Bli bättre på att köpa i nedgång

Ett annat sätt att tänka i form av nedgång i förhållande till antal år för återhämtning

Att köpa i nedgång eller när börsen är på ett trist humör är bland det svåraste som finns. I dagens avsnitt tar vi avstamp i Nick Magiullis bok ”Just. Keep. Buying.” och diskuterar bland osäkerheten är ”priset” vi betalar för att få möjlighet till avkastningen. Men vi tittar även på ett sätt att lite ”lura” sig själv för att göra det enklare att köpa i nedgång.

Som vanligt är det vår tolkning, anpassning och försvenskning av kapitlen i hans bok. Några av huvudpunkterna i avsnittet är:

  • Rätt ofta hör man talas om de som förlorade mycket pengar på otur men vi hör aldrig om dem som ”förlorade” genom att aldrig delta
  • Jag påstår att ta för lite risk är lika mycket fel som att ta för mycket risk. Båda kan leda till slutresultatet att pengarna inte räcker till.
  • Om man försöker undvika för mycket nedsida så begränsar man även naturligt sin potentiella uppsida.
  • en lagom nivå på nedsida som man måste var villig att acceptera är runt -15 till -20 procent.
  • Ganska vanligt att vi har en nedgång -10 inom ett år för att sedan ändå sluta på plus.
  • Sedan 1950 har den genomsnittliga nedgången inom ett enskild börsår på den amerikanska börsen varit 13,7 %.
  • På den svenska börsen mellan 1987 – 2018 är motsvarande siffra -21 %. Vi har varit på -30 % eller mer fler än sex gånger sedan 1987.
  • Uppsidan att köpa i nedgång är ofta 40 – 100 % på ett par års sikt – baserat på ren matematik (t.ex. att återhämta -50 % kräver 100 % uppgång).

Just den här matematiska effekten gör att man kan omformulera en ganska svår fråga som lyder: ”Hur mycket tror jag att börsen kommer att gå upp de kommande X åren?” till ”När tror jag att börsen har återhämtat sig till sin forna topp?” Då kan man konstatera att, i skrivande stund – när vi är nere -25 % – på den svenska börsen, då kommer en återhämtning om X år ge en förväntad avkastning om följande procent:

  • 1 år: 33 % årlig avkastning
  • 2 år: 15 % årlig avkastning
  • 3 år: 10 % årlig avkastning
  • 4 år: 8 % årlig avkastning
  • 5 år: 6 % årlig avkastning

Det intressanta med ovanstående visar att om man tror på en återhämtning inom 4 år (en genomsnittlig börkrasch är ofta 3 år) så har man en förväntad årlig avkastning på 8 % vilket är högre än den vad börsen ger i genomsnitt (ca 7 %). Det vill säga att oddsen är där för att investera, även om det så klart inte finns några garantier. I forumet har jag sammanställt det i följande tabell:

Förväntad framtida avkastning i förhållande till nedgång och tid (år) för återhämtning
Förväntad framtida avkastning i förhållande till nedgång och tid (år) för återhämtning

Det vill säga att i alla de gröna fälten har vi oddsen på vår sida när vi investerar eftersom den förväntade framtida avkastningen är högre än vad börsen ger i genomsnitt. Det är ju också därför jag brukar säga att om börsen hamnar på -50 % då är det värt att investera i princip alla tillgängliga medel man har eftersom man kommer tjäna på det – även om en återhämtning skulle ta 10 år. Naturligtvis med brasklappen att det inte finns några garantier, historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning och att investeringar kan öka och minska i värde.

Lycka till med ditt sparande,
Jan och Caroline

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs mer i vårt avsnitt om risk (#343).

Bläddra i det tillhörande bildspelet

Under inspelningen av det här avsnittet använde vi ett bildspel. Du kan bläddra genom bildspelet om du vill få en snabb överblick över innehållet. Du kan även bläddra genom det i samband med att du lyssnar på avsnittet som podd.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela avsnittet

Jan: Varmt välkommen till RikaTillsammans, idag är det dags för avsnitt 260. Temat idag är ”Bli bättre på att köpa i börskrascher eller i en nedåtgående marknad”. Detta är del 8 i serien ”Just keep buying”, den bygger på Nick Maggiullis bok med samma namn. Nick har även en blogg som heter OfDollarsAndData.

