog ett eller två kapital i veckan de kommande veckorna.

Dina två knasbollar till ekonomikompisar, 😊
Jan och Caroline

PS. Länken till vår Patreon-community hittar du här.

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs mer i vårt avsnitt om risk (#343).

Bläddra i det tillhörande bildspelet

Under inspelningen av det här avsnittet använde vi ett bildspel. Du kan bläddra genom bildspelet om du vill få en snabb överblick över innehållet. Du kan även bläddra genom det i samband med att du lyssnar på avsnittet som podd.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela avsnittet

Jan: Varmt välkommen till RikaTillsammans, idag är det dags för avsnitt 273. Detta kommer vara lite inspiration och kommer handla om boken Rich dad, poor dad av Robert Kiyosaki. Detta är en av de top 3 böckerna jag burkar rekommendera folk att läsa. Jag burkar även rekommenderar småspararguidens Mer pengar för pengarna och boken Rikaste mannen i Babylon.

Detta är en bok som jag läste första gången 2008, man kan återkomma till boken flera gånger för det handlar mycket om ett sätt att tänka och att skrifta i perspektiv kring privatekonomi.

Vi kommer prata om detta utifrån vårt perspektiv. Jag blir helt taggad, jag hade egentligen tänkt att vi skulle göra ett avsnitt om budget men sen ändrade jag mig.

Caroline: Jag känner att jag måste läsa hela boken.

Jan: Den är boken har fått en del kritik under åren, framför allt för att den inte pratar om ekonomi så som man brukar prata om ekonomi.

Caroline: Ja den är väl fortfarande provokativ?

Jan: Mycket. Många av mina tankar kommer ifrån denna bok så detta blir lite av ett avsnitt där vi kommer tillbaka till rötterna. Det har funnits kritik kring om den här rika pappan har existerat eller inte, det har framkommit att han har existerat. Skit i att den är kontroversiell utan leta efterguldkornen i stället.

Det finns ett sätt att tänka kring pengar som kommer leda till att man blir rik, det finns ett sätt att tänka kring pengar som kommer leda till att man är som alla andra. Det finns ett tredje tankesätt som kommer leda till att du alltid kommer få problem med pengar.

Caroline: Även om har jobbat länge för att bli rika så är det ändå så att jag upplever mig själv vara i fattigtänket, rik tänket och i medelklasstänket.

Jan: Jag vet att jag i vissa områden har ett fattigtänk.

Caroline: Jag med.

Jan: Lyssna värderingsfritt och efterguldkornen. Plocka det som är perfekt för dig.

Gå med i vår Community på Patreon!

Jan: Vår Community på Patreon är det som gör våra avsnitt möjliga. På Patreon får du extra material, vi har en bokklubb, vi kommer ibland med investerings tips för lekhinken. Vi har också FikaTillsammans podden med ca 50 till avsnitt. Genom att sponsra oss så är tanken att du får en hel ekonomistruktur vid sidan av, det är inte bara välgörenhet. I november ska vi ha en Afterwork tillsammans på Patreon. Till dig som redan är med, stort tack.

Detta avsnitt handlar om att öka den finansiella kompetensen. Det är där jag tror att vi och Kiyosaki möts.

Caroline: Vi tar ett citat från boken.

“One of the reasons the rich get richer, the poor get poorer, and the middle class struggles in debt is that the subject of money is taught at home, not in school. Most of us learn about money from our parents. So what can poor parents tell their child about money? They simply say, “Stay in school and study hard.” The child may graduate with excellent grades, but with a poor person’s financial programming and mindset. “

Jan: Jag är fortfarande fascinerad över att vi inte lär oss mer om pengar i skolan. Vi lär oss om ekonomi hemma och många av våra föräldrar har inte den ekonomiska kompetensen. Det är bara 20% av Sveriges vuxna befolkning som äger aktier.

Caroline: Sista stycket lyder:

“Sadly, money is not thought in schools. Schools focus on scholastic and professional skills, but not on financial skills. This explains why smart bankers, doctors, and accountants who earned excellent grades may struggle financially all of their lives.”
Caroline: Man skaffar sig kostnader i paritet med sin lön.

