Veckorapport vecka 52 2020

Stockholmsbörsen föll tillbaka i en avkortad julvecka. USA-börserna noterade först ordentliga nedgångar i måndags, men återhämtade sig snabbt och rörde sig därefter stillsamt.

Guldet steg jämfört med föregående vecka, medan oljepriset föll tillbaka. De amerikanska obligationsräntorna steg något. Den amerikanska dollarn stärktes gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -1,0% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +5,4%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -0,6% och har i år klättrat med +11,8%. OMXS30 ligger över trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde respektive 200-dagars i dagsdiagram. Index har dock kommit ned en bit från ett tidigare överköpt läge.

Är det läge att köpa dippen nu? För Onsdagsfonden Good Options innebar veckan ett tillfälle att göra just det, men för den placeringen som för alla andra gäller det att ha exitnivån klar för sig. Mycket är fortfarande positivt för aktier, med räntor som ligger kvar låga nivåer, stark säsongsmönster och vaccination mot covid-19 under utrullning. Men vi har också kommande senatsval i Georgia, USA, som kan ge nytt bränsle åt den politiska brasan i USA, där Donald Trump fortfarande är på krigsstigen.

Inflationen lyser med sin frånvaro, men värt att notera är att råvarumarknaden tagit fart uppåt. Om priserna på energi, spannmål och material för industriproduktion fortsätter att öka kommer det att ge avtryck i företagens prissättning, och det slår förr eller senare igenom i ökad inflation. Låga räntor är en viktig faktor för börsuppgången, så här gäller det att bevaka utvecklingen.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades något mindre mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex ökade. Valutasäkringen gav därför en svagt negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • Dollarindex: köpt termin mars 2021. (mindre förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

  • OMXS30: Köpt termin januari 2021.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld säljoption januari 1500. Köpt termin januari 2021.
  • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
  • S&P 500: Covered put med såld termin och såld säljoption med lösen 3600 i mars.
  • Koppar: såld put spread med såld säljoption 3,1 och köpt säljoption 3,2 i februari 2021.
  • Vete: positiv prisspread med köpt köpoption mars 580 och såld köpoption mars 610.
  • Havre: Såld termin mars 2021.
  • AUDUSD: Såld termin mars 2021.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 373,1279. Sedan årsskiftet har andelsvärdet backat med -0,8%.

Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning

Placeringsstrategin Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning sjösätts vid årsskiftet.

Onsdagsfonden Sverige – OMXSPI

Under veckan gavs inga signaler, även om momentumindikatorn i måndags var nere under 20 i positiv trend, då nedgången var så pass kraftig att det samtidigt hissades varningsflagg.

Onsdagsfonden PPM – ACWI

Under veckan gavs inga signaler.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30

OMXSPI

ACWI

Den stora bilden

Trenden för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 52 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 52 2020 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.