Detta är egentligen vårt 5-årsjubileum, det är 5 år sedan vi började podda och blogga. Idag kommer det handla om vad som är en lagom risk, vad priset man betalar är för att kunna investera och få en avkastning. Allt detta kommer mynna ut i ett sätt att tänka, speciellt när marknaden är på ett trist humör.

Det är faktiskt bra att köpa i nedgång men det man spontant gillar att göra är att köpa dyrt och sälja billigt. Man blir inte så sugen på att månadsspara när man sätter in pengarna för att det sedan ska vara borta några dagar senare.

Caroline: Ja på grund av nedgång på marknaden.

Jan: Då känner man inte att nu vill jag sätta in pengar. Detta är en samanställning inte bara från Nicks bok utan även från svenska siffror, gamla artiklar och lite från forumet.

Caroline: Du har slagit till idag.

Jan: Detta är inte ett nybörjaravsnitt, är detta det första du lyssnar på ifrån RikaTillsammans så lyssna hellre på avsnitt 99. Detta är för dig som är i gång med ditt sparande och som vill ha lite tips för att bli en bättre sparare. Vi är inte sponsrade men vi har vår Community på Patreon.

RikaTillsammans börjar mer och mer bli ett forum snarare än en blogg eller en podcast.

Det är vår Community som gör det möjligt att vi kan prata och göra detta avsnitt utan att ha någon reklam. Vi har en massa aktiviteter på vår Patreon och de flesta är digitala, i sommar har vi en bokklubb, i augusti har vi bjudit in en bostadsanalytiker som kommer prata om bostadsmarknaden. På Patreon finns även börstips, ibland har vi investerat tillsammans. Tanken är att du verkligen ska få tillbaka och tjäna in pengarna du lägger på att vara med.

Don’t Fear Volatility When It Inevitably Comes

Jan: Detta är en sammanfattning av kapitel 16 och 17 i Nicks bok. Nick döpte kapitel 16 till “Don’t Fear Volatility When It Inevitably Comes”. Han sammanfattar avsnittet så här:

“Markets won’t give you a free ride without some bumps along the way. Don’t forget that you have to experience some downside if you want to earn your upside.”

Att investera handlar om att ta risk. Det finns olika sätt att se på risk, en av historierna som Nick tar upp i boken är om Fred Smith. Vet du vem det är?

Caroline: Nej jag vet inte vem det är.

Jan: Han startade FedEx. Det sägs att i uppstarten när han var ny företagare så var det ett tillfälle där de skulle betala en räkning på 25 000 dollar.

Han hade bara 5000 dollar på kontot, han satte sig på flyget och åkte till Las Vegas och spelade blackjack, han vann tillräckligt för att betala räkningen.

Nick använder detta som exempel för att visa att det ibland finns en risk i att inte göra något alls. Genom att åka och spela blackjack så finns FedEx kvar idag. Om man tittar på det från Fred Smiths perspektiv om han spelade bort sina 5000 dollar, vad händer då?

Caroline: Då är han borta.

Jan: Ja. Vad händer om han inte betalar sin räkning?

Caroline: Samma sak.

Jan: Exakt. Han hade egentligen ingen nedsida i det här. Ibland pratar vi bara om risk som något dåligt eller att det är en risk när du gör något. Ibland behöver man utvidga risk begreppet till att det är en risk att inte göra något.

Det finns en risk i att inte investera, det är lika fel att ta för mycket risk som det är att bara ha alla sina pengar på ett bankkonto. Båda de två riskerna leder till samma slutmål vilket är att pengarna kanske inte är där när du behöver dem.

Caroline: Absolut.

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs mer i vårt avsnitt om risk (#343).

Intresset för sparande och ekonomi minskar i en nedåtgående marknad

Jan: Nu har vi haft en period här med sex månader då börsen har varit på ett dåligt humör. Jag märker när jag pratar med kompisar och liknande att nu minskar intresset för sparande och ekonomi, det borde vara tvärtom.

Det borde varit förra året som folk sa att de inte hade ett intresse för ekonomi för att det inte fanns några köplägen och att allt var dyrt.

Caroline: Det handlar också om vad som står i media, det står ju aldrig något kul nu om börsen det står bara att det är farligt, svårt och jobbigt.

Jan: Exakt. Många försöker undvika den här nedsidan och volatilitet. Problemet är att om man försöker undvika för mycket nedsida så undviken man även den potentiella uppsidan. Nick skriver så här:

“If you want the upside—building wealth—you have to accept volatility and periodic declines that come with it. It’s the price of admission for long-term investment success. But how much should you accept? And what is the price of admission?”