Jan: Exakt. Dina utgifter tenderar att växa i samma takt som dina inkomster.

Hur kan jag få råd?

Jan: Målet med de här tre avsnitten och målet med boken är att öka den finansiella läskunnigheten och kompetensen. Boken heter Rich dad, poor dad, den är skönlitterär och bygger på en historia om när Robert växer upp och om hans kompis Mike.

Roberts biologiska pappa är akademiker och är amerikansk medelklass. Sen hade Robert den här rika pappan vilket var kompisen Mikes pappa. Pappan var entreprenör och företagare och körde på ett helt annat sätt. Hela boken handlar om kontrasterna i tankesätten

Hela boken handlar om kontrasterna mellan tankesättet hos den rika pappan och den fattiga biologiska pappan.

Jan: Hans fattiga pappa säger att kärleken till pengar är roten till allt ont.

Caroline: Hans rika pappa säger att bristen på pengar är roten till allt ont.

Jan: Hans fattiga pappa säger jag har inte råd

Caroline: Hans rika pappa säger hur kan jag få råd?

Jan: Hans fattiga pappa säger att de rika borde betala mer skatt

Caroline: Hans rika pappa säger att skatt bestraffar de som skapar och producerar och gagnar dem som konsumerar.

Jan: Fattiga pappan säger studera så att du får bra betyg så att du kan få en bra utbildning och ett bra jobb.

Caroline: Rika pappan säger studera så att du kan hitta ett bra företag (eller aktier) att köpa.

Jan: Fattiga pappan säger att anledningen till att jag inte är rik är för att jag har er barn.

Caroline: Rika pappan säger att anledningen till att jag behöver bli rik är för att jag har er barn.

Jan: Fattiga pappan säger var försiktig med dina pengar, ta inte några risker.

Caroline: Rika pappan säger lär dig hantera risk.

Jan: Fattiga pappan säger huset är vår största tillgång och investering.

Caroline: Rika pappan säger att mitt hus må se ut som en tillgång, men beter sig som en skuld.

Är mitt hus min enda tillgång har jag problem.

Jan: Fattiga pappan säger gör rätt för dig och betala dina räkningar först.

Caroline: Rika pappan säger gör rätt för dig och betala dina räkningar sist.

Jan: Fattiga pappan kämpade med att spara pengar.

Caroline: Rika pappan skapade investeringar.

Jan: Fattiga pappan lärde honom att skriva ett bra CV och personligt brev för att få ett jobb.

Caroline: Hans rika pappa lärde honom att skriva en affärsplan så att han skulle kunna skapa jobb.

Jan: Hans fattiga pappa sa att han inte var intresserad av pengar.

Caroline: Hans rika pappa sa att pengar är makt och frihet.

Jan: Hans fattiga pappa arbetar för pengar.

Caroline: Hans rika pappa hade pengar som jobbade för honom.

The master of your own life

Caroline: Rika pappan kommer från ett helt annat perspektiv, man är ingen jävla underdog liksom.

Jan: Säg något mer om det.

Caroline: Man är the master of your own life. Man är alpha. Jag har nog alltid tyckt att det är mycket roligare att bestämma själv och det gör den rika pappan. Vad tänker du?

Jan: Jag är alltid skiträdd för att säga något om detta för här kan man verkligen låta som att man är helt ur fas med verkligheten.

Min spontana reflektion är att hans biologiska pappa, den fattiga pappan, är min default. Om jag är stressad eller trött så hamnar jag i att jag vill vara försiktig, inte vill ta några risker.

Det kommer som ett konstaterande att jag inte har råd, pang, nu kan jag gå vidare i mitt liv. Det är ett konstaterande. Jag är väldigt visuell och ser det som att energin går i botten och tar slut.

Caroline: Det kan vara skönt att stänga dörrar.

