5 år sedan EU stoppade amerikanska fonder

 


Vid årsskiftet 22/23 är det 5 år sedan EU satte stopp för handel med amerikanska börshandlade fonder. Superbilliga indexfonder som vore rena drömmen för sparare. Det finns börshandlade fonder som följer S&P500 till 0,02 procent avgift i USA. EU pekar på konsumentskydd och att de vill skydda oss sparare från de här "komplexa" indexfonderna (nej de är ej komplexa. De är vanliga simpla indexfonder).

Ja det var rackarns surt det där men ändå inte hela världen. De stora ETF-utgivarna som iShares och Vanguard har en del fonder noterade i Tyskland som vi kan investera i. Avgiften är en aning högre men fortfarande hyggligt låg generellt sett. Det finns tex S&P500-fonder som kostar 0,07 procent. Utbudet är mindre här i Europa och jag saknar godbitar som fina utdelningsfonder med superlåg avgift. Schwab har en populär sådan i USA som kostar 0,06 procent avgift (SCHD).

Det finns alternativ ändå här i Europa och jag känner att jag kan agera med de förutsättningarna när det gäller indexfonder.

Vad jag saknar är de börshandlade fonderna av typen CEF. Aktivt förvaltade fonder av stängd typ. CEF står för Closed End Fund och betyder att de inte kan ge ut nya andelar hur som helst och att de heller inte löser in andelar. De pengarna som är i fonden är fondens och investerare kan inte kräva dem åter utan måste sälja sina andelar över börs. Precis som i ett investmentbolag om man skall jämföra med något. Man kan inte gå till investmentbolaget och begära att de köper tillbaka aktierna. Med vanliga börshandlade fonder kan man göra det (typ). Vanliga börshandlade fonder är öppna på det viset att de skickar ut pengar om investerare vill ta sig ur fonden. Ja där är skillnaden på ett ungefär.

Sådana här CEFer kan agera annorlunda med anledning av den struktur de har på fonden. De kan ta upp lån och belåna fonden. De kan ställa ut optioner mot innehavet. Så här finns det många som gör och det finns en hel del fonder som gått förvånansvärt bra riktigt länge. Typ 10-20 år länge. Ofta har de här fonderna fokus på att generera utdelning och delar ut den avkastning de genererar. Rent teoretiskt har en sådan här fond helt oförändrad andelskurs över tid. Det är så de är konstruerade, de arbetar inte för att öka värdet över tid. De arbetar för att generera utdelningar. Det finns sådana här fonder med +10 procent direktavkastning som spottat ur sig sådan utdelning i 20 år. Jag äger 3 sådana här CEFer som jag köpte innan de stoppades i januari 2018.

Det är Pimco Corporate & Income Fund, Blackrock Health Sciences Trust och Cohen & Steers Infrastructure Closed Fund. De finns i min innehavslista här på sajten och jag får regelbundet frågor om de här och om det finns liknande investeringar här i Europa. Vad jag sett finns det ingenting liknande här tyvärr.


17 kommentarer:

  1. Investment Trusts i UK har väl ett liknande upplägg som CEFer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krösus, Tack för tipset, Jag skall kolla upp detta, Har du själv investerat eller spanat på att investera i något sådant i UK?

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag funderade på det nu när Nordnet öppnade upp handel men det har inte blivit något än så länge.

      Radera
    3. Ah nice. Jag har börjat läsa så smått idag här. Googlat "Income investment UK" och det verkar finnas en del att spana på. Jag har inte snubblat över något med så där skyhög direktavkastning som alternativen i USA men dett verkar finnas flera med stadiga utdelningar och långa streaks av bibehållen/höjjd utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Intressant att ni pratar Investment Trusts. Jag gillar deras möjlighet att spara i ladorna i bra tider för att kunna ge utdelning även i sämre tider (revenue reserves). Har själv investerat lite i CTY, MUT och TRIG.

      Radera
  2. Du som har bra koll i allmänhet på olika investeringar kan dom inte registrera CEFer i något annat land typ Bermudas så kommer det dra till sig massor med investerare från hela Europa. Kanske inte så lätt att få till det. Men det vore bra för oss i Europa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Vad jag känner till är det inget som hindrar CEFer att noteras och agera ifrån tex Sverige. Det är väl främst att de inte är en grej här. I USA är de en grej och det är där de finns. Vår förre riksbankschef Bengt-Dennis driver en CEF i Sverige vill jag minnas. Den är dock onoterad och jag tror det går kass för honom.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Jag är inte helt säker men tror att denna "global x superdividend ucits etf usd distributing" funkar. Äger inte den själv men kanske i framtiden om man ska växla över till lite mer kassa flöde, den går att köpa på Nordnet vet inte om det går att köpa på Avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Det där är en fond noterad i europa. Den har inte lång track record så man kan se vad man skall förvänta sig för prestanda och utdelning. Man kan dock se att den innehåller generellt sett svaga bolag. Det är en liten portfölj bolag och de har valt ut bolagen med allra högst direktavkastning. Den typen av bolag brukar ställa in sin utdelning, minska resultatet, gå omkull osv.


      Mvh petrusko

      Radera
  4. "global x superdividend ucits etf usd distributing" den går att köpa betalar väll ut rätt bra om jag inte minns fel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Det där är en fond noterad i europa. Den har inte lång track record så man kan se vad man skall förvänta sig för prestanda och utdelning. Man kan dock se att den innehåller generellt sett svaga bolag. Det är en liten portfölj bolag och de har valt ut bolagen med allra högst direktavkastning. Den typen av bolag brukar ställa in sin utdelning, minska resultatet, gå omkull osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Håller med, det är rackarns surt att man inte kan investera i dessa papper, för att då slippa hålla på med individuella aktier, men även få lite nisch på sin investering.

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Jag tror att rent tekniskt har EU inte förbjudit investeringarna, men kräver att dokumentation och information ska finnas på det språk som talas i landet där köparen finns, och att många amerikanska fondaktörer är ointresserade av att producera sådan dokumentation.

    Summarum - onödig byråkrati sätter käppar i hjulen, dock inte förbjudet per se. :)

    Tack som alltid för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, ja det stämmer som jag minns det också. EUs regler är så pass krångliga att det är ej intressant för de amerikanska fondbolagen att gå dem till mötes. Som du nämner behöver dokumentationen för fonden finnas på investerarens språk och det finns ju ett gäng olika i EU.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Nånting säger mig att det finns mer bakom än att översätta lite dokument. Lär finnas regler om kostnadsredovisning eller andra saker som är för dyra att göra alternativt information de inte vill delge. Kanske är så att förvaltningsavgiften i USA exkluderar saker och skulle de behöva redovisa för europeiska kunder och kanske påverka den amerikanska marknadsföringen?

    SvaraRadera
  8. Det här är ett elände. Man gömmer sig bakom konsumentskydd, men man får fråga sig som det inte egentligen handlar om att strypa kapitalflöde ut ur Europa. Vet du hur det var med Stor-britannien innan de lämnade EU, kunde de handla amerikanskt? Inga språkproblem där...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såklart handlar det om att kontrollera pengar från EUs sida, jag tror inte en sekund på att de faktiskt vill "skydda oss". Jag skulle bra gärna vilja köpa SCHD, väldigt bittert att det inte finns ett rimligt alternativ till den att köpa för oss på andra sidan pölen.

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...