Om man vill bygga en förmögenhet, man vill kunna leva på sina pengar och man vill kunna vara vardagsrik då kommer man behöva stå ut med att ens portfölj sjunker i värde och att det går ned från tid till annan.

Vi hade ett samtal om detta igår kväll där du sa att du inte gillade investeringarna som inte är indexfonder som vi har gjort. Jag märker att din riskaptit har minskat, att du tycker att det är trist med investeringar.

Caroline: Jag har alltid tyckt att det är trist med investeringar. Jag har ingen FOMO med investeringar, jag tycker att det är skönt att sätta in pengarna på en fondrobot. Jag vet att det kommer gå lagom bra för dem, det känns skönt för jag har andra intressen.

Jag vet att detta är ditt intresse och det har jag all respekt för samtidigt som jag tycker det är jobbigt att pengarna försvinner.

Jan: Det är inget konstigt.

Det är ganska vanligt att börsen går ner 10–20%

Jan: Nick säger att det går ned och det är priset vi betalar för att vi ska kunna tjäna pengar och för att vi långsiktigt ska kunna gå plus. Att tro att börsen på sikt inte kommer gå upp är som att tro att vi människor inte kommer vilja ha det bättre imorgon än vad vi har det idag.

Börsen är en representation av företag, företag är en representation av människor och vi människor har en drivkraft att växa och utvecklas.

Nick använder ett tankeexperiment och säger så här: Föreställ dig att det finns en magisk ande som den 31 december ger dig information om det kommande börsåret. Du får inte reda på hur marknaden kommer att gå eller vilka aktier att köpa, men du får reda på den maximala nedgången inom det året (max intrayear drawdown).

Frågan att resonera kring – vilken är den maximala nedgången som du skulle acceptera innan du skippar aktier och väljer ha pengarna på kontot eller i räntor i stället?
Dvs. om anden sa: -20 % kommer börsen falla som mest till, skulle du vara med eller var går din gräns?

Caroline: Jag hade accepterat -5 % men inte -50%.

Jan: Tittar vi på den svenska börsen så har jag tagit fram en bild jag hittade på Twitter från Erik Hansén. Den visar en graf mellan 1987–2019, den visar hur börsåret slutade och vad den maximala nedgången det året var. 1999 så slutade börsen på +71% men när det var som lägst var det på -7%.

Vi ser att det är ganska vanligt att börsen går ner 10–20%. Tittar man på den amerikanska börsen mellan 1950–2020 så är den genomsnittliga nedgången inom ett år -13,7% och medianen är -10%.

Den värsta nedgången var 2008, då var S&P 500 var ned 58%. Genomsnittet för den svenska börsen är -21%. Per inspelning 14 juli 2022 ligger vi på ca -20 % på OMXS30 och ca -25 % på SIXRX. De 22% som vi nu tycker är ganska jobbigt ligger helt i linje med historiska siffror. På den svenska börsen har vi varit på -30 % mer än sex gånger sedan 1987.

Buy and Hold

Jan: Om vi fortsätter med Nicks tankeexperiment så säger han att om vi utgår ifrån att man är konservativ med en gräns på -5 % då man inte vill vara med. Den strategin hade gett dig 90 % mindre pengar än någon som bara satt ut hela perioden ”buy-and-hold.”

Låt oss anta en gräns om -40 % så hade det enda året man hade varit utanför börsen varit 2008. Det är bättre än buy-and-hold, men inte med mycket, det är en ganska lik avkastning.

Vad är då en lagom gräns för vad man ska acceptera? ”Lagom” är en gräns vid ungefär 15 – 20 procent. Man vill undvika nedgångar större än -20 %. Det är en lagom risk – inte för mycket och inte för lite.

Caroline: Men vart befinner vi oss nu med pengarna? Vad innebär det rent konsekvent för mig om jag inte accepterar risken?

Jan: Det finns naturligtvis ingen ande som kan berätta för mig i förväg hur börsen ska gå så jag kan inte utnyttja den informationen. Däremot kan jag styra det genom att inte ha alla mina pengar i aktier, jag kan ha pengar i räntor eller på bankkonto. Vi brukar prata om det här med tidshorisonter och att inte ha alla pengar i aktier.