Jan: Absolut. Det andra sättet som hans rika pappa resonerar vilket är hur kan jag få råd istället för att säga att man inte har råd. Då blir det som att energin går uppåt, jag blir inspirerad. Det öppnar en massa nya tankar.

Caroline: Det kan också bli jobbigt om man inte är tränad i att vara kvar i den frågan och låta hjärnan jobba bakom ryggen på en.

Jan: Det är skillnaden mellan kortsiktigt och långsiktigt, att säga att man inte har råd är kortsiktigt skönt men det är lite som att kissa i sängen, varmt och skönt men äckligt sedan.
Det som kommer hända om man tänker att man inte har råd, de rika borde betala mer skatt, man inte ska ta några risker så tror jag att man kommer bära med sig en bitterhet.

Jag tror att kostnaden kommer senare när man har ett sådant tankesätt. Konsekvensen är frikopplad från själva aktionen i närtid.

Caroline: Ja men så är det.

Måste jag jobba dubbelt så mycket om jag vill tjäna dubbelt så mycket?

Caroline: När jag träffade dig innan vi blev tillsammans så var det rätt tydligt att du hade ett annat sätt att se saker till skillnad från mig. Du var väldigt inkluderande, du kände att allt var möjligt.

Jan: När jag för några år sedan jobbade med balansekonomi så brukade vi säga att om man är beredd att gör det 95% av befolkningen aldrig gör för att om 5 år få det som 95% av befolkningen aldrig kommer få.

Caroline: Då tänker man shit man kommer få jobba mycket under de där åren.

Jan: Det där är ett sådant där fattigt tänk. Om jag ska tjäna dubbelt så mycket så måste jag jobba dubbelt så mycket. Så som vi ofta lär oss är att eftersom jag byter min tid mot pengar så blir den linjär. Jag har upptäckt att så fungerar det inte, ibland är det bara en liten skillnad som resulterar i mycket mer inkomst.

Det bästa exemplet fick jag ifrån en kompis Erik som berättade att han vid ett tillfälle hade anställt en säljare. Den här säljaren hade en fantastisk historia som gjorde att han blev anställd där.

Säljaren berättade att redan när han var liten så sålde han dubbelt så mycket som sina vänner när de gick runt i kvarteret och sålde gräddbullar.

Han sa att han hade listat ut att det svåraste i en försäljningsprocess är att komma fram till köpbeslutet. När väl köpbeslutet är fattat så spelar inte priset eller hur mycket så stor roll. Han sålde bara gräddbullarna i två pack. Hur kan vi jobba smartare i stället för att jobba hårdare? Skillnad i tankesättet är små millimeter, en liten förändring som ger stor skillnad i resultat.

The rich don´t work for money

Jan: Boken består av sex kapitel och innehåller sex lektioner. Det är de här lektionerna som Robert och Mike fick av Mikes pappa som var den rika pappan. Första lektionen heter the rich don´t work for money med underrubriken…

“The poor and the middle-class work for money. The rich have money work for them”

Jan: Hela kapitlet handlar om Robert och Mike som är 9 år gamla som vill börja tjäna pengar, först började de med att förfalska pengar, de inser snabbt att det inte var en bra idé. Roberts pappa säger att han inte kan lära honom något om pengar men att han ska gå och prata med Mikes pappa.

Mikes pappa sa att de skulle få lära sig om pengar genom att göra saker, jobba för honom. Han skickar i väg dem till ett snabbköp som han säger och så ger han dem skitdåligt betalt. De tackar ja till att jobba men efter tre veckor blir de helt upprörda för att de inte får några lektioner från Mikes pappa, de är bara i den här affären.

Caroline: De får dåligt betalt så de känner sig utnyttjade.

Jan: Robert tar mod till sig och går till Mikes pappa och blir upprörd över att han har jobbat hårt men fått dåligt betalt. Mikes pappa frågade vad han har lärt sig.

Då kommer egentligen den första lektionen som jag tycker är kärnan i detta första kapitel ”Livet försöker lära oss saker genom att ”push you around”.

Jag tänker att vi läser direkt från boken.

