Veckorapport vecka 53 2020

Börsåret avslutades med stigande kurser på Stockholmsbörsen, även om den sista handelsdagen slutade med tydliga nedgångar. På USA-börserna handlades det även på nyårsafton och där hämtade köparna uppenbarligen energi från firandet och drev upp kurserna ett snäpp till.

Guldet steg något jämfört med föregående vecka, liksom oljepriset. De amerikanska obligationsräntorna föll tillbaka. Den amerikanska dollarn försvagades gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +0,4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +0,8%. OMXS30 ligger över trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde respektive 200-dagars i dagsdiagram. Index har dock kommit ned en bit från ett tidigare överköpt läge.

I årets första vecka får vi äntligen stänga det amerikanska presidentvalet, när senaten med vicepresidenten i spetsen formellt fastställer elektorernas röster. Det blir också klart hur fördelningen i den amerikanska senaten blir efter omval i Georgia. Finansmarknaderna kommer säkerligen att reagera på detta, men sedan är det dags att ställa in siktet på det nya året och vad det för med sig. I pandemin är läget vad gäller smittspridning och belastning på sjukvården rätt nattsvart, med den enda ljuspunkten i form av vaccin. Marknaderna har sedan länge bestämt sig för att vaccinet är det avgörande och att man i princip tolererar hur dyster utveckling som helst, bara man ser att den kommer att vända i vår. Även om vaccinationen inte går supersnabbt världen över, med Israel som fenomenalt undantag, är det rimliga att tro på en snabb förbättring av läget inom ett par månader, när hundratals miljoner människor hunnit få sitt stick i armen. Det enda som kan skaka marknaderna, och givetvis hela samhället, är negativa nyheter om vaccin och deras förmåga att skapa immunitet mot svår sjukdom.

Utöver vaccin så är låga räntor det andra benet marknaderna stöder sig mot. Även en svag liten trend uppåt i räntenivåerna kan utlösa kraftiga reaktioner. Nyckeln är inflation, och kanske kan den drivas inte enbart av löner utan med prisökningar i insatsmaterial. Råvaror fortsätter uppåt och förr eller senare kommer det att ge avtryck i producentpriser, vilket driver konsumentpriser.

Säsongsmässigt är januari en rätt intetsägande månad, det är först i februari som börskurserna brukar sätta fart uppåt.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes ungefär lika mycket mot den amerikanska dollarn som vad dollarindex ökade. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • OMXS30: Såld säljoption januari 1500.

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Köpt termin januari 2021.
  • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
  • S&P 500: Covered put med såld termin och såld säljoption med lösen 3600 i mars.
  • Koppar: såld put spread med såld säljoption 3,1 och köpt säljoption 3,2 i februari 2021.
  • Vete: positiv prisspread med köpt köpoption mars 580 och såld köpoption mars 610.
  • Havre: Såld termin mars 2021.
  • AUDUSD: Såld termin mars 2021.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 373,6190. För året 2020 har andelsvärdet backat med -0,7%.

Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning

Onsdagsfonden Sverige – OMXSPI

Under veckan gavs inga signaler. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Onsdagsfonden PPM – ACWI

Under veckan gavs inga signaler. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30

OMXSPI

ACWI

Den stora bilden

Trenden för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 53 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 53 2020 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.