Nedgångar är normalt

Jan: Syftet med det vi pratar om är att se att nedgångar är normalt, vi försöker se vad en normal nedgång är och sen kommer vi försöka landa i hur man kan utnyttja de här nedgångarna för att tjäna mer pengar. Hur man jag motivera för mig själv att investera när nedgången kommer. Är det förståeligt?

Caroline: Ja det är de.

Jan: Bra. Nick har tittat vidare på det här. Om vi jämför Intrayear drawdown mot vad börsen har slutat på i slutet av året. Man kan se att korrelationen här är att någonstans till -20% så brukar det fortfarande sluta på plus. När det är mer än -20% så brukar vi ha ett år som slutar negativt. Det finns fortfarande år där intrayear drawdown är -20% och sen slutar året på plus ändå.

Man behöver inte vara rädd för att vi ligger ett antal procent ned under året. Vi behöver våga riskera våra pengar för att tjäna pengar.

Charlie Munger, känt investerare och kollega till Warren Buffet han har sagt ett ganska känt citat som lyder:

“If you’re not willing to react with equanimity to a market price decline of 50% two or three times a century, you’re not fit to be a common shareholder and you deserve the mediocre result you’re going to get.”

Under en 15 års period som man investerar så ska man förvänta sig en nedgång på totalt -50% kanske både en till två gånger. Det är inget konstigt och inget att vara rädd för, det har hänt historiskt och kommer hända igen.

Ha en strategi som är oberoende av hur det går

Jan: Jag vill bara förmedla att det är okej att det går ned. Vad ska jag göra? Jag vet inte om det kommer gå upp eller ned, vi kommer tillbaka till ”Just keep buying”.

Köp hela höstacken, investera i indexfonder eller i en fondrobot.

Caroline: Jag är så trött på de pessimistiska tongångarna i tidningarna. Det är ingen rocket science egentligen men de får det att låta så fruktansvärt det som händer nu. Det är så dramatiskt, jag blir så irriterad över det. Det är skönt att du tycker att det är som det ska vara.

Jan: Ja. Vi vill så gärna ha svar på om börsen kommer gå upp eller ned. Jag blev intervjuad av Sveriges radio innan vi började spela in.

De undrade om det finns någon gräns för inflationen, jag svarade jag vet inte.

Caroline: Kommer det inslaget komma med Jan? Så fort man har något säkert budskap att säga då får man höras. Säger man att man inte vet, det kan gå ner mer och det kan sluta här då är inte det så spännande.

Jan: Tricket är att försöka ha en strategi där man inte behöver fatta de här besluten. Man fortsätter månadsspara, man fortsätter göra precis samma sak som man alltid har gjort. Man ska ha en strategi som är helt oberoende av hur det går.

Köp när blodet flyter på gatorna

Jan: Hur kan man lura sig själv till att fatta bättre beslut i en nedgång? Jag kommer att dras med i det negativa, det kommer stå röda siffror när jag loggar in på Avanza. Man behöver ha vissa livlinor som man kan hänga fast vid. Det vi ska prata om nu är förhoppningsvis en livlina att hålla fast vid. Nick säger i kapitel 17, ”Market Crashes Are (Usually) Buying Opportunities”. Han sammanfattar kapitlet så här:

” Future returns are usually the highest following major crashes. Don’t be afraid to take advantage of these crashes when they periodically occur.”

Jan: Framtida avkastning är oftast som högst vid nedgångar, var inte rädd att utnyttja det här, köp när blodet flyter på gatorna. Jag upplever mig ibland lite missförstådd, både jag och Nick och många andra argumenterar för att inte försöka tajma marknaden.

Jag argumenterar inte emot att man ska köpa billigt, blodet flyter på gatorna så sällan att det inte är värt att sitta och vänta på det. Vaknar jag en morgon och blodet flyter på gatorna så ska man utnyttja det.

Caroline: För tydlighetens skull, vad ska man köpa då? Globala indexfonder?

Jan: Ja globala indexfonder och fondrobotar. Det är supersvårt att försöka investera i enskilda aktier så vi pratar om hela marknaden, indexfonder och Lysa.

Caroline: När blodet flyter på gatorna är det som ett ramaskri.

Jan: Jag skulle säga att det är som nu, massa negativa nyheter. En genomsnittlig börskrasch är 36 månader, vi är inte ens en sjättedel igenom det om detta är en genomsnittlig börskrasch. Det sker inte över en natt.

