Sanslös pott

Jag tror att potten för högsta vinsten i Eurojackpot till fredag kan komma att uppgå till 1,4 – 1,5 miljarder kronor. Någon eller några kommer säkert att få hela eller delar av denna gigantiska pott. Jodå, jag har lagt in en extra rad i en förhoppning om att det blir just jag som ska säkra inte bara våra familjers framtid utan även vara till hjälp för många andra.

Det har ju diskuterats många gånger – framför allt av oss som aldrig vinner – om det är så klokt att ha sådana stora högsta vinster. Visst vore det bättre, säger vi, om högsta vinsten begränsas och de små vinsterna blir fler och högre. Jo, det är förstås ett resonemang som kan föras. Men jag är nog inne på att de högsta vinsterna gärna får vara så stora att man inte begriper hur stora de är.

Det är ju faktiskt helt omöjligt att förstå hur mycket pengar som en dryg miljard kronor är. Och är det omöjligt så blir det också omöjligt att försöka föreställa sig vad man kan göra med pengarna. Pengarna och rikedomen blir faktiskt inte värda något. På ett sätt.

Du kan köpa en liten ö i Mälaren eller i Stockholms skärgård, en fin lägenhet på någon lyxig adress i en storstad, en lägenhet eller ett hus i ett annat land, en eller par bilar, fina möbler och så vidare. Säg att du då har spenderat 200 – 300 miljoner kronor. Då har du 1000 miljoner kronor kvar!

Nåväl, jag ska inte fundera mer på detta. Jag har alltid försökt att vare sig oroa mig i onödan eller glädja mig i förskott utan mer att – som det väl heter – laga efter läge. Att reagera när det händer.

Så gör jag nu också. Vinner jag en miljard så tacklar jag den situationen när den inträffar. På samma sätt som jag tacklar förlusten av 50 spänn när de två raderna inte ger någonting tillbaka.

Den amerikanska riksbanken, Federal reserve, höjde sin styrränta i dag med 0,75 procent till fyra procent. Det innebär i praktiken att riksbanker lite varstans i världen, även i Sverige, kommer att höja sina styrräntor, vilket självklart kommer att innebära att den ekonomiska aktiviteten dämpas. Vilket förstås är syftet med räntehöjningarna. Inflationen måste ner och det återstår att se hur lång tid det kommer att ta. Gissningsvis blir det några tuffa år som ligger framför oss.

Men lågkonjunkturer har vi varit med om tidigare. Självklart blir det otroligt kännbart för många och det är alls inte uteslutet att det kommer att gå riktigt illa för en del. Vi har ju haft goda tider under en lång tid och vi har kunnat låna pengar billigt. De flesta har satsat sina lånade pengar på lägenheter och villor, som nu sjunker i värde. Med ett lägre värde på boendet och högre räntor som driver upp månadskostnaderna skapas en situation som måhända blir oöverstiglig för många.

Vi får väl se hur det går. Lågkonjunkturen som väntar – så långt tycks det vara klart – är en naturlig variation i tillvaron som många har erfarit tidigare. Men det blir en ny erfarenhet för den generation av ungdomar och yngre medelålders som aldrig varit med om det. Vi får väl hoppas på att lågkonjunkturen inte blir så djup och inte så långvarig.

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.