En Helg På Öjn

Det är först nu, nästan en vecka senare som den gotländska dialekten börjar försvinna ur mitt huvud. Jag tyckte mig höra den överallt efter vår vistelse på Gotland förra helgen, och jag gillar verkligen deras dialekt. Men nu känns det som att jag bara hör den vanliga stockholmska dialekten igen, borde jag resa tillbaka till Visby kanske…

Jag ska försöka sammanställa resan förra helgen för den startade i ett rasande tempo! Som tur var kunde jag åka från jobbet i bra tid på fredagen utan att fastna i några köer, så jag skyndade mig hem och packade klart det sista. Linda slutade lite senare och när hon kom hem slängde vi snabbt i oss några varma mackor som jag lyckades bränna lite i ugnen, inte så jättegott men det fick duga tills vi kunde köpa något gott på båten lite senare. Så vi körde snabbt vidare hem till Lindas mor Åsa för att möta upp henne och bästa Lasse som vi skulle dela bil med, men det var inga hemma där. I all förvirring så fick vi sedan veta att det var hem till Lasse vi skulle åka för att det var där de väntade på oss, så då åkte vi dit istället och jag körde förträffligt fort fram på småvägarna i skogen. När vi kom fram så packade vi snabbt över våra väskor i deras bil, sedan hade tydligen Åsa glömt att fixa något hemma så då fick vi åka tillbaka till henne igen. Haha, vilken röra alltså! Men sedan kom vi iväg, och på väg till Gotlandsfärjan så blev vi omkörda av Lindas syster Liz och hennes make Andreas på deras motorcyklar. De skulle också följa med på resan men tog hojarna dit för att kunna resa runt och upptäcka Gotland själva medan vi var på hundutställningar och annat. Så när vi väl var ombord på båten möttes vi alla i restaurangen, Linda och jag rusade upp och fixade platser medan de andra parkerade och ordnade det bekvämt för alla hundar. Sedan kunde vi vara ta det lugnt och köpa lite mat att äta, det fanns ju öl på båten också vilket var förträffligt bra!

När vi kom fram till Visby så var det mörkt ute men vi lyckades hitta fram till Kneippbyn där vi hade hyrt vår stuga, men att hitta stugan inne på området var inte lika enkelt. Liz och Andreas körde runt på sina motorcyklar och letade, Åsa försvann till fots och syntes inte mer medan vi fortsatte köra runt med bilen för att hitta den där förbaskade stugan. Efter nästan en timme så fann vi den där i mörkret, och kunde tömma bilen på all packning och vovvar innan. GW var tvungen att badas innan vi kunde sova eftersom han skulle ställas ut tidigt nästa morgon, så det blev rock n roll i stugan för att få allt klart innan vi kunde sova. Sedan gick Linda och Åsa upp tidigt som fasen på morgonen när de skulle åka till hundutställningen, jag gick upp och hjälpte dem lite med att packa allt de skulle ha med sig men när de åkt så kunde jag inte somna om. Lasse som hade kört bilen kvällen innan var trött och låg i sin säng och snarkade, men då började Liz och Andreas att vakna till liv och föreslog att vi skulle gå upp till den lilla butiken och köpa frukost. Men när vi kom dit så hade den stängt för säsongen, vad är det? Det känns som att det enbart är på Gotland man stänger butiker på det viset, eller förmodligen så är det ju fler butiker i landet som stänger för säsongen men detta gjorde mig nedstämd. Då erbjöd sig Liz och Andreas att åka iväg till någon öppen butik och kunde köpa med sig hem frukost istället, då blev jag snabbt glad igen. Så jag väntade i stugan tills de kom tillbaka, Lasse ja han snarkade fortfarande.

Efter en stund var de tillbaka igen och då kunde vi sitta ute på vår veranda och äta, det var riktigt mysigt. De planerade sin rutt för dagen och klurade på vart de skulle åka, Lasse snarkade vidare. Minns jag inte helt fel så åkte de upp till Fårö och den norra sidan av Gotland på lördagen, och sparade den södra sidan tills nästkommande dag. Och precis när de skulle göra sig klara att dra iväg på motorcyklarna så slutade Lasse att snarka, nu kom han upp och slog sig ner ute på verandan. Han hade en sådan där skön look som man kan ha när man är nyvaken, och han påminde lite om trollet som kallas Humlestören i barnfilmen ”Trolltyg i Tomteskogen”. Haha, hoppas inte att han blir arg nu för han är betydligt mycket trevligare än trollet i alla fall. Tycker jag!