Caroline: Ja.

” If you learn life’s lessons, you will do well. If not, life will just continue to push you around. People do two things. Some just let life push them around. Others get angry and push back.

Jan: Detta säger alltså den rika pappan till Robert.

” But they push back against their boss, or their job, or their husband or wife. They do not know it’s life that’s pushing. Life pushes all of us around. Some people give up and others fight. A few learn the lesson and move on. They welcome life pushing them around. To these few people, it means they need and want to learn something.

They learn and move on. Most quit, and a few like you fight. If you learn this lesson, you will grow into a wise, wealthy, and happy young man. If you don’t, you will spend your life blaming a job, low pay, or your boss for your problems. You’ll live life always hoping for that big break that will solve all your money problems.”

När du skyller dina problem på någon annan ger du dem makten över problemet

Caroline: Jag fortsätter läsa citatet.

“Or if you’re the kind of person who has no guts, you just give up every time life pushes you. If you’re that kind of person, you’ll live all your life playing it safe, doing the right things, saving yourself for some event that never happens. Then you die a boring old man.
You’ll have lots of friends who really like you because you were such a nice hardworking guy. But the truth is that you let life push you into submission. Deep down you were terrified of taking risks. You really wanted to win, but the fear of losing was greater than the excitement of winning. Deep inside, you and only you will know you didn’t go for it. You chose to play it safe.”

Jan: Vad tänker du?

Caroline: Det kan ju vara provocerande, man kan tycka att det är så svart och vitt.

Jan: Vad Mikes pappa gjorde var att han simulerade livet. Han gav en skitdålig lön och de blev missnöjda. Vad vi glömmer är att när vi skyller på någon annan som roten till problemet så har vi gett makten till någon annan.

Det är alltid någon annans fel i stället för att ta tillbaka den här kraften till mig själv. Varför har jag dåligt betalt? Vad kan jag göra annorlunda? Detta kräver energi.

Om jag säger att det är mitt eget ansvar att jag har för lite betalt, det är något jag gör eller inte gör, något jag behöver lära mig för att få det jag vill ha. Så tänker inte de flesta av oss utan vi hamnar i något annat.

Caroline: Jag har också varit där och pekat på någon annan.

Jan: Om man drar det till sin extrem och håller i en pistol, det står mellan pengarna och livet så skulle de flesta säga att man inte har något val.

Caroline: Jag vill leva ju.

Jan: De flesta i den situationen kommer säga att de inte har något val.

Caroline: Nej visst.

Jan: Ofta ser vi inte att vi har ett val för vi har redan avfärdat att vi har en massa andra alternativ.

Caroline: Man avfärdar andra alternativ.

Få tänker som rich dad

Jan: Det är en jätteliten del av befolkningen som tänker som rich dad. Det är ännu färre som skulle göra de här experimenten med sina barn.

Caroline: Jag har funderat på hur vi ska göra detta med Freja. Hon kommer inte en gå ut och plocka ogräs om vi ger henne 10 kronor i timmen.

Jan: Nej.

Caroline: Detta är to be continued.

Jan: Många accepterar sin situation. Hur många som exempelvis jobbar på ett företag med en grundare har gått in till den personen och frågat hur de gjorde för att tjäna pengar.

Vad är dina bästa råd om jag vill ha samma ferarri som du har?

Caroline: Man får göra det på något sätt som är vettigt liksom. Vi får inte så många förfrågningar runt om kring oss som frågar hur vi har gjort.

Jan: De är inte ens intresserade och det är okej. Är jag okej med mitt liv? Eller var jag där och klagade på chefen, att vi har höga skatter osv.

Ju mer pengar du har desto mer pengar kommer du spendera

Jan: Mikes pappa frågar Robert om han vill fortsätta lära sig. Ja det ville Robert. Bra svarar Mikes pappa, du får fortsätta jobba men nu kommer du inte få något betalt. Robert beskriver känslan där han hade taggat upp sig för att få högre lön men i stället går därifrån utan att få något betalt alls.

