Veckorapport vecka 2 2021

Länge såg det ut som börsen skulle stänga ordentlig på plus för veckan efter fortsatt tryck från köpsidan, men så kom en sur fredag och uppgången stannade på beskedliga nivåer. På USA-börserna än mer negativa och veckofacit blinkade för ovanlighetens skull rött.

Guldet stängde svagt ned medan oljepriset noterade en liten uppgång. De amerikanska obligationsräntorna föll tillbaka. Den amerikanska dollarn stärktes gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +0,3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Totalindexet OMXSPI sjönk med -0,3%. OMXSGI, som är börsens totalindex inklusive utdelningar, stängde ned -0,3%. OMXS30 ligger återigen en bra bit över trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde (200-dagars i dagsdiagram).

På torsdag installeras Joe Biden som USA:s näste president, och bortsett från oron över eventuellt nya protester från Trumptrogna republikaner känns det som en skön och angelägen punkt. Vi lär i vart fall få ett mer vuxet tilltal från administrationen i Vita huset. I fredags meddelade Biden att han avser driva genom ett än större stimulanspaket, och med tanke på mandatfördelningen i kongressen har han stora möjligheter att lyckas. Uttalanden från Federal Reserve gjordes också i veckan, om att marknaden inte ska vara orolig för åtstramad penningpolitik, räntehöjningar ligger långt fram i tiden. Trots detta föll aktiebörserna, vilket får ses som ett svaghetstecken. Fortfarande handlas aktier långt över sina långa medelvärden och även om trenden är positiv så är det inget köpläge förrän kurserna kommit ned en bra bit. Rapporterna för det fjärde kvartalet har börjat att strömma in och kanske kommer det att bli en del kursreaktioner när de stora drakarna redovisar sina siffror. Det finns en hel del att bevisa vid dagens kursnivåer.

Läget i coronapandemin är fortsatt utmanande och nu börjar det bli en riktigt kapplöpning mellan vaccinering och smittspridning. Vi har några riktigt kritiska veckor framför oss, innan vaccinationer börjar bygga upp immuniteten och hindra svår covid-19.

Måndag innebär Martin Luther King day i USA och finansmarknaderna är där i princip stängda.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades betydligt mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex stärktes. Valutasäkringen gav därför en positiv effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • Socker: Såld termin mars. (mindre förlust)
  • Sojamjöl: Såld termin mars. (förlust)
  • Vete: positiv prisspread med köpt köpoption mars 580 och såld köpoption mars 610.

Justerade positioner

Nya positioner

  • Vete: Såld put spread med såld säljoption 6,1 och köpt säljoption 6,5 i maj.
  • 10-årig amerikansk obligation: Positiv prisspread med köpt köpoption maj 136 och såld köpoption maj 137,5.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Köpt termin januari 2021.
  • S&P 500: Covered put med såld termin och såld säljoption med lösen 3600 i mars.
  • Koppar: såld put spread med såld säljoption 3,1 och köpt säljoption 3,2 i februari 2021.
  • Havre: Såld termin mars.
  • Sojaolja: Såld termin mars.
  • Vete: Såld put spread med såld säljoption 6,1 och köpt säljoption 6,5 i maj.
  • 10-årig amerikansk obligation: Positiv prisspread med köpt köpoption maj 136 och såld köpoption maj 137,5.

Andelsvärdet i placeringsklubben var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 373,4292. Sedan årsskiftet har andelsvärdet backat med -0,1%.

Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning

Onsdagsfonden Sverige – OMXSPI

OMXSPI gav en säljsignal i fredags, då momentumindikatorn satte en lägre topp över 80. Det innebär dock ingen förändring av portföljen som redan är fullt placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Onsdagsfonden PPM – ACWI

Under veckan gavs inga signaler. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30

OMXSPI

ACWI

Den stora bilden

Trenden för OMXS30 och OMXSPI under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 2 2021

  1. Pingback: Veckorapport vecka 2 2021 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.