Veckorapport vecka 9 2021

På Stockholmsbörsen dominerade köpsidan inledningen av börsveckan, men tappade kraft under torsdag och fredag. Det räckte ändå med marginal till för att stänga veckan med ett tydligt plus. På USA-börserna var utvecklingen mer svängig med snabba rörelser både upp och ned. Även här stängde börserna på plus för veckan.

Guldet fortsatte sin kana utför och sjönk påtagligt, medan oljan steg i en svängig handel. De amerikanska obligationsräntorna steg, också de i en slagig handel. Den amerikanska dollarn stärktes rejält gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex, efter en slagig vecka.

  • OMXS30-index: i veckan +1,9%, för året +9,3%
  • Totalindexet OMXSPI: i veckan +1,4%, för året +7,0%
  • OMXSGI, som är börsens totalindex inklusive utdelningar: i veckan +1,4%, för året +7,1%

Börsindexen ligger fortsatt högt, OMXSPI är fortsatt 10%, över trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde (200-dagars i dagsdiagram).

Varje liten nedgång lockar snabbt in nya köpare och börsen fortsätter sätta nya rekordnivåer, med undantag av Nasdaq som noterar en tydligare rekyl än de flesta andra aktiebörser. Det pratas mycket om en rotation från tillväxt till värde när räntorna stiger. Rent tekniskt är rekylen sund och välbehövlig och ger utrymme för en fortsatt uppgång i det korta perspektivet. Fundamentalt är det fortsatt mestadels positiv data som kommer in och stimulanser lockar till än mer spekulation om bättre tider. Räntorna går upp, vilket förvisso är en effekt av att de ekonomiska utsikterna bedöms ljusa. De kan dock inte stiga alltför mycket innan de börjar pressa börskurserna. För Stockholmsbörsen stärks köpaptiten av en svag utveckling för den svenska kronan.

Nu är vi inne i en stark säsong för aktier, som varar till slutet av april. Med tanke på utvecklingen sedan mars förra året känns det som att väldigt mycket positivt är inprisat, men flockbeteende kan alltid driva rörelser längre än vad man tror.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades ungefär lika mycket som den amerikanska dollarn stärktes. Valutasäkringen gav därför en neutraleffekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • Guld: Köpt termin april. Köpt säljoption mars 1750, sålt köpoption april 1860 som försäkring av köpt termin. (mindre förlust)
  • S&P 500: Covered put med såld termin och såld säljoption med lösen 3600 i mars. (mindre förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2160 i juni, mindre förlust över 2160

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2160 i juni, mindre förlust över 2160
  • 10-årig amerikansk obligation: Positiv prisspread med köpt köpoption maj 136 och såld köpoption maj 137,5.
  • Majs: Köpt put spread med köpt säljoption 510 och såld säljoption 470, lösen i maj.
  • Fläskkött: Negativ prisspread med köpt säljoption april 88 och såld säljoption april 83.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med knappt +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 375,5072. Sedan årsskiftet är andelsvärdet ökat med +0,5%.

Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning

Onsdagsfonden Sverige – OMXSPI

Under veckan gavs inga signaler. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Onsdagsfonden PPM – ACWI

Portföljen är placerad i AP7 Aktiefond sedan en köpsignal 1 mars. Aktuell exit är 89,17.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30

OMXSPI

ACWI

Den stora bilden

Trenden för OMXS30 och OMXSPI under de senaste 30 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 9 2021

  1. Pingback: Veckorapport vecka 9 2021 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.