Caroline: Han skulle lära sig att inte arbeta för pengar.

Jan: Det fattade han inte då. Robert jobbade i butiken i ytterligare två eller tre veckor och sen går topplocket. Innan kunde han i alla fall köpa en serietidning för pengarna på vägen hem men nu fick han inte betalt.

Han går till Mike som sa att hans pappa hade sagt att detta skulle hända. När du hade tröttnat så skulle vi gå tillbaka och träffa honom igen. Då säger Mikes pappa till honom att han kan få 25 cent i timmen eller mer? De tackar nej. De flesta kan köpas för pengar och det som händer när du köpt för pengar så hamnar du tillbaka i det där nolläget där energin dör.

Det enda du har gjort är att skruva upp volymen, då börjar man tänka på alla grejerna man kan köpa. Det som händer i samma stund är att man har hamnat i ekorrhjulet. Från den dagen kommer du vara beroende av pengar, ju mer pengar du har ju mer pengar kommer du spendera.

Sen köper du något du har lånat dig till och då kommer du behöva fortsätta jobba för den lönen för att upprätthålla den livsstilen du har. Poängen som Mikes pappa har är att många är rädda att erkänna att deras liv styrs av pengar. Hela poängen är att rika inte jobbar för pengar. Robert behöver hitta ett annat sätt att tjäna pengar än att byta bort sin tid.

Caroline: Det är en rädsla att inte ha pengar och sen finns det girigheten som gör att man vill ha något.

Jan: Hela systemet är gjort för att vi ska jobba och tjäna pengar.

Det handlar om att separera inkomst från tid

Jan: Pengar löser inga problem utan pengar bara förstärker. En person som får mycket pengar och är rädd kommer bara bli mer rädd. När jag inte hade några pengar så var jag åtminstone inte rädd att förlora några pengar, då var jag bara rädd att det skulle gå åt helvete.

Det handlar om att separera inkomst från din tid. Robert och Mike såg att miss Martin i butiken rev av första sidan i serietidningarna för att då fick de en kreditering av förlaget. Robert och Mike frågade om de inte kunde få de här serietidningarna och det fick de.

De hade en massa serietidningar och startade ett bibliotek där andra barn kunde betala 10 cent och så fick de vara i källaren och läsa hur många serietidningar de ville. Plötsligt gick de ifrån att tjäna noll kronor till att tjäna några dollar i veckan. När jag jobbade på balansekonomi så var frågan hur kan du tjäna pengar när du sover.

I boken så har Robert en studyguide, låt oss gå igenom den. Den första meningen är så här:

“The poor and the middle-class work for money. The rich have money work for them”

Varför skriver han det och vad är poängen?

Caroline: Det är jättestor skillnad mellan att jobba för pengar och ha pengar som jobbar för dig.

Jan: Jag tror att de flesta skulle hålla med om att tid är pengar men så länge tid=pengar så kommer jag inte kunna tjäna oändligt mycket med pengar eftersom tiden är begränsad.

Om jag investerar mina pengar på börsen så jobbar mina pengar för mig även när jag sover eller är på mitt vanliga jobb. Det enklaste att börja frikoppla pengar från tid är att investera.

Caroline: Om man har ett rikt mindset ska man tänka hur ska pengarna kunna arbeta för mig? Då kan man inte konsumera upp dem utan man måste använda dem till något annat.

Jan: Det handlar inte om mängden pengar, detta är vad du behöver göra för att bli rik.

Caroline: Man behöver inte känna att man är fattig eller man inte har så mycket pengar. Om jag arbetar för mina pengar men spenderar dem, då känner jag mig inte särskilt rik. Pengarna har ju tagit slut.

Om jag i stället har pengar som jobbar för mig kan jag ha jättelite pengar och ändå känna mig rik

Jan: Att vara pank är ett tillstånd, att vara fattig är snarare ett tankesätt. Du kan ha lite pengar men ha ett rikt tankesätt eller så kan du ha mycket pengar men ha ett fattigt tankesätt.