En extra skjuts vid återhämtning

Jan: Om marknaden kommer återhämta sig, vilket jag utgår ifrån att den gör, kan man säga att en investerad krona efter nedgång kommer ge mer avkastning än en krona jag har investerat innan nedgången.

Jag köper billigare så återhämtningen kommer ge mig en extra skjuts.

Nick illustrerar det i sin bok genom att han tar perioden september 1929-november 1936 och så visar han varje månad. Om man hade sparat 100 US dollar, vad har de varit värda i november 1936? Om jag investerade 100 US dollar 1929 så är den då värd 100 US dollar. Från toppen 1931 ner till botten sommaren 1932 så var 100 US dollar investerade sommaren 1931 gav en utväxling på 440 dollar 1936, 400% avkastning bara för att man köpte på botten och var med i återhämtningen.

Caroline: Coolt ju.

Jan: Uppsidan att köpa i en nedgång ligger ofta mellan 40–100% på ett par års sikt.

Ett bra tillfälle att köpa är vid nedgång

Jan: Om du har en 100-lapp och förlorar 50% så har du kvar 50 kronor. För att gå tillbaka från 50 kronor till 100 kronor så räcker det inte med 50% avkastning för att nolla ut. För att gå från 50–100 kronor så krävs det 100% avkastning. Detta kan man illusterara med en graf där man ser att en 10% nedgång kräver 11% uppgång, 25% i nedgång kräver 33% uppgång, 50% nedgång kräver 100% uppgång.

Köpte man i mars 2020 så fick man 40% extra avkastning under de kommande 6 månaderna under återhämtningen på de pengarna. Problemet är ofta hur vi förhåller oss till de här nedgångarna. Genom att tänka lite annorlunda kan man se att det är ett bra tillfälle att köpa vid nedgång oavsett

Caroline: Det är ett bra beslut oavsett att köpa i nedgången för någon gång går det upp.

Jan: Ja även om det fortsätter ned så börjar det bli en bra affär att köpa vid -25% oavsett.

När har den svenska aktiemarknaden hämtat sig?

Jan: Här kommer ett tankeexperiment. Igår, den 13 juli ligger vi på -25 % på Stockholmsbörsen (SIXRX) vilket matchar fonderna PLUS Allabolag Sverige eller SEB Sverige Indexnära. Det vill säga alla börsnoterade bolag i Sverige eller hela den svenska aktiemarknaden. Då kan man ställa sig frågan:

Hur lång tid tror du att det kommer ta innan den svenska aktiemarknaden återhämtar sig?

Caroline: Ett år kanske.

Jan: Då kan man räkna på detta. Om jag vet vad nedgången är, jag vet hur lång tid jag tror det tar innan en återhämtning sker så kan man räkna på det. Jag tror att det tar kanske 3 år eller för säkerhetsskull 4 år. Man kan sätta upp en formel som säger att:

Förväntad årlig avkastning = ( 100/(100-nedgång idag))^(1/Antal år-1)

Vid 25% nedgång I detta fall och vi tror på 1 års återhämtning så krävs det 33% avkastning för att vara tillbaka på noll. Tar vi hänsyn till att det tar längre tid så vet vi att om det tar 2 år så kommer den genomsnittliga avkastningen på den investerade 100 lappen vara 15% per år.

Om det tar 3 år så är den genomsnittliga avkastningen på 100-lappen 10%, om det tar 4 år så är den genomsnittliga avkastningen 8% per år. Detta tycker jag är intressant. Vi brukar prata om ett snitt man kan räkna för börsen över tid är 7% per år så om jag investerar vid en nedgång på 25% och tror att återhämtningen kommer ta 4 år eller mindre då ska jag göra det eftersom jag kommer få en högre förväntad avkastning än vad börsen i genomsnitt ger.

Caroline: Jag tror att jag hänger med. Hur har du kommit fram till den här ekvationen? Jag skulle aldrig kunna tänka ut den.

Jan: Detta är en variant av ränta-på-ränta formeln.

Går börsen ned till -50% då är det all-in som gäller

Jan: Jag har gjort en tabell, vad den visar på y-axeln är nedgång och på x-axeln har jag lagt år jag tror på för återhämtning. Sen har jag markerat alla årliga genomsnittsavkastningar över 7%, dvs när lönar det sig att investera.

