< div id=”header ”>< / div>

fredag 9 september 2022

Varför jag röstar på Kristdemokraterna


Min röst i valet går till Kristdemokraterna i alla tre valen. Det genom att jag gått igenom samtliga partier och dess listor.

Rikdagsvalet 

Jag finner det problematiskt att jag som vill avveckla kärnkraften ska rösta på ett parti som vill bygga ny kärnkraft men ser inte det som något problem. Det behövs nya överläggningar där samtliga partier kommer att bjudas in. Idag står Liberalerna och Sverigedemokraterna utanför energiöverenskommelsen och är de som driver frågan hårdast. En snabb avveckling har inte följts av att hushållen inte hunnit ställa om vilket lett till chockhöjda elpriser på många håll. Drabbar inte mig men många andra.

Jag ser att KD vill göra något åt vårdköerna som är ett jätteproblem och vill lägga fokus på detta. Sjukvården anges som en viktig fråga och det kräver krafttag och satsningar i miljardklassen. 

Invandring och integrationen har gått över styr det behövs stramas åt och egentligen ligger SD bäst till där men motpolen Liberalerna stretar emot och tror L vinner den kampen och Sverige kommer att fortsätta ha en fortsatt politik med invandring. I synnerhet som SD acceptera massflyktingsdirektiver  att vi ska ta emot ukrainska flyktingar. En 180 graders omsvängning från SD. 

I basfrågor står jag nära KD ”värdegrund” familjen och etik vi ska ha ett rättssäkert samhälle. Jag är inte speciellt religös men ser ett värde att vi håller samman samhället annars kan vi väl slopa korset i flaggan?

Regionvalet 

Kollektivtrafiken förutom sjukvården är viktiga delar. Ser KD som en stabil garant i min region som växlar mellan C och M i ledning att styrt Halland. KD vill som enda parti ha annan styrning av sjukvården men den kommer inte att kunna genomföras snabbt. Ofta sker beslut i regionen ganska samstämt det handlar mer om statsbidrag och skatteväxling än att man inte är överens i sak. Jag är för valfrihet och hoppas KD jobbar för detta inom vården och att sjukvården fortsatt ska vara så hela Halland behandlas likt med bra samarbete till Västra Götaland och Skåne.

Lokalvalet 

Jag bor i Varberg och sett att partier som socialdemokraterna,  Centern och moderaterna ager mer maktfullkomligt. Andra partier räknas inte och som protest har två lokala utmanarpartier bildats som ställer upp till valet och vill påverka. Det jag reagerar på är att båda tangerar till rikspolitiken och saknar den kraft jag efterlyser för att kunna rösta på dem.

Jag har ställt frågor och kommit fram till att Kristdemokraterna är dem som närmast kan påverka partier i maktkonstellationen S, C och M om de gör ett framgångsrikt val lokalt. Varför inte de andra kommer jag att återkomma till efter valet. Jag har gjort mitt val.



4 kommentarer:

Anonym sa...

En intressant analys av en väljare som är mycket väl insatt i politiken.

Anonym sa...

Jag har inte analyserat KD så djupt men min röst hamnade på KD också. Det enda riktigt bra opinions partiet tycker jag. Ebba tar för sig, vilket jag gillar
Måtte Sverige få en Ny Regering och slippa Centerpartiet (S)

Anonym sa...

Bra formulerat och väl analyserad slutsats

Rob Ringborg sa...

Bra skrivet