Höstlov på olika sätt

Den här veckan är det höstlov vilket innebär att yngste sonen och jag är lediga. Det är faktiskt ingen av oss som är speciellt ledsna över det. Det ska bli väldigt skönt med ledighet som kan erbjuda sovmorgon, långa stunder vid matbordet, sköna rundor i skogen, svampplockning och en massa vila.

När barnen var yngre och de allihop var lediga under loven blev det ofta någon tripp ett par dagar, oftast till Stockholm eller Göteborg. Det blev mysiga tripper men ibland ganska tröttande. Att åka iväg och hitta på roliga saker med tre barn kan ju gå lite sisådär ibland. Som när vi en gång skulle fika på Vetekatten i Stockholm. Det barnen var sugna på när vi köpte fikat hade visst ändrat sig när vi hamnade vid bordet så alla bytte fikabröd med varandra och det var visst så att alla inte blev nöjda ändå så att mamman fick gå och komplettera kakbuffén. Jag kommer inte ihåg om alla blev nöjda till slut eller hur det blev. Eller som när äldsta sonen stal lillebrors citronskiva ur colaglaset. Trötthet och besvikelse över förlorad citronskiva ledde till storgråt och en servitör som erbjöd den lille en glass som tröst. Den trösten ville han inte ha. Han villa ha citron! Då fick den gråtande killen en skål med citronskivor av en smått förvånad servitör och livet blev betydligt gemytligare vid vårt bord på Pizza hut.

Det där är ju egentligen inga stora bekymmer, jag är väl medveten om att det kan vara betydligt värre, men jag tror att många av oss som är föräldrar kan känna igen sig i känslan av att vara en ständig medlare mellan olika viljor och humör.

Nu blir loven annorlunda. De stora är utflugna och har inga lov och den yngste går att ungås med på ett mera vuxet sätt. Det blir annorlunda men det blir väldigt bra det också.

Imorgon blir det dock en liten höstlovstripp till huvudstaden som ett tioårsjubileum sedan yngste sonens stora intresse för historia kickade in ordentligt. Det blir förhoppningsvis en riktigt fin dag. Nu kan han svara på mina frågor istället för att jag svarar på hans som det var då, i Livrustkammaren och på Vasamuséet på höstlovet för tio år sedan.