Vid exempelvis -25% och jag tror att det kommer ta 4 år eller mindre ja då har jag en högre avkastning än vad börsen ger i genomsnitt. Kommer vi ner på -50% då har jag till och med 10 års marginal på mig att börsen ska återhämta sig. Går börsen ned till -50% då är det typ all-in.

Caroline: Ja.

Jan: För mig blir detta en trygghet, det är bra att köpa nu. Jag har oddsen på min sida.

Är detta något nytt? Nej. Är detta något revolutionerande? Nej. Detta är ett sätt att omformulera frågan för sig själv. Att gå ifrån en ganska svår fråga som lyder ” Vad kommer börsen avkasta per år de kommande X åren?” till en fråga som lyder” När tror jag att börsen har återhämtat sig?”. Jag upplever att den frågan blir enklare att ställa sig.

Caroline: Det är smart detta.

Jan: Det hjälper mig i alla fall. Hjälper det dig så kopiera, hjälper det inte dig så skit i det.

Turbo i sparandet

Jan: Om man köpte vid -30% på den amerikanska börsen mellan 1920–2020 så har man vid 90 fall av 100 tjänat mer än inflationen. Du har i hälften av fallen fått mer än 10% avkastning.

Då ska man också komma ihåg tumregeln, 72/antal procent för att räkna ut hur många år det tar för att dubblas. Har vi 72/10(%) vilket blir 7,2, då dubblas pengarna på 7,2 år. Att investera när det är billigt är verkligen som en turbo i sparandet.

Caroline: Jag tycker att det känns förståeligt. Jag tar med mig att man kan gå ifrån att vara o-sugen till att bli sugen på att investera.

Jan: Det finns ett lite osmakligt citat, jag vet inte om vi ska ta det.

Caroline: Är det någon gammal gubbe som sagt något?

Jan: Ja det är en gammal gubbe. Man frågade en gammal gubbe på 80-talet hur det kändes när börsen hade fallit med 22% på en dag. Han sa att han kände sig som en över taggad tonåring på en bordell.

Caroline: Man kan ju också säga att man känner sig som en räv i ett hönshus eller något annat sådant.

Jan: Ja det var ett mycket bättre citat

Caroline: Ja det handlar mer om död än sex.

Räntor, aktier och lite guld

Jan: Den vanligaste invändningen mot detta är Japan. Antagandet jag gör är att aktiemarknaden kommer att återhämta sig till samma nivå som den har varit på och att det är naturligt för börsen att vara på rekordnivå.

Den japanska börsen toppade 1989 och 2020 hade man fortfarande inte varit på samma nivå. Vem tar alla sina tillgångar och sätter in dem på toppen? Det är maximal otur. Det förutsätter att man inte har gjort något regelbundet månadssparande. Har du haft ett regelbundet månadssparande så har du tjänat pengar på den japanska börsen sedan 1989.

Man har gjort studier på 39 marknader mellan 1841–2019 och så har man konstaterat att sannolikheten att förlora mot inflation är runt 10%.

Caroline: Nu kan jag inte så mycket om Japan men det är lite synd om dem, de verkar ha haft det tufft.

Jan: De hade en enorm uppgång på 80-talet och en enorm fastighetsbubbla som de inte riktigt har återhämtat sig ifrån.

Jag tror inte på att investera i bara en marknad eller bara i ett aktieslag. Jag tycker att man ska ha räntor, aktier och till och med lite guld.

Diversifiering och att inte ta för hög risk är viktigt. Ju större nedgång du köper desto bättre odds har dina pengar för framtiden. Jag har flera gånger tänkt att nej nu ska vi inte investera eller att vi ska vänta mer, det är fel. Det rationella och korrekta är att sätta in på mycket pengar man kan vid nedgången.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Fortsätt spara, var inte för brydd

Jan: För att avsluta ska vi ta ett citat från Jeremy Siegel där han säger:

” Fear has a greater grasp on human action than does the impressive weight of historical evidence.”

Jag tanker att vi ska runda av här.

Caroline: Detta är ett avsnitt med ett budskap typ, att man ska fortsätta att spara och inte vara så brydd över vad som händer där ute.

Jan: Ja Nick har ju en brilliant titel på sin bok, Just keep buying. Nu är vi -25%, hur lång tid tror jag att det kommer ta för återhämtning? Då är min förväntade avkastning X. Jag ser fram emot kommentarer, skriv gärna i forumet. Tack till dig som har lyssnat och tittat. Vi ses nästa vecka.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök