Alla själars dag

Idag firar vi Alla helgons dag. En dag för att minnas och vara tacksam för alla helgon som gått före oss. Den här dagen hänger ihop med Alla själars dag som enligt kalendern firas imorgon och då vi lite extra minns och är tacksamma för alla våra nära och kära som inte längre finns hos oss. En dag då både sorg över det som inte blev, längtan, saknad, tacksamhet, glädje över det som var och hopp kan få plats.

Ofta bakar vi nog ihop dessa två dagar och firar våra nära och kära under samma dag som de som kallas helgon. Det är nog så att vi egentligen påminner oss allra mest om våra nära och inte lika mycket om de stora helgonen.

Jag tycker så mycket om den här helgen. Det känns så fint att få minnas, tända ljus, lägga ner någon blomma eller dekoration, prata lite extra om dem vi saknar och få en lugn och stilla stund vid deras gravar. Det är något jag helst inte missar.

När Alla själars dag firas imorgon är temat enligt kyrkoåret Vårt eviga hopp. Hoppet om att vi har möjligheten att få ett evigt liv tillsammans med Gud och alla andra som dött med samma tro och samma hopp. Om man har det hoppet och den tron kan det vara så att det tyngsta och mörkaste sorgen ändå kan få en lite ljusare kant.

Jag tror på det hoppet. Jag tror inte att livet här på jorden är allt vi blivit tilldelade utan att det finns en fortsättning någon annanstans, i det som kallar himmelen. När jag tänker på evigheten i himlen så tänker jag ofta på det som står i Bibeln, både i Jesaja bok och i Uppenbarelseboken, att runt Guds tron pågår lovsång dag och natt. Serafer, en slags änglar, ropar hela tiden Helig, helig, helig är Herren! Tänk att få vara med i den folkmassan och den sången.

Imorgon, på Alla själars dag, ska min kör sjunga på gudstjänst. Då ska vi sjunga just Helig, helig, helig, Herre Gud allsmäktig. Redan nu kan vi här nere på jorden få göra gemensam sak med seraferna runt Guds tron och sjunga ut de orden. Vi orkar inte riktigt göra det dag och natt utan uppehåll men någonstans i världen finns det alltid människor som ber och lovsjunger Gud tillsammans med dem som redan är i evighetens himmel. Den tanken, att vi får vara en liten del av det stora, tycker jag är riktigt mäktig.

Nu önskar jag dig en väldigt fin avslutning på Alla helgons dag och en lika skön och fridfull Alla själars dag. Och eftersom det är ALLA själars dag så kanske det inte vore helt fel att ta hand om vår egen själ lite extra också.