Stark rapport från Handelsbanken

 


Idag på morgonen var Handelsbanken först ut av de tre svenska storbankerna att släppa rapport för det tredje kvartalet. Jag väntade mig stark prestanda i spåren av kostnadsbesparingar och högre ränteläge. Rapporten kom in mycket starkt och slog analytikers förväntningar. Nästa vecka kommer SEB och Swedbank med sina rapporter och jag tror även de är starka. De har dragits med upp idag på börsen på Handelsbankens starka rapport. Efter rapporterna skulle jag tro att analytiker justerar upp sina förväntningar, åtminstone för Handelsbanken som redan rapporterat men förmodligen för de andra två också om även de kommer in starkt.

Handelsbanken redovisade ett resultat per aktie om 2,89 kronor för det tredje kvartalet. Det är nästan 40 procent upp mot kvartal 2 och det är drygt 10 procent bättre än samma kvartal föregående år. Sett till de 9 första månaderna blev resultat per aktie cirka 9 procent bättre än föregående år (7,85 vs 7,22 kronor).

Avkastning på eget kapital är uppe på goda 13,2 procent.

Som vanligt är riskhanteringen suverän och några kreditförluster att tala om är det inte. Det här är en grej som sticker ut för Handelsbanken, att de har en mycket försiktig syn på risktagande.

Under kvartalet fick Handelsbanken utmärkelsen "Europas säkraste bank" av Global Finance. De har fortsatt en superstark kreditrating och ingen annan bank i världen har starkare rating än Handelsbanken. 

I skrivande stund är Handelsbanken a och b-aktie upp drygt 5 procent. Det är en bra rapport och jag är glad att det nu spelar ut som jag investerat för. När jag tyckte det såg ut som att inflationen skulle bli mer långvarig än "övergående" och jag såg stigande räntor framledes så sålde jag stort i preferensaktier och köpte istället bank. Jag var tidigt ute och lyckades sälja innan preffar backade kraftigt. Medan preffar värderas lägre på börsen när räntan stiger så är det högre ränteläget en möjlighet för banker att tjäna mer pengar. Något Handelsbanken nu visar att de gör och jag tror det kan vara goda tider för bank ett tag nu.






4 kommentarer:

  1. Hej P

    Vågar man hoppas på en 6 krona i utdelning tror du?

    Off topic: Hört något om/när Avanzas forum öppnar igen?

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Jag vågar inte räkna med 6 kronor ordinarie utdelning men totalt sett inklusive en ev bonusutdelning är det en ganska försiktig förhoppning. Det ser onekligen ut som att Handelsbanken kan pynta en extra slant nästa år. Jag ser fram emot bokslutsrapporten och förslag till utdelning.

      Avanzas forum tycker jag är helt vidrigt och hoppas att det aldrig startas igen. Arma människor som råkat läsa skiten där och inte tagit det för vad det är, fabler, skit och lögner.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Är väl inte omöjligt att extrautdelningen överstiger den ordinarie. Om man väl slutför försäljningen av Danmark och Finland finns det en hel likvider art dela ut.

    SvaraRadera
  3. Hej Petrusko!

    Tack för finfin blogg. Har gjort en bra vinst på banker efter dina tips - tack för det - o undrar hur du ser på Getinge? Du har dom inte i portföljen men känns attraktiva på den här nivån. Vad är dina tankar?

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...