Ganska precis efter att Liz och Andreas åkt iväg så kom Linda och Åsa tillbaka från hundutställningen, det hade gått bra för dem och GW fick nya fina rosetter med sig hem. Linda vann även en liten nyckelring i form av ett får som hon blev barnsligt förtjust i, men det var lite gulligt faktiskt. Sedan tog vi det lugnt en stund, eftersom både Linda och jag sov dåligt första natten och var uppe tidigt så var vi lite trötta framåt eftermiddagen. Så vi vilade oss en stund medan Åsa och Humlestören, eller förlåt jag menar Lasse åkte in till stan för att köpa varsin glass. Vi hörde Pippi Långstrump musiken spelas på repeat hela dagen från Kneippbyn där barnen lekte, vilket fick oss att gå och sjunga på dessa melodier hela dagen sen. I takt med att alla började komma tillbaka till stugan gjorde vi oss iordning för restaurangbesöket som Åsa bokat inne i Visby där vi skulle tjuvstarta firandet av Lindas 40-årsdag. Så när alla var klara åkte vi in till ”Joda Kök & Bar” för att avnjuta en god middag, detta låg vid hamnen i Visby och eftersom vädret var perfekt fick vi sitta utomhus och äta. Maten var väldigt god och detta var den första varma måltiden denna dag så jag var otroligt hungrig. De har några speciella pommes frites som vi blev serverade där och även på Gotlandsfärjan, de är ganska stora och V-formade som är jättegoda! Undrar om man kan köpa dem här hemma i Stockholm någonstans, ska genast ge mig ut på jakt efter dessa för de var bland det godaste pommes frites jag någonsin ätit. Efter middagen åkte vi tillbaka till stugan och tog en öl ute på verandan innan det var dags att sova igen, nästa morgon skulle alla upp tidigt och hjälpas åt att städa stugan innan vi åkte vidare.

Vi behövde inte gå upp lika tidigt denna dag som på lördagen, vilket var skönt. Men tydligen var hundutställningen framflyttad och började tidigare än beräknat och detta gjorde att vi fick skynda oss lite. När stugan var städad åkte vi dit medan Liz och Andreas åkte på upptäcktsfärd söderöver på ön. Denna dag gick det inte alls lika bra för hundarna, det var en väldigt torr och tråkig domare som gav otroligt låga betyg till alla som deltog så när vi var klara åkte därifrån. Pilutta dig skitgubbe!

Vi åkte in till Visby och käkade glass istället på Glassmagasinet, där fanns helt otroligt många smaker att välja mellan. Linda fick beslutsångest, och jag blev så förvirrade att jag köpte en panini istället. Vet inte varför, det bara blev så den gången. Men gott var det och alla var nöjda, efter en stund kom Liz och Andreas tillbaka och gjorde oss sällskap. Då tog vi en promenad med hundarna längsmed vattnet och sedan vidare in i Visby, det blev en bra promenad och nu kunde hundarna koppla av under hemresan. Så när vi var klara rullade vi ombord på båten och åkte hem igen, helgen gick vansinnigt fort men det var kul och vi hade bra väder hela tiden. Linda och jag funderade på om vi skulle boka in oss på en weekend till Gotland lite längre fram, det finns ju massor av fina platser att besöka bara man har lite tid för detta. Så det blir det nog nästa gång, tack Gotland för denna gången!

Nu har den äntligen släppts, TV-serien ”Maktens Ringar” som utspelar sig långt före det som händer i ”Sagan Om Ringen”. Jag har längtat efter denna serie så himla länge nu att jag är livrädd att bli besviken, så jag försöker hålla ner mina förhoppningar en aning men det är svårt. Vi får se om vi hinner med att titta på denna i helgen eller ej, jag hoppas det för jag är så sjukt peppad på denna!

Idag fyller hon år, världens bästa partner… Linda! Inte min syster, hon är också helt underbar men på ett helt annat sätt. Nej idag är det min Lindas 40-årsdag, och detta ska vi fira nu ikväll när hon kommer hem. Så nu har jag saker att fixa, stort tack för att ni läser. Ha det biff!

DAGENS JERKER går till våra partiledare och politiker. Nu är det ju snart val och tjafset i den politiska sandlådan pågår för fullt. Jag blir så trött på att höra dem beskylla varandra för det ena eller det andra, stå upp för er ideologi istället och allt ni vill förbättra så lovar jag att lyssna. Tills dess stänger jag av öronen fram till valdagen…

Lämna en kommentar