Jag har pengar men jag har ofta ett fattigt tankesätt kring pengarna. Inte helt 100%, för hade jag bara haft ett fattigt tankesätt så hade jag aldrig byggt upp pengarna. För mig är det en ständig kamp mellan det fattiga och rika tankesättet. Att ha ett rikt tankesätt när man är fattig känns ändå okej för jag är på väg.

Vad är det mest fantastiska med denna situation?

Jan: På en intervju med sydsvenskan häromdagen frågade de om man nu ska amortera i stället för att investera. Jag svarade att jag försöker tänka på mina pengar som mina barn eller arbetare. Mitt jobb är att de mår så bra som möjligt och tjänar så mycket pengar som möjligt.

Då kan jag sätta de i arbete på bankkontot så kommer jag idag få 2% ränta, om jag amorterar på mitt lån som kanske ligger på 3% idag så är det som att de får 3% lön. Om jag investerar då kommer de få 7% lön. Jag tänker och pratar på det sättet, hur kan jag sätta mina pengar i arbete.

Caroline: Jag tänkte på det där citatet han hade i boken.

” Being broke is a temporary state, being poor is eternal”.

Jan: Ja. Vi tar nästa mening.

“Life pushes all of us around. Some people give up and others fight. A few learn the lesson and move on. They welcome life pushing them around.”

Caroline: Det här är också något som har format oss svinmycket. För mig är det så att vi pratar om svårigheter i livet som om det alltid finns ett guldkorn. Man lär sig alltid något ifrån det.

Jan: En av de mest fantastiska frågorna man kan ställa sig är ” Vad är det mest fantastiska med denna situation?”. Jag burkar fråga vad det är som jag är meningen att lära mig här. Allt som händer är en träning inför något som komma skall. Nu pratar vi om attityder och värderingar, det är inget som är bra eller dåligt, sant eller falskt. Det kräver mer energi, det kräver att jag börjar titta och reflektera.

Caroline: Men vad är det Robert vill säga med det här?

Jan: Att livet ger dig inte det du vill ha utan vad du behöver. Om jag inte får en högre lön än vad jag har idag så finns det något jag behöver lära mig.

Det handlar om personligt ansvar

Caroline: “Stop blaming me and thinking I’m the problem. If you think I’m the problem, then you have to change me. If you realize that you’re the problem, then you can change yourself, learn something, and grow wiser.”

Jan: Det här med att “Life pushes you around” är att det ger mig möjligheten att reflektera och förändra. Detta är ett resultat av något jag har eller inte har gjort.

Ofta beror det på någon annan, på marknaden osv i stället för att ta ansvar för sina resultat. Så länge man kan säga jag har eller jag har inte så ligger det hos mig och då kan jag göra något annorlunda. Det handlar om personligt ansvar, det går inte att peka på någon annan.

Det kommer mycket kraft i fundera på om man själv kan göra något annorlunda. Många är ute efter svaren men värdet ligger många gånger i frågan. När jag har frågan så kan jag börja bryta ner den.

Caroline: Robert säger ju att konstatera något vs att ställa en fråga det är två helt olika saker.

Hur ska jag vara framgent?

Jan: “When it comes to money, most people want to play it safe and feel secure. So passion does not direct them. Fear does.”

Caroline: Jag vet inte vart jag ska göra av den här.

Jan: Jag är absolut rädslostyrd.

Caroline: Jag har ingen vilja av att riskera en massa pengar.

Jan: Om jag ska vara hård så är det lite av ett fattigt tänk.

Caroline: För mig är det ett vinnande koncept, jag sover gott om natten då.

Jan: Hör du fattigtänket?

Caroline: Jag är inte intresserad, jag har andra intressen.

Jan: Jag är ju rädd att det ska gå åt skogen. Det har kostat oss en massa pengar. Tänk om vi inte skulle skriva ett bra avsnitt eller om vi skippar ett par avsnitt, om jag skulle sluta jobba, hur skulle det gå då? Då blir det lite enkelt för dig för du har inte det ansvaret.

Du kan säga att du har andra intressen medan jag kan säga att jag är rädslostyrd, tycker jag det är kul? Kanske inte alltid men jag måste göra det för att få inte pengar. Här behöver man vara autentisk med sig själv.

Caroline: Om man inte skulle varit rädslodriven då.

Jan: Då tror jag att man hade gjort mer utifrån passion. Vissa grejer har jag en passion för medan andra har jag inte det för. Jag gillar inte att sitta och moderera i forumet för att folk bråkar, jag gillar inte att behöva jaga pengar, jag blir rädslodriven.

När jag blir för rädd så blir jag arg på mig själv och så försöker jag göra mer av min passion. Många är inte i sin passion alls, många har en helt annan passion än vad de tjänar pengar på. Jag skulle säga att detta är super vanligt, man är rädd att bli dömd eller förlora.

Det gäller att konstatera och acceptera, så här har jag varit fram till idag, hur ska jag vara framgent?

Caroline: Man kan fortsätta om man vill ju.

Jan: Absolut. Starta företag är en sådan grej som många har en dröm kring men som inte gör det för att de har en rädsla.

“Most people, given more money, only get into more debt”

Caroline: Hur kommer man åt det här? Hur kan man få passionen att styra? Jag tycker att det verkar roligare, man måste sätta sig ner och fundera lite tror jag.

Jan: Om man är pank men har ett rikt tankesätt ja då är man ändå på väg.

Det är stor skillnad på att vara kvar på ett jobb som man inte trivs på vs att vara kvar på ett jobb man inte trivs på men att man har en plan om att man kommer kunna göra andra grejer om 2–3 år. Man kanske behöver lära sig grejer eller tjäna pengar för då kan man göra X, det är en jättestor skillnad i attityd till det jobbet.

Caroline: Sen gäller det väl att hålla i det på olika sätt.

Jan: Ja. Ska vi ta nästa?

Caroline: Ja, nästa låter så här:

“Most people, given more money, only get into more debt.”

Jan: Parkinson’s lag, när folk tjänar mer pengar så tenderar utgifterna att öka. Då kanske man köper ett hus eller en bil och så hamnar man i en stressad ekonomi där pengarna måste in. Mer pengar skruvar bara upp volymen.

Caroline: Varför är det så? Varför gör vi så att vi skaffar oss mer?

Jan: För att det är det som förväntas av oss och att vi går igenom livet utan att tänka.

“Most people do not know that it’s their emotions that are doing the thinking”

Caroline: Vi tar nästa:

“It’s fear that keeps most people working at a job: the fear of not paying their bills, the fear of being fired, the fear of not having enough money, and the fear of starting over. That’s the price of studying to learn a profession or trade, and then working for money. Most people become a slave to money—and then get angry at their boss.”

Jan: Ja brilliant, det var de vi var inne på innan. Om jag inte kan betala mina räkningar, då kommer jag inte få vara med och då kommer jag dö. För de flesta av oss så är pengarna vår herre.

Det är många som säger att de inte är intresserade av pengar men sen går de ändå upp klockan 6 på morgonen och åker till jobbet i 8 timmar för att sedan komma hem trött. Då lägger man väldigt mycket tid och energi på något man inte är intresserad av.

Tänk om jag är kvar på mitt jobb på grund av rädsla? Det gäller inte att säga att det är rätt eller fel, bra eller dåligt utan bara konstatera. Då kan man ställa sig nästa fråga, är det så man vill ha det? Detta är frågor man inte löser på 5 minuter utan detta är något som behöver ligga och gro.

“Most people do not know that it’s their emotions that are doing the thinking.”

Caroline: Ja så sant, det håller vi på med hela tiden. Man tror att man är logisk och rationell men det är bara en intellektualisering av vad känslorna har sagt.

Jan: Det är rädslan, girigheten eller önskan. Man kanske är girig på tid i sitt liv för att man har en önskan att få vara mer med sina barn.

“A job is really a short-term solution to a long-term problem.”

Jan: Här kommer det jag tycker är den bästa meningen i hela första kapitlet.

“A job is really a short-term solution to a long-term problem.”

Detta är spännande, jag kände juste. För 10 år sedan när jag läste boken förra gången så stack den ut. Jag har det här ”problemet” i mitt liv att det kommer dyka upp räkningar i slutet av varje månad.

Den lösningen som de flesta av oss har valt på det problemet är att man byter sin tid och energi till jobb under månaden så att jag får in pengar och kan lösa problemet. Sen uppstår problemet en gång till nästa månad och då måste jag lösa det på samma sätt igen.

Om vi hade haft en repetitiv uppgift så tror jag inte att vår chef hade varit nöjda om vi inte funderade på hur vi kunde lösa detta problem en gång för alla. Hur kan vi ändra processen så att vi löser problemet en gång för alla?

Om jag nu kommer ha räkningar varje månad i resten av mitt liv, vad skulle lösa det problemet permanent. För mig är det som dyker upp frågeställningen kring hur jag kan tjäna pengar medan jag sover. Utdelningsaktier är svaret för många, det är faktiskt en långsiktig lösning på ett långsiktigt problem.

Caroline: Man blir ju trött på långsiktigt återkommande problem.

Jan: Ja precis.

Caroline: Man vill ha dem ur vägen.

Jan: FIRE rörelsen jobbar med att sänka sina utgifter så mycket som möjligt, det är också en lösning. Det behöver inte vara antingen eller utan det kan vara en kombination.

Caroline: Jag älskar perspektivskiften, det förändrar livet på ett ögonblick.

Om åsnan hade sett sig själv utifrån

Jan: Den här meningen gillar jag.

“It’s just like the picture of a donkey dragging a cart with its owner dangling a carrot just in front of its nose. The donkey’s owner may be going where he wants to, but the donkey is chasing an illusion. Tomorrow there will only be another carrot for the donkey.”

Caroline: Om bara åsnan hade sett sig själv utifrån så kanske den hade tyckt annorlunda om situationen.

Jan: Frågan är om den hade fortsatt gå, nej förmodligen inte. Företaget vet vart de ska, deras uppgift är att de anställda ska få så lite betalt som möjligt för att öka vinsten så mycket som möjligt. Man håller hela tiden illusionen, när de klagar så höjer man priset tills de inte klagar längre.

Caroline: Ibland när man är missnöjd kan man se sig själv utifrån ju.

Jan: Ja men man tänker att det är någon annans fel i stället för att tänka att ja jag är åsnan i detta och så skiter man i det.

Caroline: Man tittar inte på det utifrån för att det blir smärtsamt.

Jan: Man är trött på att vara trött, nu får det vara nog.

Caroline: Ja vad fan är det som pågår, hur funkar det som jag är i nu?

Allt som vi har gjort genom åren och på grund av denna bok har gett mig perspektiv.

Jan: Det roligaste är när man kan garva åt det.

Caroline: Ja.

Jan: Jag fick en sådan insikt när jag läste de andra kapitlen att fy fan vad jag har sålt mig billigt i vissa situationer. Man kan bli inspirerad, man kan bli förbannad eller ledsen. Det kan vara smärtsamt att inse att man har gått runt som en åsna i flera år.

Läs med oss!

Caroline: Om man vill så kan man börja läsa den här boken nu och hänga med oss. Det finns olika versioner av boken men jag antar att de är uppdaterade.

Jan: Ja det rekommenderas verkligen. Jag tycker att detta är så pass viktigt att jag tror att vi kommer göra två eller tre avsnitt av den här boken. Den är lättläst och det tar inte lång tid att läsa.


Finns det något du tar med dig? Eller något du vill skicka med?

Caroline: Det är kul om folk vill läsa med oss.

Jan: Ja nästa vecka kommer vi ta lite mer på de här frågorna och sedan kommer vi ta kapitel två.

Caroline: Ja.

Jan: Jag ser jättemycket fram emot kommentarer, för varje avsnitt så har vi en diskussion i forumet. Stort tack vi ses nästa vecka.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök